Ευαγγελία Τσουκαλά, η παλαιοντολόγος που δείχνει ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει παρόν και μέλλον
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Βιτζηλαίο
Πηγή: Newpost.gr
Μπορεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων να έπαιξε πριν από μερικές ημέρες η βράβευση του κορυφαίου έλληνα καλαθοσφαιριστή, Βασίλη Σπανούλη, που θα γίνει στο Βατικανό στις 16 Νοεμβρίου, όμως στην ίδια εκδήλωση θα έχουμε κι άλλον εκπρόσωπο, από τον χώρο της επιστήμης. Η Δρ. Ευαγγελία Τσουκαλά, παλαιοντολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα λάβει το βραβείο Giuseppe Sciacca για το πλούσιο έργο της αλλά και την ανακάλυψη-σταθμό του 2007 στη Μηλιά Γρεβενών, μαζί με τον Ολλανδό Ντικ Μολ, των μεγαλύτερων μαστοδόντων στον κόσμο μήκους 5,02 μέτρων.
Η καθηγήτρια Παλαιοντολογίας μιλώντας στο newpost.gr για την επικείμενη βράβευσή της αναφέρει, ότι αποτελεί «μία μεγάλη τιμή και μία μεγάλη ευκαιρία για να προβληθεί η επιστήμη τηςΠαλαιοντολογίας, αφού δεν έχει την προβολή που της αξίζει».
Ερωτώμενη για το εάν η βράβευση αυτή αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ελληνικό δημόσιοπανεπιστήμιο μπορεί να πετύχει παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, η κυρία Τσουκαλά υπογραμμίζει ότι «πρέπει να δώσουμε αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας, ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να δουλέψουμε, γιατί αξίζουμε πραγματικά περισσότερο απ’ όσα μας επεφύλασσε η μοίρα. Το να ακουγόμαστε διεθνώς αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε στη θέση που θέλουν αυτοί που μας κατηγορούν. Πραγματικά θλίβομαι» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η κυρία Τσουκαλά υπογράμμισε το «πόσο σημαντική είναι η Παλαιοντολογία για την ανάπτυξη του τόπου στα Γρεβενά» καταγγέλλοντας ότι «υπεγράφη μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ τουΑριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Δήμου Γρεβενών για την ίδρυση του Κέντρου Παλαιοντολογίας που θα εντασσόταν στο ΕΣΠΑ, αλλά δεν εντάχθηκε».
Η ίδια τόνισε ότι «αυτό αποτελεί ένα πλήγμα, από τη στιγμή που τα μουσεία στη Μηλιά και στη Σιάτιστα έχουν δεχτεί επισκέπτες της τάξεως των 30.000. Σε έναν τόπο που δεν έχει ανάπτυξη είναι ένας θησαυρός στον οποίο μπορεί κάποιος να επενδύσει, γιατί στο μέλλον μπορεί να φέρει και έσοδα».
«Αξίζει η επένδυση στην Παλαιοντολογία αφού μπορεί να προβάλει με τον καλύτερο τρόπο έναν τόπο που δεν έχει άλλο τουριστικό ενδιαφέρον. Είναι κρίμα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται καλύτερα από την Πολιτεία» σημειώνει, εκφράζοντας το παράπονο ότι παρά τις προσπάθειές της, δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος.
Σε ερώτηση για το εάν θα συμβούλευε τους νέους επιστήμονες να φύγουν στο εξωτερικό ή να μείνουν στην Ελλάδα και να «παλέψουν» η ίδια, εξέφρασε τον προβληματισμό της. «Έχω έναν γιο στην κρίσιμη ηλικία, που έχει τελειώσει (σ.σ. τις σπουδές του) και δεν ξέρει τι θα κάνει, έχω και φοιτητές οι οποίοι τελειώνουν τα μάστερ και τα διδακτορικά τους και έχω αυτό το δίλημμα: Να τους προτείνω να φύγουν ή να μείνουν εδώ. Είναι ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Πιστεύω ότι πρέπει να μένουμε στον τόπο μας για να τον υπερασπιστούμε, αλλά πιστεύω ότι και να φύγουμε έξω θα πρέπει να έχουμε στο νου μας να γυρίσουμε πίσω για να βελτιωθεί η κατάσταση» επισημαίνει.
Σχετικά με το μέλλον, η καθηγήτρια Παλαιοντολογίας τόνισε ότι έχει ως όραμα τη δημιουργίαΜουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη, αν και θεωρεί ότι «δεν πρόκειται να γίνει», θέτοντας ως επόμενο στόχο το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα μαμούθ και τους συγγενείς τους, που θα γίνει τον Μάιο του 2014 στα Γρεβενά και τη Σιάτιστα. «Πιστεύουμε ότι θα έρθουν όλοι οι ειδικοί στον κόσμο στα προβοσκιδωτά γιατί η Μηλιά και η Σιάτιστα παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον» τονίζει.
Σχόλια Facebook