Μάθετε για το βάρος των παιδιών και τη σωστή διατροφή τους
Το υπουργείο Παιδείας θα καταγράφει το ύψος-βάρος και τις διατροφικές συνήθειες μαθητών
Φυσικά πέρα από την ιστοσελίδα, υπάρχει και η αξιολόγηση του ρυθμού ανάπτυξης (ύψος – βάρος), των διατροφικών συνηθειών, της σωματικής δραστηριότητας και του επιπέδου της φυσικής κατάστασης των μαθητών από εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα καλύπτει όλους τους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της χώρας που ανέρχονται σε περίπου 1.000.000. Οι μετρήσεις θα γίνονται στο χώρο του σχολείου από εκπαιδευτικούς πολλών ειδικοτήτων. Η καταγραφή και η αξιολόγηση των μετρήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, πάλι στο χώρο του σχολείου, χωρίς την παρέμβαση τρίτων.
Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών δεν χρησιμοποιούνται τα ονόματά τους, αλλά κωδικοί, γνωστοί μόνο στο σχολείο τους. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων για κάθε μαθητή θα ενσωματώνονται στην ατομική του αναφορά, η οποία θα παράγεται αυτόματα στον υπολογιστή του σχολείου, και η οποία θα αποστέλλεται σε κλειστό φάκελο από το διευθυντή του σχολείου στους γονείς/κηδεμόνες του, μαζί με κατάλληλες συστάσεις.
Ο καθολικός χαρακτήρας του προγράμματος θα επιτρέψει την πρόσβαση όλων των μαθητών σε πολύτιμες υπηρεσίες που αφορούν την υγεία τους, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν θα ήταν εφικτή λόγω γεωγραφικών, οικονομικών ή άλλων περιορισμών. Παράλληλα με τις αξιολογήσεις διατροφής και φυσικής δραστηριότητας που θα γίνονται κάθε σχολική χρονιά, το ΕΥ ΖΗΝ θα υλοποιεί και άλλες δράσεις υγείας στο πλαίσιο της υποστήριξης των μαθητών και των οικογενειών τους εν καιρώ κρίσης.
Για διασφάλιση της ποιότητας, την παρακολούθηση του έργου έχει αναλάβει επιτροπή με μέλη καθηγητές διατροφής και εργοφυσιολογίας από τα πανεπιστήμια: Χαροκόπειο, ΕΚΠΑ, ΔΠΘ και ΑΠΘ. Στην επιτροπή συμμετέχουν, επίσης, σύμβουλοι φυσικής αγωγής και άλλοι επιστήμονες από τους τομείς της διατροφής, φυσικής αγωγής και υγείας.
Ο εμπνευστής του προγράμματος κ. Γιάννης Ιωαννίδης (πρώην υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού) δήλωσε για το πρόγραμμα:
«Το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν (Εθνική δράση Υγείας για τη ζωή των Νέων) είναι μια πρωτοπόρα προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο την πρόληψη ή αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την υγεία των μαθητών. Αυτό θα γίνει με διαρκή ενημέρωση των γονέων των μαθητών για θέματα που σχετίζονται με το ρυθμό ανάπτυξης των παιδιών τους καθώς επίσης και των συνηθειών τους σε θέματα διατροφής και άσκησης. Η δράση αυτή συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου του σχολείου και στη σύνδεσή του με την κοινωνία».
Συμβουλές σε γονείς
Μέσα από την ιστοσελίδα του προγράμματος οι γονείς μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να υπολογίσουν αν το βάρος των παιδιών τους είναι στα φυσιολογικά όρια και συμβουλές για τη διατροφή των παιδιών τους.
Πιο αναλυτικά δίνονται πληροφορίες για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό των μικρών μαθητών, το δεκατιανό άλλα και τα υπόλοιπα γεύματα. Επίσης παρουσιάζονται και συνταγές με χαμηλό κόστος αλλά υψηλή διατροφική αξία. Παράλληλα οι γονείς μπορούν να ενημερωθούν για την παιδική παχυσαρκία και να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για τις δραστηριότητες που μπορούν να έχουν τα παιδιά τους εντός και εκτός σπιτιού.
Η ενότητα για τους γονείς υποδιαιρείται σε:
Στην κουζίνα
Άρθρα
Παιδική παχυσαρκία
Δραστηριότητες με τα παιδιά
Ειδικές απαντήσεις
Συχνές ερωτήσεις
Έντυπα
Το σχολείο
Παράλληλα στον πολύ καλά σχεδιασμένο δικτυακό τόπο υπάρχει και η ενότητα «το σχολείο» όπου μπορούν οι εκπαιδευτικοί να βρουν πολύτιμο υλικό για την εφαρμογή του προγράμματος καθώς και πολλούς συνδέσμους σχετικές με τη διατροφή και το βάρος
Εφηβικές ανησυχίες
Στην ενότητα εφηβικές ανησυχίες οι μαθητές μπορούν να ενημερωθούν για μια σειρά από θέματα που τους απασχολούν και έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή τους.
Συγκεκριμένα δίνονται απαντήσεις στα ακόλουθα:
Φαγητό εκτός σπιτιού
Μάθε τι τρως
Φτιάξε το πιάτο σου
Πόσο πρέπει να τρώω
Μείνε δραστήριος
Νέοι αθλητές
Έφηβος και εικόνα σώματος
Μπες στην κουζίνα
Κουίζ
Σχόλια Facebook