Στις Βρυξέλλες Σαμαράς-Στουρνάρας με «οδικό χάρτη» την προγραμματική συμφωνία

Με τη σφραγίδα της προγραμματικής συμφωνίας πάνω στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την έξοδο από το μνημόνιο, στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.  Ο πρωθυπουργός  θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο δρόμος που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά από δω και πέρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας αποτυπώνεται ξεκάθαρα πλέον στο χαρτί του κειμένου των δέκα σελίδων που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, έπειτα από τη δίωρη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, που κωδικοποιείται σε 43 σημεία, καθορίζεται ως εθνικός στόχος η διασφάλιση της σταθερής πορείας της χώρας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης και η οριστική έξοδος από την κρίση. Ως προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού περιγράφεται η κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα και η εξάντληση της τετραετίας.

Η στρατηγική για τη διαπραγμάτευση

Η κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές μας, που αποτυπώνεται πια γραπτώς και με τον πιο επίσημο τρόπο, βρίσκεται στο σημείο 8 της συμφωνίας και συνοψίζεται στη φράση «όχι σε νέα μέτρα», καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Τώρα η Ελλάδα μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία».

Με τον τρόπο αυτό οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ξεκαθαρίζουν προς τους δανειστές μας ότι μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν συζητούν νέο μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, για να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό που μπορεί να προκύψει πέρα από τα συμφωνηθέντα ως το 2016, οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα προσαρμογής και για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, παρουσιάζεται ως μόνη λύση η αύξηση του ΑΕΠ και η επάνοδος σε σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, για όλα τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα στο κείμενο γίνεται λόγος για μια «εξαιρετικά δύσκολη και άνιση διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές» και προτείνεται ο παρακάτω δρόμος με δύο παράλληλους στόχους για την «οριστική και πραγματική απαλλαγή της πατρίδας μας από το μνημόνιο»:

* την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και παράλληλα τη συνεχή διαπραγμάτευση προκειμένου να υπάρξει αναγνώριση των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού και παραδοχή στην Ε.Ε. ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας πρέπει να σπάσει άμεσα, και

* τη συστηματική και σταθερή προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Κορυφαίος στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να μη στηρίζεται πια στα δανεικά, αλλά στην παραγωγή Εθνικού πλούτου, μέσα από τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Έτσι, στην προγραμματική συμφωνία, υπογραμμίζεται πως απάντηση στις αγωνίες της κοινωνίας, μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την Ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ περιγράφονται επίσης, τέσσερις σαφείς προτεραιότητες που αφορούν:

* στην εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των ετήσιων προϋπολογισμών

* στην εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της ανεργίας, προστασίας των ευπαθών ομάδων και διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής

* στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος και στη σχέση κράτους και οικονομίας, και

* στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Στο κομμάτι αυτό εντάσσεται και η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων. Παράλληλα στο κείμενο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζουν ότι «σχέδιο Β», χωρίς θυσίες, εύκολο και ανώδυνο, δεν υπάρχει, στέλνοντας έτσι και ένα μήνυμα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: newpost.gr