Ισλανδία, η χώρα με τις μικρότερες ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων
Η Ισλανδία είναι για πέμπτη συναπτή χρονιά η χώρα με τη μικρότερη απόκλιση μεταξύ των δύο φύλων σε ολόκληρο τον κόσμο, ακολουθούμενη από την Φινλανδία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη του 2013 για την Απόκλιση μεταξύ των δύο Φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).
Η Νορβηγία, η Σουηδία και οι Φιλιππίνες βρίσκονται στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Η έκθεση, η οποία συντάσσεται ετησίως τα τελευταία οκτώ χρόνια, εξετάζει την πρόοδο των χωρών στον τομέα αυτόν με βάση τέσσερις ζωτικούς δείκτες: υγεία (προσδόκιμο ζωής κλπ), πρόσβαση στην εκπαίδευση, συμμετοχή στην οικονομία (μισθοί, τύπος δουλειάς και παλαιότητα) και συμμετοχή στην πολιτική ζωή.
Παρότι καμία χώρα δεν έχει επιτύχει ακόμη απόλυτη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, όλες οι σκανδιναβικές χώρες -με εξαίρεση τη Δανία- έχουν μειώσει κατά 80% και πλέον την απόσταση ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, και, ως εκ τούτου, λειτουργούν ως πρότυπα και χρήσιμα σημεία αναφοράς για συγκρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όλες οι σκανδιναβικές χώρες έχουν φθάσει στο 99% με 100% του αλφαβητισμού και για τα δύο φύλα εδώ και πολλές δεκαετίες και επιδεικνύουν ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο πανεπιστημιακό επίπεδο, μαζί με τα πολύ υψηλά επίπεδα συμμετοχής γυναικών και ανδρών, έχει αντιστραφεί η απόσταση μεταξύ των δύο φύλων, με τις γυναίκες να αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων με υψηλά προσόντα.
Επιπλέον, οι σκανδιναβικές χώρες είναι από τις πρώτες που παραχώρησαν στις γυναίκες το δικαίωμα να ψηφίζουν: η Σουηδία το 1919, η Νορβηγία το 1913, η Ισλανδία και η Δανία το 1915 και η Φινλανδία το 1906.
Στην πρώτη δεκάδα με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη που αφορά την παρουσία των γυναικών στο κοινοβούλιο βρίσκονται και πάλι οι σκανδιναβικές χώρες. Οι χώρες αυτές έχουν υψηλό ποσοστό παρουσίας γυναικών υπουργών με τις Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και Ισλανδία να είναι οι τέσσερις χώρες με την καλύτερη απόδοση με βάση αυτόν τον δείκτη.
Η Βρετανία -όπως και τον περασμένο χρόνο- βρίσκεται στην 18η θέση από τις 136 χώρες της έκθεσης, ενώ η Ελλάδα στην 81η.
Η Ρουμανία (70η θέση) υποχώρησε φέτος κατά τρεις θέσεις στην κατάταξη, ενώ η Ιταλία (71η) εμφανίζει σχετική βελτίωση καθώς ανέβηκε εννέα θέσεις κι αυτό κυρίως χάρις στο μεγαλύτερο ποσοστό γυναικείας παρουσίας στο κοινοβούλιο (από 22% το 2012 σε 31% το 2013).
Η Σλοβακία (74η) υποχώρησε φέτος κατά τέσσερις θέσεις. Η Κύπρος (79η) βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα (81η), την Τσεχία (83η) και την Μάλτα (84η). Η Ελλάδα ανέβηκε μία θέση στην κατάταξη φέτος χάρις στις μικρές βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν σε όλους τους δείκτες που εξετάστηκαν πλην της υγείας και του προσδόκιμου ζωής.
Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική είναι οι μόνες δύο περιοχές που δεν εμφάνισαν βελτίωση τον τελευταίο χρόνο με την Υεμένη να βρίσκεται στην τελευταία θέση. Οι Φιλιππίνες και η Νικαράγουα βρίσκονται αμφότερες στην πρώτη δεκάδα.
Σε ό,τι αφορά στη συνολική απόδοση, η Βόρεια Αμερική έρχεται στην πρώτη θέση έχοντας μειώσει κατά 74% την απόσταση μεταξύ των δύο φύλων, σύμφωνα με το WEF. Οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις έχοντας μειώσει κατά σχεδόν 59% το χάσμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook