O Έλληνας που βάζει σε τάξη τη θρησκευτική ζωή των Mουσουλμάνων
Το να είσαι θρησκευόμενος μουσουλμάνος δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Θα πρέπει να προσεύχεσαι πέντε φορές την ημέρα σε χρόνο που αλλάζει καθημερινά ανάλογα με την γεωγραφική θέση, την ημερομηνία και τη θρησκευτική ομάδα που ανήκεις, πάντοτε όμως με προσανατολισμό προς τη Μέκκα. Ο Γιάννης Χατζόπουλος, απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, δημιούργησε πρόσφατα μια κάρτα SIM, η οποία ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και διευκολύνει σημαντικά την θρησκευτική καθημερινότητα των μουσουλμάνων.
Όπως μας εξηγεί όλα ξεκίνησαν το 2009 στο Mobile World Congress, στην Βαρκελώνη όπου σε μία τυχαία συζήτηση που είχε ο σαραντάχρονος μηχανικός από την Θεσσαλονίκη ενημερώθηκε για την επιτυχία που είχαν τα ισλαμικά κινητά της LG.
Οι συσκευές αυτές –δεύτερης γενιάς τότε- πέρα από το ότι διέθεταν στίχους από το κοράνι, προσέφεραν και διάφορες καθημερινές υπηρεσίες που ήταν συνδεδεμένες με την καθημερινή ζωή ενός θρησκευόμενου μουσουλμάνου. Αρχικά από περιέργεια και στην συνέχεια βλέποντας το σαν μία επενδυτική ευκαιρία άρχισε να εξετάζει την συγκεκριμένη αγορά.
Η συσκευές της LG, οι οποίες τότε πωλούνταν πάνω από 200 δολάρια, είχαν τύχει σημαντικής αποδοχής τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που υπήρχε έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο.
Σήμερα στον πλανήτη μας ζουν 1.5 δισ. μουσουλμάνοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν, κατά κύριο λόγο, περίπου 1 δισ. φθηνά κινητά τηλέφωνα δεύτερης γενιάς, στην πλειοψηφία τους με προπληρωμένες συνδέσεις. Με μακροχρόνια εμπειρία γύρω από την διαμόρφωση μίας κάρτας sim κι έχοντας συνεργαστεί με την Gemalto, τον παγκόσμιο ηγέτη στην συγκεκριμένη αγορά με μερίδιο 60% στα 3 δισ. καρτών sim που δημιουργούνται ετησίως, πήρε την απόφαση να σχεδιάσει μία κάρτα sim που να προσφέρει παραπλήσιες υπηρεσίες που προσέφεραν μέχρι σήμερα τα ισλαμικά κινητά. Με απλά λόγια χωρίς κανένα επιπλέον κόστος, το κάθε κινητό θα μπορούσε να μετατραπεί σε ισλαμικό κινητό απλώς με την αλλαγή της κάρτας sim.
To 2010 βάζει μπροστά τη δημιουργία του προτύπου για την κάρτας sim που θα απευθύνεται σε θρησκευόμενους μουσουλμάνους, αρχικά στην Νίκαια της Γαλλίας και στην συνέχεια από την Θεσσαλονίκη. Παρουσίασε την ιδέα στις εταιρείες παραγωγής και η ιδέα προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Bluefish με την οποία για διάστημα ενάμισι έτους συνεργάστηκαν ως προς την τελειοποίηση του προϊόντος.
Για την ανάπτυξη της τεχνολογίας συνεργάστηκαν τεχνικοί από την Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται το δημιουργικό σκέλος της startup του Γιάννη Χατζόπουλου, με συναδέλφους τους από τον εξωτικό Μαυρίκιο όπου γινόταν δοκιμές πάνω σε τοπικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μέσω συμφωνίας που είχε υπογραφεί.
Η επιχειρηματική πρόταση είναι πλέον έτοιμη και σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα, στις 12 Νοεμβρίου ο Γιάννης μαζί με την Bluefish θα βρίσκονται, στην τεχνολογική έκθεση Africa Com, στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής για να παρουσιάσουν ζωντανά, μέσω roaming, τις δυνατότητες της κάρτας.
Τυπικές λειτουργίες της Islamic SIM (ISIM) αφορούν την παροχή πληροφόρησης για την κατεύθυνση της Μέκκας, ειδοποιήσεις με ringtone για το χρόνο της ισλαμικής προσευχής και αυτόματες φραγές εισερχόμενων κλήσεων κατά τη διάρκεια της προσευχής. Η τελευταία υπηρεσία είναι και ένα από τα «δυνατά χαρτιά» που έχουν ισλαμικά κινητά όσο και η συγκεκριμένη κάρτα sim.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο «πέρα από το ότι θεωρείται “αμαρτία” να διακοπεί η προσευχή, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έμπαινε στην διαδικασία να κλείσει το κινητό του αρκετές φορές ξεχνούσε να το ανοίξει μετά χάνοντας αρκετές εισερχόμενες κλήσεις. Παράλληλα είναι μία υπηρεσία που βρίσκει εφαρμογή σε χώρες με μικτό θρησκευτικό πληθυσμό, π.χ. στην Ινδία όπου οι μουσουλμάνοι είναι μειοψηφία -περίπου 200 εκατ.- και οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν το πρόγραμμα προσευχής». Το σύστημα συμπληρώνεται από βοηθητικές υπηρεσίες, όπως ισλαμικά ημερολόγια, υπηρεσίες αποστολής στίχων του Κορανίου κ.ο.κ.
Καθώς ο πυρήνας της συγκεκριμένης τεχνολογίας βασίζεται σε embedded λογισμικό που λειτουργεί εντός της κάρτας SIM και είναι ανεξάρτητος από τη συσκευή τηλεφώνου του χρήστη, στόχος είναι η προσέλκυση παρόχων κινητής τηλεφωνίας που με την σειρά τους θα το χρησιμοποιήσουν ως ένα εργαλείο marketing για την προσέλκυση νέων πελατών. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι και στις δύο αγορές, τόσο της Αφρικής όσο και της Ασίας, κυριαρχεί η prepaid σύνδεση με πολύ συχνή αλλαγή παρόχου ανάλογα με τις οικονομικές ή άλλες προσφορές που διαθέτει.
Η δημοσιογραφική περιέργεια μάς οδήγησε να ρωτήσουμε τον Γιάννη εάν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα στην προώθηση του προϊόντος καθώς ο ίδιος δεν προέρχεται από μουσουλμανική χώρα. «Παραδόξως όχι και ήταν κάτι που μου έκανε και σε εμένα εντύπωση» θα απαντήσει, παραδεχόμενος ότι κι αυτός ήταν επιφυλακτικός για το πως θα αντιμετωπίσουν τον ίδιο και τις εφαρμογές του. «Στην αρχή προσπάθησα να κρατήσω ένα χαμηλό προφίλ όμως αυτό άλλαξε όταν άρχισα να λαμβάνω συγχαρητήρια από μουσουλμάνους για την επιχειρηματική μου πρωτοβουλία».
Fortunegreece.com
Σχόλια Facebook