Σηκώνει αυλαία το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ύστερα από δέκα χρόνια «σιωπής» και αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιάανοίγει τις πύλες του στο κοινό και σηκώνει αυλαία. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη (22/10), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Η τελετή θα πλαισιωθεί από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις εξαήμερης διάρκειας και εορταστικής ατμόσφαιρας.

«Το Δημοτικό Θέατρο

είναι η σημαία Πολιτισμού του Πειραιάμας, όπως ο Πολιτισμός είναι η σημαία τηςΕλλάδας. Είναι το σύμβολο της ελπίδας και της αισιοδοξίας στην εποχή του γκρίζου και της κρίσης. Είναι η ψυχή μας. Σηματοδοτεί την ιστορία της πόλης μας, τη δυναμική τουΠειραιά, την επανεκκίνηση της Ελλάδας. Φιλοδοξία και στόχος μας είναι να αγκαλιάσουν το Δημοτικό Θέατρο όλοι οι Έλληνες» ανέφερε ο δήμαρχος του Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του θεάτρου, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή, Τάκη Τζαμαργιά, του προέδρου του ΟΠΑΝ, Γιώργου Σιγάλα, και του προέδρου Εφορίας του Δη.Θε.Πει., Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Το ιστορικό θέατρο που εγκαινιάστηκε ακριβώς πριν από 118 χρόνια, επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα, έχει φιλοξενήσει παραστάσεις των σημαντικότερων Ελλήνων σκηνοθετών (Ροντήρη, Κουν, Σολομού, Σεβαστίκογλου, Ευαγγελάτου, Μινωτή κ.α.), ενώ στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου (Ταβουλάρης, Αρνιωτάκης, Κυβέλη, Κοτοπούλη, Παξινού, Μινωτής, Βεάκης, Λογοθετίδης, Κατράκης, Χορν, Λαμπέτη, Αρώνη, Καρέζη κ.α). Γι αυτό και η τωρινή προσμονή για τη «δεύτερη ζωή» του από τους ανθρώπους της θεατρικής οικογένειας είναι μεγάλη, μαζί και οι προσδοκίες.

«Με πίστη, όραμα και αντοχή διεκδικώ το Δημοτικό Θέατρο να βρει τη θέση του στην πόλη, να γίνει μοχλός δημιουργίας και σχεδιασμού για την πολιτιστική αναγέννηση της πόλης του Πειραιά και σημείο συνάντησης των πολιτών της. Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος» δήλωσε ο Τάκης Τζαμαργιάς. Πρόθεση του -όπως είπε- είναι, παρά τη στενότητα χρόνου και στο πλαίσιο της μονοετούς θητείας του, το πρόγραμμα να έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναλογούν στη μεγαλοσύνη του χώρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του προγράμματος στον πρώτο χρόνο επαναλειτουργίας του είναι να λειτουργήσει σε συνεχή ροή με βήματα προσεκτικά ως πρωτοποριακός πολιτιστικός θεσμός, που θα αλλάξει τον τρόπο, με τον οποίο βλέπει κανείς τον Πειραιά. Η θεματική του για φέτος επικεντρώνεται, στην αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική του ιστορία ως αντανάκλασης της ιστορίας της πόλης και του λιμανιού της.

«Επιδιώκουμε έναν ζωντανό χώρο, ένα λιμάνι στον πολιτισμό με στοχευμένες δράσεις πολλαπλών κατευθύνσεων, με γεγονότα για όλες τις ηλικίες με έμφαση κυρίως στους νέους, που να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την εντοπιότητα, αλλά και χωρίς να περιορίζεται σε αυτήν, προβάλλοντας όλες τις μορφές τέχνης με προεξάρχουσα την τέχνη του Διονύσου» συμπλήρωσε.

Βίντεο, μουσική, θέατρο, τραγούδια, έκθεση φωτογραφίας περιλαμβάνονται στον εξαήμερο εορτασμό των εγκαινίων που επιμελείται ο Φωκάς Ευαγγελινός, ενώ η σκηνογράφος Εύα Νάθενα έχει αναλάβει την εικαστική επιμέλεια της εκδήλωσης.

«Δρόμοι του Πειραιά» είναι ο τίτλος της παράστασής του Φ. Ευαγγελινού, με την οποία το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ανοίγει την αυλαία του με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών, ανάμεσά τους ο Γιάννης Μπέζος, η Ελένη Κοκκίδου, ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Γιάννης Ζουγανέλης. Έκαστος θα πει κι ένα τραγούδι για τον Πειραιά, διασχίζοντας μουσικά έναν αιώνα, περνώντας από ένα απόσπασμα οπερέτας σε λαϊκά ακούσματα, κι από «Τα παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι στα «Λιμάνια» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά τα εγκαίνια η παράσταση θα επαναληφθεί από τις 24 έως και τις 27 Οκτωβρίου.

Ρεπερτόριο 2013-2014

Η «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού θα είναι από τις πρώτες παραγωγές που θα φιλοξενηθούν στη σκηνή του θεάτρου. Μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη πρωί, η παράσταση του ομηρικού έπους θα απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Για τη συνέχεια προγραμματίζονται: η όπερα για «Νεανικά Αυτιά» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Το Μαγικό Βιολί» σε σκηνοθεσία Νίκου Ξανθούλη, η παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με τίτλο «Η ρομαντική μου ιστορία» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και η τρίπρακτη οπερέτα σε μουσική και λιμπρέτο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η κόρη της Καταιγίδος» που είχε παρουσιαστεί το 2011 στο Φεστιβάλ Αθηνών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τον Ιανουάριο ο «Αμλετ» του Σέξπιρ σε ένα «one man show» από τον Αιμίλιο Χειλάκη σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και τον Φεβρουάριο η παράσταση «Μαμά η ζωή είναι αγρίως απίθανη» σε σκηνοθεσία Αγγελας Μπρούσκου.

Μέσα στον χειμώνα του 2014 μεταξύ άλλων σχεδιάζεται και η συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και τον Θόδωρο Αμπαζή της «Όπερας της Πεντάρας» των Μπρεχτ-Βάιλ. Έχουν κληθεί, επίσης για να συνεργασθούν με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και η ομάδα «Οι Όπερες των Ζητιάνων». Τον Ιούνιο σε συνεργασία με το φεστιβάλΑθηνών θα πραγματοποιηθεί και ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Τσαρούχη υπό τον τίτλο «Τρωάδες».

Από μουσικής πλευράς τώρα, το «παρών» θα δώσει η Καμεράτα με συναυλίες τις μέρες των Χριστουγέννων (23,27/12). Στη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν συναυλίες μεγάλων συνθετών (Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Παπαδηµητρίου) καθώς και μουσικοί κύκλοι µε την συνεργασία της Καµεράτας και της ΚΟΑ.

Τέλος, ανάμεσα στους στόχους είναι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να γίνει το κέντρο παράλληλων δράσεων που θα εξαπλωθούν σε όλη την πόλη από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, ως τις προβλήτες τουΟΛΠ, και τον Σταθµό Τρένων ΟΣΕ. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η παράσταση- παρέµβαση του Εθνικού Θεάτρου «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Τ. Τζαµαργιά.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο Τάκης Τζαμαργιάς ανέφερε ότι τα εισιτήριαθα κινούνται από 8 έως 18 ευρώ, ενώ τις Πέμπτες το εισιτήριο θα είναι πιο φθηνό.

Parapolitika.gr