Ο Υφυπουργός Κυρ. Γεροντόπουλος στην Panhellenic Post εφ΄όλης της ύλης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Κάθε νέο πρόσωπο σε κυβερνητική θέση φέρνει το δικό του ταπεραμέντο, εναποθέτει την προσωπική του σφαγίδα στο Κυβερνητικό έργο. Κυρίως, όμως, δίνει το δικό του στίγμα μέσα από τα συμφραζόμενα, μια και η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού. Να τονίσουμε παρενθετικά εδώ, ότι κατά την αντίληψή μας, ο συγκεκριμένος κυβερνητικός θώκος όφειλε να είναι υπερκομματικός και να έχει διάρκεια. Κλείνοντας την παρένθεση, ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος βρίσκεται στο πόστο του λίγους μόλις μήνες. Μήνες επί το πλείστον θερινής ραστώνης, ενόψει της νέας Περιόδου της Βουλής. Ίσως, όμως, η πιο χρήσιμη περίοδος, αφού κατ΄αυτήν βρήκε τον χρόνο να ενημερωθεί, να μιλήσει, να γνωρισθεί με το χώρο της Ομογένειας, την οποία κλήθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, να υπηρετήσει.
Αν θελήσουμε να συνοψίσουμε τις θέσεις του για την ομογένεια, σε λίγες αράδες, πρέπει να πούμε ότι, όπως μας λέει, θεωρεί πως Εκπαίδευση και Ορθοδοξία είναι οι δύο πυλώνες που κρατούν ζωντανή τη γέφυρα της γενέτειρας με τους απόδημους, ότι συμμερίζεται πολλές από τις αιτιάσεις των Αποδήμων για το Φορολογικό και πως εργάζεται από κοινού με τον κ. Μαυραγάνη για την ικανοποίησή τους. Ότι είναι υπέρ της διακρατικής με την Αυστραλία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, αλλά και της τουριστικής βίζας με δικαίωμα για εργασία. Ότι είναι υπέρ της ψήφου των Αποδήμων αλλά και υπέρ της επανασύστασης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Θέλει καλύτερο κλίμα για επενδύσεις και μέμφεται την φοβία με την οποία αντιμετωπίζονται κάποτε οι ομογενείς επενδυτές στην γενέτειρα. Ότι, τέλος, θεωρεί ηθική υποχρεωση να αποκατασταθούν οι ομογενείς ομολογιούχοι.
Η συζήτηση έγινε στο γραφείο του, στον 8ο όροφο του κτιρίου γωνία Βασ. Σοφίας και Πανεπιστημίου. Φυσικά περιστράφηκε και στα θέματα επικαιρότητας, πέραν των ομογενειακών. Ήταν μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης. Η πλήρης απομαγνητοφώνηση έχει ως ακολούθως:
ΡΗΡ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξή σας αυτή στην Panhellenic Post.
Κυρ. Γεροντόπουλος: Κύριε Μαλασπίνα, εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα. Ξέρω ότι μέσα από το site σας προβάλετε τις θέσεις του Ελληνισμού, της Ομογένειας, και είσαστε από τους ελάχιστους που προσπαθείτε με κάθε τρόπο να δώστε να καταλάβουμε, εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά εδώ στον τόπο μας, την πραγματική ανάγκη που έχουν αυτοί οι άνθρωποι που ζουν στο εξωτερικό, να είναι συνδεδεμένοι με τη μητέρα πατρίδα, το μητροπολιτικό κέντρο… Ειλικρινά σας ευχαριστώ πολύ και, εάν μου επιτρέπετε, σας συγχαίρω κιόλας για την προσπάθεια την οποία κάνετε.
ΡΗΡ: Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια…
Γεροντόπουλος: Να ξέρετε, πολλές φορές ανοίγ0υμε το site σας για να έχουμε κάποιες πληροφορίες…
ΡΗΡ: Πώς είναι αυτή τη στιγμή, κ. Υφυπουργέ, η οικονομική κατάσταση να ενημερώσουμε την ομογένεια…
Γεροντόπουλος: Η περίοδος των μεγάλων προβλημάτων έχει περάσει.Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει περάσει η κρίση. Η κρίση συνεχίζεται . Ο Πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, εδώ και 18 μήνες, περίπου, με καθημερινές του προσπάθειες, εκείνο που πέτυχε ήταν να αλλάξει η εικόνα που είχαν οι ξένοι για μας. Αυτό μας βοήθησε πολύ. Έτσι ώστε στις συζητήσεις που γίνονται στη συνέχεια μαζί τους, να είναι πιο συγκαταβατικοί από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν επιμένουν. Επιμένουν. Όμως, η Ελλάδα δείχνει ότι θέλει και μπορεί. Και γι αυτό βλέπετε αναφέρεται πολλές φορές το ελληνικό παράδειγμα σαν κάτι το οποίο είναι ξεχωριστό και ότι μια χώρα που δέχτηκε να μπεί στο ΔΝΤ, πραγματικά κάνει καλή χρήση των συμβουλών του ΔΝΤ.
Οι Έλληνες έχουν ματώσει. Ποτέ άλλοτε οι Έλληνες σε μία τόσο σύντομη χρονική περίοδο δεν χάσανε τόσα πολλά. Παρ΄όλα αυτά, είναι όρθιοι και αποδεικνύουν ότι είναι “σκληρά καρύδια” και ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα βγει στις αγορές και πολύ σύντομα θα μπορέσει να ξαναπαίξει το ρόλο που έπαιζε στο παρελθόν.
ΡΗΡ: Από αυτά που μας λέτε, συμπεραίνω ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε νέα επώδυνα μέτρα;
Γεροντόπουλος: Έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, κανένα νέο μέτρο σε βάρος του ελληνικού λαού.’
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
ΡΗΡ: Το πολιτικό κλίμα είναι τεταμμένο και με τις συλλήψεις των συναδέλφων σας βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με την άρση ασυλίας έξι ακόμη, και με τον κύκλο εντός του ΠΑΣΟΚ που ζητά την σύσταση μιάς νέας κεντροαριστεράς. Πείτε μας πως ερμηνεύετε το πολιτικό κλίμα;
Γεροντόπουλος: Κατ΄αρχάς ως προς την Χρυσή Αυγή, εδώ και δύο χρόνια το είχα πει, το επανέλαβα στη Βουλή πριν από μερικές εβδομάδες. Είναι μία εγκληματική, ναζιστική οργάνωση. Λειτουργεί όπως μια συμμορία. Σήμερα η ηγεσία της βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη. Δεν θέλω να πω περισσότερα, αλλά η Δικαιοσύνη ξέρει πως να κάνει τη δουλειά της.
Από κει και πέρα, υπάρχουν διεργασίες στους πολιτικούς χώρους, όπως σωστά επισημάνατε. Εμείς τα παρακολουθούμε όλα αυτά. Μας ενδιαφέρουν, αλλά δεν παρεμβαίνουμε. Μας ενδιαφέρουν διότι τα κόμματα τα οποία μετέχουν στο πολιτικό γίγνεσθαι, θέλουμε να έχουν δημοκρατική δομή και, βεβαίως, να έχουν και ανταπόκριση στην κοινωνία.
ΡΗΡ: Πρόωρες εκλογές, βλέπετε;
Γεροντόπουλος: Ο στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι να εξαντλήσει την τετραετία…
ΡΗΡ: Ναι, ο στόχος…
Γεροντόπουλος: Ναι, διότι τότε μόνον θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το έργο μας συνοπτικά και να δείξουμε στους Έλληνες ότι δουλέψαμε σωστά σύμφωνα με την εντολή τους…
ΡΗΡ: Ποιά ήταν η εντολή τους;
Γεροντόπουλος: Να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση!
ΡΗΡ: Νομίζετε, ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία, ότι η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ απέδωσε;
Γεροντόπουλος: Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό το πρωτόγνωρο που έγινε στον τόπο μας και αμέσως μετά τις εκλογές με τη συνεργασία τριών κομμάτων- ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜ.ΑΡ και τώρα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν θετικό αποτέλεσμα και πραγματικά αυτές οι συνεργασίες βοήθησαν τη χώρα μας να κάνει αυτά τα βήματα προς τα εμπρός…
ΡΗΡ: Εσάς προσωπικά, η θεωρία των δύο άκρων τι σας λέει;
Γεροντόπουλος: Εκείνο που πιστεύω είναι πως αυτή την ώρα ο αντίπαλος είναι αυτό το ναζιστικό τέρας και βεβαίως όλες οι πολιτικές δυνάμεις στον τόπο οφείλουν να καταδικάσουν τα φαινόμενα βίας, όπως π.χ. το έγκλημα που έγινε στη Σταδίου με την Τράπεζα της ΜARFIN καθώς επίσης αυτό που προετοίμαζαν κάποιοι να κάνουν στις Σκουριές. Είναι πράγματα που όλα τα κόμματα οφείλουν να τα καταδικάσουν.
ΡΗΡ: Εννοείτε να καταδικάσουν την βία, και ο ΣΥΡΙΖΑ…
Γεροντόπουλος: Ασφαλώς. Άλλωστε, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο ελληνικός λαός καταδικάζει τη βία από όπου και εάν προέρχεται.
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΡΗΡ: Να περάσουμε λίγο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μια και βρίσκομαστε και στο Υπουργείο των Εξωτερικών! Η Τουρκία προκαλεί όπως και όπου μπορεί και σε σχέση με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ζητάει ανταλλάγματα, Τζαμιά κλπ. Το σχόλιό σας, παρακαλώ.
Γεροντόπουλος: Κοιτάξτε, οι Τούρκοι οφείλουν να καταλάβουν ένα πράγμα: Ότι η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, μετά βίας σήμερα φτάνει τις 3.000. Ενώ είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες οι μουσουλμάνοι που ζουν στη Θράκη. Πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική Πολιτεία αγκάλιασε τους μουσουλμάνους εδώ στον τόπο μας. Αντιθέτως με την Τουρκία που έκανε τα πάντα για να εκδιώξει του Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα. Πρέπει να καταλάβει και η Τουρκία ότι οφείλει να βελτιώσει το επίπεδο της δημοκρατίας της, εάν θέλει κάποια στιγμή να χτυπήσει σοβαρά την πόρτα της Ευρώπης.
Η Τουρκία, είναι μια χώρα η οποία βασίζεται επάνω σε μεγαλοϊδεατισμούς οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με το ουσιαστικό μέγεθος της δύναμής της. Αυτά είναι θέματα τα οποία τα καταλαβαίνουν όλοι στην Ευρώπη και γι αυτό υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα με την Τουρκία. Πολλές φορές οι Τούρκοι προσπαθούν όταν έχουν εσωτερικό πρόβλημα να το εξαγάγουν. Πάντως το σίγουρο είναι ότι έχουν δεσμευτεί για τη Χάλκη και προς την ελληνική πλευρά και προς την παγκόσμια κοινότητα και για μία ακόμη φορά αποδεικνύονται ότι δεν τηρούν τα όσα υπόσχονται.
ΡΗΡ: Με την ΑΟΖ;
Γεροντόπουλος: Η ΑΟΖ είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό. Όπως καταλαβαίνετε η Ελλάδα ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανακηρύξει τη δική της την ΑΟΖ, βεβαίως από κει και πέρα για την οριοθέτηση χρειάζεται να υπάρξουνε συμφωνίες με τις χώρες οι οποίες υπάρχουν κοινά σημεία, Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, με τους αδελφούς μας τους Κύπριους και με την Τουρκία.
Η Ελλάδα κινείται πάντοτε με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Ας δουν τα προβλήματα αυτοί που δεν το έχουν υπογράψει…
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
ΡΗΡ: Παραμένοντας στα του Εξωτερικού, αλλά πλησιέστερα προς την Ομογένεια το επόμενο ερώτημά μου: Πρόσφατα επιστρέψατε από ένα ταξίδι στην Ουγγαρία. Ποιές οι εντυπώσεις σας;
Γεροντόπουλος: Θα σας πω κάτι. Στην Ουγγαρία ήταν η τρίτη φορά που πήγαινα, δεν είχα ξαναεπισκεφθεί, όμως, το χωριό Μπελογιάννης. Όταν πήγα εκεί, τους είπα ότι η Ελλάδα η σημερινή, τής κρίσης, δεν μπορεί να ξεχωρίζει τα παιδιά της. Τα έχει όλα ανάγκη και ότι εμείς οι Ελληνες μπορούμε ενωμένοι να πετύχουμε πολλά. Πιστεύω ότι ήταν κάτι αυτό που τους συγκίνησε. Οι περισσότεροι σήμερα που ζουν εκεί είναι άνθρωποι δεύτερης γενιάς, πολύ λιγότεροι από αυτούς που ειχαν εγκατασταθεί το 1948-1949 σε κείνο το μέρος. Σήμερα έχουν τη δική τους Εκκλησία, η οποία κτίστηκε μετά την πτώση του κομμουνιστικύ καθεστώτος, το 1992, τον Άγιο Δημήτριο, έχουνε ένα Δημοτικό σχολείο με 110 περίπου παιδιά, από τα οποία το 1/3 περίπου είναι ελληνόπουλα, τα υπόλοπα είναι ουγγαράκια, τα οποία παρακολουθούν ως δεύτερη ισότιμη γλώσσα και τα ελληνικά, και στο οποίο είναι διευθύντρια μία Ουγγαρέζα που έμαθε έλληνικά στην Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης.
Όταν επισκέφθηκα την Έδρα έμεινα εντυπωσιασμένος διότι είδα σαράντα ουγγαρόπουλα να μαθαίνουν ελληνικά! Στην Ουγγαρία έχουν αποδεχθεί τις αποφάσεις της Μπολόνια, το Πανεπιστήμιο έχει τρία χρόνια, μπαίνουνε στα 18 τους χρόνια χωρίς να ξέρουνε ελληνικά και όταν μετά από τρία χρόνια τελειώνουν μπορούν και μιλούν ελληνικά. Κάποια από αυτά, όπως εσείς και εγώ…
Μεγάλη υπόθεση αυτή και πραγματικά αυτές τις προσπάθειες οφείλουμε να τις στηρίξουμε και να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος.
ΡΗΡ: Μαθαίνω προγραμματίζετε και νέα ταξίδια, τη φορά αυτή που;
Γεροντόπουλος: Τις επόμενες μέρες θα κάνω ένα ταξίδι στο Λίβανο, μετά στη Κύπρο και μετά θα συνοδεύσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Αλβανία. Αυτά για μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου! Μετά αρχίζει πραγματικά ένα σιρκουϊ ταξειδιών το οποίο θα το συζητήσουμε την επόμενη φορά…
ΡΗΡ: Δεν θα επιμείνω, αλλά πείτε κάτι περισσότερο…
Γεροντόπουλος: Μέσα στο Νοέμβριο πρόκειται να επισκεφθώ αν θέλετε για πρώτη φορά εγώ ομογενείς σε μία άλλη Ήπειρο εκτός από την Ευρώπη, θα πάω στη Νότιο Αφρική όπου και εκεί υπάρχει μια ακμάζουσα ελληνική ομογένεια με τους οποίους θα έχουμε σοβαρές συζητήσεις γιατί και αυτοί οι άνθρωποι θεωρούν εαυτό παραμελημένο…
ΡΗΡ: Ναι, όντως, έχουν εκεί και ένα εκπληκτικό ελληνικό σχολείο το “Σαχέτι”…
Γεροντόπουλος: Το ξέρω, το γνωρίζω…
ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΡΗΡ: Ελληνικά Σχολεία -και καλά- έχουμε και στην Αμερική, βεβαίως και αλλού και στην Αυστραλία κλπ. Αντιμετωπίζουν προβλήματα σοβαρά. Προβλήματα διδακτικού προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής, τους λείπουν δάσκαλοι, βιβλία κλπ. Πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα αυτό;
Γεροντόπουλος: Εάν θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν δεμένοι με τον τόπο μας, η Εκπαίδευση και η Ορθοδοξία είναι τα δύο βασικά στοιχεία που τους κρατούν σε επαφή. Το Υπουργείο Παιδείας, παρά την κρίση, το θέμα της εκπαίδευσης των ομογενών το κοιτάζει όσο περισσότερο μπορεί. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Από πολλά Σχολεία του εξωτερικού μου έρχονται διαμαρτυρίες γιατί δεν έχουν τους δασκάλους που θέλανε ή τα βιβλία που θα χρειαζόντουσαν. Σε αλλα, πάλι, υπάρχουν και ευχαριστίες γιατί η Ελλάδα της κρίσης καλύπει ως επί το πλείστον τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, όταν πήγα στο χωριό Μπελογιάννης που συζητούσαμε προηγουμένως, μετά από χρόνια πήγε και δεύτερος δάσκαλος εφέτος.
Στην Αμερική, βεβαίως το σύστημα της εκπαίδευσης είναι διαφορετικό. Το Υπουργείο Παιδείας κάνει ό,τι μπορεί. Εμείς το ενημερώνουμε και υπάρχει μία καλή συνεργασία ώστε να υπάρξει κάλυψη των αναγκών. Θα πάω και επιτόπου και θα δω τα προβλήματα έτσι ώστε να μπορέσω να μεταφέρω και τη δική μου εικόνα που θα αποκτήσω στο Υπουργείο Παιδείας για κάθε δυνατόν καλύτερο. Πάντως θέλω να πω ένα πράγμα: Η κρίση αυτή, πραγματικά έχει σταματήσει κάποιες προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει στο παρελθόν… Εάν θέλετε δεν τις έχει ακριβώς σταματήσει αλλά τις έχει επιβραδύνει.
ΡΗΡ: Σε ποιές προσπάθειες αναφέρεσθε;
Γεροντόπουλος: Εννοώ ότι δεν μπορούμε εν μέσω οικονομικής κρίσης να στείλουμε όσο έμψυχο προσωπικό και όσα βιβλία, αλλά και τα υπόλοιπα πράγματα που χρειάζονται για την καλύτερη εκπαίδευση των ελληνόπουλων.
ΡΗΡ: Μιλήσατε για ταξίδι στην Αμερική, μπορούμε να το προαναγγείλουμε;
Γεροντόπουλος: Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα ακόμη διότι δεν θέλω να λέω κάτι το οποίο δεν έχει προετοιμαστεί και δεν είναι σίγουρη ημερομηνία. Πάντως, οπωσδήποτε θα επισκεφθώ τς Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Εκεί υπάρχει ένας πραγματικά ακμάζων ελληνισμός. Πιστεύω ότι στην Αμερική, τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν εκεί, είναι αρκετά και η ελληνική πολιτεία τους χρειάζεται. Ιδιαίτερα στην πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης και ίσως όλου του κόσμου, όπως είναι οι ΗΠΑ, το να έχεις Έλληνες σημαντικούς είναι μεγάλη υπόθεση. Μπορούν, πολλές φορές, και ανοίγουν τις πόρτες για να πετύχουμε τους στόχους μας.
ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΡΗΡ: Εμείς να πετύχουμε τους στόχους μας, εκείνοι, όμως, κ. Υπουργέ, αντιμετωπίζουν προβλήματα τη λύση των οποίων περιμένουν από τη γενέτειρα, όπως είναι τα φορολογικά. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα γιατί οι ομογενμείς θεωρούν ότι είναι αδικημένοι στο ζήτημα αυτό σε σχέση με τους Ελλαδίτες. Παράδειγμα, πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ εισόδημα που έχουν στην Ελλάδα, δεν έχουν απαλλαγές, τους ζητάτε κάποτε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημα, γενικά δίνει την εντύπωση το ΥΠΟΙΚ ότι περιμένει από τους ομογενείς να λύσουν το πρόβλημα των δημοσίων εσόδων…
Γεροντόπουλος: Κύριε Μαλασπίνα, με το θέμα που θίγετε έχω απασχοληθεί. Με τον κ. Μαυραγάνη έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Ο κ. Μαυραγάνης πήρε κάποιες αποφάσεις που έχουν βοηθήσει τους Ομογενείς…
ΡΗΡ: Όπως;
Γεροντόπουλος: Βεβαίως δεν είναι όλα αυτά που θέλουν οι ομογενείς. Πιστεύω ότι στη συνέχεια και ο κ. Μαυραγάνης όπως μου έχει πει, σκοπεύει να βάλει καινούργιες εγκυκλίους, διότι όταν κάποια μέτρα τα παίρνεις, δεν ξέρεις πως θα λειτουργήσουν…
ΡΗΡ: Εννοείτε ότι θα αλλάξει τα πράγματα;
Γεροντόπουλος: Τώρα λοιπόν, που υπάρχουν κάποιοι μήνες που αυτά τα μέτρα είναι στο τραπέζι, θα δούμε πως θα τα βελτιώσουμε… Ο κ. Μαυραγάνης και όλο το οικονομικό επιτελείο έχουν ανοικτά αυτιά και μεγάλους ορίζοντες. Άλλωστε έχουν ζήσει και στο εξωτερκό και προσπαθούν να δώσουν λύσεις…
ΡΗΡ: Σημαίνει αυτό, ότι τα αιτήματα της ομογένειας θα εισακουσθούν;
Γεροντόπουλος: Είμαι βέβαιος ότι κάποια από αυτά τα αιτήματα θα λυθούν. Κάποια άλλα, πιθανότατα να αντιμετωπισθούν στο μέλλον.
ΡΗΡ: Μπορούμε να προσδιορίσουμε κάποια από τα αιτήματα που θα ικανοοιηθούν;
Γεροντόπουλος: Κοιτάξτε, ο κ Μαυραγάνης…
ΡΗΡ: Ας πούμε το θέμα των δικαιολογητικών για την φορολογική κατοικία, θα διευθετηθεί;
Γεροντόπουλος: Αυτό ακριβώς, φέτος λήφθηκε μια απόφαση, τα έξι δικαιολογητικά του παρεθόντος γίνανε ένα. Βεβαίως κάποιες εφορίες είδαμε ότι δεν τα δεχόντουσαν, ήθελαν πάλι την ίδια σειρά δικαιολογητικών όπως στο παρελθόν και τα έξι ή κάποια από τα έξι. Μου έχει πει ο κ. Μαυραάνης ότι ο ίδιος θα επαναλάμβανε την Εγκύκλιό του έτσι ώστε να τηρηθεί από όλες τις εφορίες και όχι μόνο από κάποιες. Αυτό το δαζευκτικό “ή” να τηρείται και να μην γίνεται συνδετικό “και” “ή και”. ΄Ενα να είναι το δικαιολογητικό που θα προσκομίζουν οι ομογενείς. Όποιο έχουν.
ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΡΗΡ: Στην άλλη Ήπεριο, στην Ωκεανία, οι ομογενείς έχουν θέμα διπλής φορολογίας διότι δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία με την Αυστραλία. Τι θα κάνετε με αυτό;
Γεροντόπουλος: Κοιτάξτε, τώρα έχει η Αυστραλία μιά καινούργια κυβέρνηση. Το θέμα μιας διακρατικής συμφωνίας δεν εξαρτάται μόνον από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία και με την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Σε κάποια άλλα θέματα εγώ έχω πει ότι εμείς είμαστε έτοιμοι…
ΡΗΡ: -Αναφέρεσθε προφανώς στο Πρόγραμμα Τουρισμός και εργασία…
Γεροντόπουλος: Ναι, εμείς είμαστε έτοιμοι να το υπογράψουμε. Όταν το λέω, το εννοώ. Περιμένουμε την πρωτοβουλία από τους Αυστραλούς να υπογράψουμε.
ΡΗΡ: Η απαραίτητη συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων στην Αθήνα έχει γίνει;
Γεροντόπουλος: Αυτό το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Όλα έχουν τελειώσει. Είμαστε έτοιμοι. Περιμένουμε πλέον από τους φίλους μας τους Αυστραλούς. Είδα εδώ και την Πρέσβη της Αυστραλίας κ. Τζένη Μπλούμφιλντ στην οποία επίσης εξήγησα ότι είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία μαζί τους.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ
ΡΗΡ: Κύριε Υπουργέ, θα περάσω σε ένα άλλο θέμα, τους ομογενείς ομολογιούχους. Και πολλές χιλιάδες είναι και πολλά χρήματα έχουν χάσει. Μάλιστα, δεν μιλάμε για επενδυτές. Μιλάμε για αποταμιεύσεις μιας ζωής για τα γεράματα. Και τώρα όλα χάθηκαν… Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος θύμισε την ηθική υποχρέωση που έχει απέναντί τους η Ελλάδα… Πού βρισκόμαστε;
Γεροντόπουλος: Να σας πω κάτι; Για μένα είναι πολύ σημαντικό το θέμα αυτό. Πολλοί Έλληνες στο παρελθόν πήγαν να στηρίξουν τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων και αγόρασαν ομόλογα και με το “¨κούρεμα” έχασαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους. Υπάρχει η δέσμευση και του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών και του οικονομικού επιτελείου, ότι θα βρεθεί λύση.
ΡΗΡ: Πότε;
Γεροντόπουλος: Μένω σ΄αυτό. Δεν ξέρω κάτι παραπάνω να ανακοινώσω. Δεν θέλω να πω κάτι το οποίο θα δεσμεύσει και την υπόλοιπη κυβέρνηση. Στέκομαι σ΄αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός και προεκλογικά και μετεκλογικά ότι αυτοί σ΄αυτούς τους ανθρώπους θα συμπαρασταθούν.
ΡΗΡ: Ξέρετε, έχουν υπάρξει και προσφυγές στη Δικαιοσύνη…
Γεροντόπουλος: Αυτό είναι μία άλλη υπόθεση. Τα Δικαστήρια θα αποφασίσουν, αλλά δεν είναι μόνον θέμα Δικαστηρίων. Η απόφαση δεν θα βγεί ατομικά για τ0ν καθένα, αλλά θα ληφθεί μια συνολική απόφαση αποκατάστασης, όπως επίσης, κύριε Μαλασπίνα υπάρχει δέσμευση αποκατάστασης για όλους τους ανθρώπους χαμηλότέρων εισοδηματικών τάξεων οι οποίοι μάτωσαν περισσότερο από την κρίση πλήρωσαν περισσότερο αν θέλετε το μάρμαρο. Και αυτούς τους ανθρώπους έχει πει ο πρωθυπουργός με την πρώτη ευκαιρία θα είναι εκεί, θα συμπαρασταθεί. Και οι ένστολοι που και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο έχουμε πει από πριν από τις εκλογές.
ΠΕΡΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΡΗΡ: Μόλις πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ έκανε πάλι λόγο για ομογενειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Θέλω να ρωτήσω, πέραν από την γραφειοκρατεία που πρέπει να πολεμήσουμε, κίνητρα θα δοθούν στους ομογενείς για να επενδύσουν;
Γεροντόπουλος: Κοιτάξτε, ο Πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία επειδή έχει ζήσει στις ΗΠΑ, έχει σπουδάσει εκεί, συναντά τους συμπατριώτες μας και συζητά μαζί τους. Και τον Αύγουστο που πήγε, αλλά και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι επαφές αυτές ήταν σημαντικότατες. Και εάν δεν υπήρχε και αυτή η δυσλειτουργεία του Αμερικανικού Δημοσίου θα είχε κάνει και τα εγκαίνια της μεγάλης Έκθεσης για τα Μεταβυζαντινά Κειμήλια, που θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της τρέχουσας χρονιάς. Είχε, λοιπόν συζητήσεις εκεί. Η Ελλάδα της κρίσης προσπαθεί να δημιουργήσει αυτές τις ευκαιρίες. Υπάρχει η γραφειοκρατία και θα δούμε το τέρας αυτό πως θα το χτυπήσουμε. Πολλές φορές υπάρχει μία ευθυνοφοβία στο ελληνικό δημόσιο την οποία και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω. Υπάρχει πολλές φορές ένας φόβος γι αυτόν που έρχεται να επενδύσει. Αντί να τον δούμε σαν έναν άνθρωπο που έρχεται να προσφέρει και συγχρόνως να έχει κι αυτός το νόμιμό του κέρδος, είμαστε επιφυλακτικοί μαζί του. Αντί να του ανοίξουμε την αγκαλιά μας, αντιθέτως είμαστε σφιχτοί απέναντί του. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα πράγματα σιγά-σιγά ξεπερνιούνται. Υπάρχει κατ΄αρχάς ένα φορολογικό πλαίσιο που πλέον είναι σταθερό. Κάτι που το θέλουν οι επενδυτές. Πολλές φορές ο επενδυτής δεν νοιάζεται για το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η φορολογία αλλά θέλει να ξέρει από την αρχή τους κανόνες. Και αυτό είναι κάτι που τους έχουμε διαβεβαίωσει από την αρχή, ότι το φορολογικό πλαίσιο αποκλείεται ν’ αλλάξει επί τα χείρω.
Πραγματικά πιστεύω στους Έλληνες οι οποίοι όπου και να βρεθούν, είναι πρώτοι σε όλους τους τομείς, επιστήμη, επάγγελμα, επιχείρηση και αυτοί οι άνθρωποι, με τόσα που πετυχαίνουν εκει πέρα, τους βλέπουμε δισταχτικά εδώ στον τόπο μας. Θα αλλάξει η νοοτροπία. Κάνουμε μια προσπάθεια όλοι που μπορεί να διαχυθεί και σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ
ΡΗΡ: Ας περάσουμε τώρα στο κεφάλαιο ΣΑΕ. Πριν τον ανασχηματισμό, είχε καταρτισθεί ένα νομοσχέδιο, είχε αναρτηθεί στη διάυγεια για δημόσια διαβούλευση, Είχε συσταθεί μία Οργανωτική και Αναθεωρητική Επιτροπή και όλα έδειχναν ότι μεσα στο 2013 θα μπορούσαμε να έχουμε “νέο” ΣΑΕ και εκλογές για νέο προεδρείο. Ο ανασχηματισμός τα ανέτρεψε άρδην. Θέλω να ρωτήσω: Θα προχωρήσουν; Είναι “ζωντανό” ακόμη το νομοσχέδιο; Η Οργανωτική Επιτροπή θα παραμείνει, θα επανασυσταθεί; Τι ακριβώς θα γίνει;
Γεροντόπουλος: Κατ΄αρχάς θέλω να σας πω ότι το ΣΑΕ είναι συνταγματική επιταγή. Επομένως, οφείλουμε να το στηρίξοιυμε αυτή την προσπάθεια. Το δεύτερο, ένα νομοσχέδιο το οποίο αναρτήθηκε και στη διαβούλευση, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή που υπήρξε σ΄αυτή τη διαβούλευση, δημιουργήθηκε Οργανωτική Επιτροπή, άλλαξαν με τον ανασχηματισμό διότι εγώ μεν είμαι εδώ, αλλά η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δεν έχει προεδρείο. Το περιμένουμε από μέρα σε μέρα να συσταθεί.
Μετά την εκλογή του νέου προέδρου από τη Βουλή, τότε θα ειδωθούμε πάλι, ώστε να ξεκινήσουμε τη δουλειά από το σημείο που είχε σταματήσει. Υπάρχει το νομοσχέδιο, είναι η βάση για τη συζητήσεις μας. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταλήξουμε γρήγορα σε αποτέλεσμα με το δυνατόν μεγαλύτερες συγκλίσεις. Πιστεύω πραγματικά σε μία ευρεία πλειοψηφία στα πράγματα. Δεν είναι πράγματα τα οποία πρέπει να περνάς απλώς με μία ψήφο διαφορά, διότι θέματα ελληνισμού, οικουμερνικού είναι θέματα που οφείλουν να στηρίζονται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σε όσο το δυνατόν πιο ευρεία πλειοψηφία.
ΡΗΡ: Πιστεύω το ίδιο θα πείτε και για την ψήφο των Αποδήμων…
Γεροντόπουλος: Ασφαλώς. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός επίσης για το θέμα αυτό εκδήλωσε και πρόσφατα στη Νέα Υόρκη την πρόθεσή του να προχωρήσει… Είναι ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα. Αυτήν την ώρα το εξετάζει το Υπουργείο Εσωτερικών. Πραγματικά πιστεύω ότι την ψήφο την οφείλει η ελληνική Πολιτεία στους Αποδήμους…
ΡΗΡ: Αλλαγές στο Νομοσχέδιο για το ΣΑΕ θα υπάρξουν; Θα αποκτήσει και ρόλο, όπως λέει ο κ. Ταμβάκης;
Γεροντόπουλος: Κοιτάξτε, όλο αυτό το διάστημα παρόλο που με την Επιτροπή στην ολομέλειά της δεν συναντήθηκα, έχω συναντηθεί με πολλά από τα μέλη της. Μου δόθηκε η ευκαιρία μέσα στο καλοκαίρι να βρεθώ και με πολλούς συμπατριώτες μας ομογενείς που ήλθαν εδώ να κάνουν τις διακοπές τους. Είδα πολλούς σ΄αυτό το γραφείο και εκτός του γραφείου καθώς και με μέλη της οργανωτικής Επιτροπής. Ακουσα τις απόψεις τους. Μέσα στην Επιτροπή, όταν θα συνέλθει, θα πω τις απόψεις μου, θα ακούσω και τις δικές τους, πιθανόν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, γι αυτό άλλωστε και γίνεται αυτή η συζήτηση. Αλλαγές, άλλωστε μπορούν να γίνουν και τελευταία στιγμή μέσα στη Βουλή. Είμαι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις. Δεν θεωρώ τίποτε θέσφατο. Ούτε θεωρώ ότι έχω εγώ τη γνώση και κανείς άλλος. Πιστεύω ότι με αυτό το πνεύμα θα προχωρήσουμε. Εάν χρειασθεί να γίνουν κάποιες αλλαγές, θα γίνουν. Εάν η ευρεία πλειοψηφία πιστεύει ότι πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση θα προσχωρήσουμε προς την πλειοψηφία. Δεν γίνεται αλλιώς. Αυτό σημαίνει δημοκρατία…
ΡΗΡ: Αυτή η πλειοψηφία, πώς θα διαμορφωθεί;
Γεροντόπουλος: Θα σας πω. Πλειοψηφία υπάρχει και μέσα στην Επιτροπή και μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής…
ΡΗΡ: Τι γίνεται με το ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη; Τα γραφεία τα έχασε. Το διοικητικό προσωπικό έχει μήνες να πληρωθεί. Δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο…
Γεροντόπουλος: Εγώ, όπως ξέρετε -τώρα αυτά τα θέματα είναι λεπτομέρειες βέβαια- έχω ζητήσει να υπάρξει συνεννόηση έτσι ώστε η όποια μετακίνηση των γραφείων να γίνει συντεταγμένα και συγχρόνως να δούμε τι θα γίνει με το προσωπικό. Εγώ θέλω ό,τι γίνεται να γίνεται νόμιμα, με βάση το νόμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αυθαιρεσία σε αυτά τα πράγματα. Καταλαβαίνω τις αγωνίες όλων, αλλά και εκείνοι οφείλουν να καταλάβουν τη δική μου αγωνία. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε ενέργειες οι οποίες δεν βασίζονται στο νόμο και μόνο στο νόμο.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
ΡΗΡ: Μιλήσατε για αγωνία και θα ήθελα λίγο να μοιρασθούμε την αγωνία των Ελλήνων ομογενών που ζουν στην Αίγυπτο και τη Συρία. Τι κάνει το Υπουργείο για να τους προστατέψει;
Γεροντόπουλος: Το Υπουργείο πρέπει να σας πω βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με τις κοινότητες και με μεμονωμένους πολίτες. Τις επόμενες μέρες θα πάω στο Λίβανο, όπως ήδη σας είπα. Στι συζητήσεις που θα έχω τόσο με τον Πατριάρχη όσο και το ΥΠΕΞ του Λιβάνου, θα δω και τους εκπροσώπους μας στην περιοχή. Επίσης μέσα στο Νοέμβριο είναι να κάνω και ένα ταξίδι και στην Αίγυπτο. Όπότε και εκεί θα μπορέσω να δω επιτόπου το τι ακριβώς συμβαίνει. Όλο αυτό το διάστημα όμως και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε την Αίγυπτο, είχε επαφές και συναντήσεις εκεί και έχουμε μία διαρκή επαφή τόσο με τις ομογενειακές οργανώσεις όσο και με το Προξενείο και τα Πατριαρχεία μας. Θέλω να πιστεύω ότι ο ελληνισμός αυτή την ώρα δεν διατρέχει κίνδυνο.
ΤΑΝΚΣ ΣΤΟΥΣ …ΔΡΟΜΟΥΣ!
ΡΗΡ: Ο Υπουργός Μακεδονίας, κ. Καράογλου ήταν στον Έβρο πρόσφατα, την εκλογική σας περιφέρεια. Διέγνωσε εκεί υψηλό φρόνημα των κατοίκων, όπως είπε Τι λέτε εσείς;
Γεροντόπουλος: Εγώ μεγάλωσα περνώντας τα τάνκς μπροστά από το σπίτι μου κατά τη διάρκεια των ελληνοτουρκικών κρίσεων τη δεκαετία του ’60. Άρα αυτά που φαίνονται πολλές φορές για τους υπόλοιπους Έλληνες συμπατριώτες μας πρωτόγνωρα, για μας είναι κάτι με το οποίο έχουμε μεγαλώσει. Επομένως, εμείς είμαστε ακρίτες όχι επειδή κάποιοι θέλουν να μας αποκαλούν έτσι, για να μας χαϊδέψουν ενδεχομένως τα αυτιά, να πουν μια καλή κουβέντα. Το πιστεύουμε αυτό εδώ. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι η Ελλάδα τελειώνει στον Έβρο. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα ξεκινάει από τον Έβρο! Και σήμερα γεωστρατηγικά, ο Εβρος παίζει σπουδαίο ρόλο. Μετά την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ, όλοι οι δρόμοι περνούν από τον Έβρο. Για να φθάσει κανείς στην Κεντρική και Βόρειο ευρώπη και στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, θα περάσει από τον Έβρο. Λέμε καμιά φορά ότι ο Έβρος και η Θράκη δεν είναι το σύνορο. Αντιθέτως, είναι η γέφυρα που ενώνει δυο πολιτισμούς, δυό θρησκείες και, αν θέλετε τρεις Ηπείρους: Αφρική, Ασία και Ευρώπη.
Πρόσωπα, κεφάλαια και εμπορεύματα υποχρεωτικά για να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη και την περιχή της Ανατολικής Μεσογείου θα περάσουν από την πατρίδα μου. Επομένως εμείς έχουμε μία άλλη αντίληψη, μεγαλώσαμε διαφορετικά και γι αυτό τον λόγο δεν σκιαζόμαστε με ορισμένα πράγματα που κάνουν τους υπόλοιπους Έλληνες να κλείνονται στο σπίτι τους.
ΡΗΡ: Είσαστε, λοιπόν, υπέρ της παρέλασης με τάνκς ή όχι, για να σχολιάσουμε την επικαιρότητα της 28ης Οκτωβρίου;
Γεροντόπουλος: Θα σας πω το εξής: Αυτά πολλές φορές είναι διλήμματα που δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία. Εμείς οι Έλληνες παρελαύνουμε πρώτα με τη λεβεντιά μας! Οι ελληνικές παρελάσεις στηυν Νέα Υόρκη δεν γίνονται με όπλα, μένουν όμως σε όλους τους Αμερικανούς γιατί η λεβεντιά του Έλληνα δεν ξεπερνιέται από κανένα άλλον. Το μόνο που θα ήθεα να προσθέσω σε όλη αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση, κύριε Μαλασπίνα, είναι τούτο: Πιστεύω πραγματικά ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι το καλό μας πρόσωπο. Αυτοί αποτελούν την πραγματική Ελλάδα. Αυτοί όπου πάνε πετυχαίνουνε. Αυτούς τους έχουμε ανάγκη. Είναι το καλό όνομα της Ελλάδος. Είναι αυτό στο οποίο στηριχθήκαμε όταν μας πετροβολούσαν οι πάντες. Και αυτοί μας βοήθησαν σ΄αυτήν την ανάκαμψη. Κυρίως η παρουσία τους εκεί. Δεν μιλάω για την οποία επενδυτική τους δραστηριότητα ή για την όποια οικονομική βοήθεια προς τη Ελλάδα. Ακόμα και όταν μας πετροβολούσαν και τα ξενα ΜΜΕ, κατακλύζοτας από αυτές τις κατηγορίες, εναντίον των Ελλήνων, κάποια στιγμή, αναρωτιώντουσαν οι ξένοι, μα έχω φίλο τον τάδε Έλληνα….δεν είναι έτσι, δεν έχει σχέση με αυτά που τον κατηγορούν. Και άρχισε, τότε να μπαίνει στο μυαλό των ξένων ότι τελικά δεν είναι αυτοί οι Έλληνες, όπως μας έδειχναν κάποιοι στο εξωτερικό. Αλλά είναι πραγματικά ένας λαός αγωνιστών, μεροκαματιάρηδων, εργατικών ή επιστημόνων, άνθρωπων που δουλεύουν για το καλό της πατρίδας τους. Τους έχουμε ανάγκη, λοιπόν τους ομογενες μας. Τους θέλουμε κοντά μας.
ΡΗΡ: Σας εχαριστώ πολύ.
Γεροντόπουλος: Εγώ κύριε Μαλασπίνα. Και ελικρίνα, θέλω και να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω. Η προσφορά η δική σας για το σύνδεσμό μας με τους ομογενείς είναι μεγάλη και γι αυτό το λόγο, έτσι θά ‘θελα να ξέρετε ότι αυτός ο δεσμός που υπάρχει με σας, με το Υπουργείο Εξωτερικών και με τους Ομογενείς, όχι απλώς πρέπει να παραμείνει αλλά πρέπει να ενδυναμωθεί κιόλας. Από μας εξαρτάται. Σας ευχαριστώ πολύ.
Σχόλια Facebook