Ανοιχτό το ενδεχόμενο βουλευτές της Χρυσής Αυγής να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για “εσχάτη προδοσία” και “ηθική αυτουργία σε φόνο”
Ανοιχτό φαίνεται πως είναι πλέον το ενδεχόμενο βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής να αντιμετωπίσουν νέες βαριές κατηγορίες, ακόμη και για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, οι ανακριτές έχουν συλλέξει σημαντικά στοιχεία για την εμπλοκή του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής σε εγκληματικές δραστηριότητες. Επίσης, από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτές από τις αποκαλυπτικές μαρτυρίες πρώην χρυσαυγιτών που αποφάσισαν να μιλήσουν δεν αποκλείται να υπάρξουν και νέες βαριές διώξεις που θα στρέφονται όχι μόνον κατά των ήδη εμπλεκομένων βουλευτών αλλά και άλλων.
Οι αποκαλύψεις για εκβιασμούς, για “προστασία” σε μαγαζιά, ειδικά στην περιοχή της Β΄ Πειραιά (Κορυδαλλός και αλλού), για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και οι βιαιοπραγίες και οι δολοφονικές επιθέσεις, αποτελούν το όχημα για τις νέες διώξεις που θα ακολουθήσουν, μόλις ο ειδικός εφέτης ανακριτής παραλάβει τη σκυτάλη των ερευνών.
Οι νέες διώξεις που αναμένεται να θέσουν εκ νέου το θέμα της προσωρινής κράτησης βουλευτών της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους, περιγράφονται ενδεικτικά και στο ανακριτικό έγγραφο που έφθασε στη Βουλή για την άρση της ασυλίας άλλων τριών βουλευτών – Γερμενή, Ηλιόπουλου και Μπούκουρα. Ταυτόχρονα, ύστερα από τις καταθέσεις χρυσαυγιτών σχετικά με τον πραγματικό στόχο της Χρυσής Αυγής που όπως είπαν «ήταν εξαρχής και παραμένει η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος», ανοίγει ο δρόμος για να διερευνήσει η Δικαιοσύνη και αυτή τη βαρύτατη κατηγορία.
Σε αυτό το πλαίσιο αυτό, αν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ανακριτές “δέσουν”, σύμφωνα με δικαστικές πηγές δεν αποκλείεται να ασκηθεί δίωξη για βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα “προπαρασκευαστικές πράξεις για την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος”.
Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης δεν αποκλείεται να τεθέι όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής αλλά και οι κατά τόπους υπεύθυνοί της, δηλαδή οι λεγόμενοι «πυρηνάρχες».
Από τα επιβαρυντικά στοιχεία της δικογραφίας αναμένεται να αξιολογηθούν από τον εφέτη ανακριτή εκείνα που αφορούν κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε δολοφονίες και για βουλευτές της Χρυσής Αυγής αν επιβεβαιωθεί από τις ανακρίσεις η εμπλοκή τους σε θανάσιμα χτυπήματα όπως για παράδειγμα στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Σύμφωνα πάντως με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν βουλευτές της Χρυσής Αυγής ως ηθικοί αυτουργοί σε φόνους ή σε απόπειρες ανθρωποκτονίας, αλλά και για προπαρασκευαστικές πράξεις για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, θα προσδώσει στις έρευνες πρωτοφανή βαρύτητα με απρόβλεπτες εξελίξεις για την παραμονή του εν λόγω κόμματος στη Βουλή, δρομολογώντας έτσι και πολιτικές εξελίξεις.
Ένας από τους πιο έμπειρους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που έχει ερευνήσει σοβαρά φορολογικά αδικήματα όπως και αυτό της λίστας Λαγκάρντ, συνατήθηκε με τους ανακριτές Γεωργουλέα και Παπακώστα προκειμένου να συζητήσουν μαζί τις λεπτομέρειες των οικονομικών – φορολογικών ελέγχων της Χρυσής Αυγής. Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης θα ελεγχθεί από υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων. Βασικό ερώτημα είναι αν ο έλεγχος θα επεκταθεί στους αφανείς χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής.
«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε έναν φανερό χρηματοδότη, το κράτος, που είχε καταβάλει στο κόμμα περί τις 500.000 ευρώ. Αν προστεθεί στο ποσό αυτό και ένα άλλο ποσό 200 – 250.000 από τις κρατήσεις στους μισθούς των βουλευτών που είχε επιβάλει ο κ. Μιχαλολιάκος, φθάνουμε στις 750.000 ευρώ», λέει πηγή που γνωρίζει καλά το αντικείμενο της έρευνας στην εφη,ερίδα ΚΑΘΗΕΜΕΡΙΝΗ. «Απέναντι στο ποσό αυτό πρέπει να αντιπαραβάλλει κανείς έξοδα που προσεγγίζουν τα 2 – 3 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς για πληρωμή ενοικίων 70 γραφείων, επαγγελματικών και ημιεπαγγελματικών στελεχών, την έκδοση δύο εφημερίδων, τη συντήρηση διαδικτυακών και ηλεκτρονικών μέσων και φυσικά τις διάφορες δράσεις, όπως αιμοδοσίες, συλλογή και διανομή τροφίμων, ταξίδια και περιοδείες. Πολλές από αυτές πληρώνονταν σε “είδος” έπειτα από “μεθοδική” και συχνά φορτική πίεση που ασκούσαν παράγοντες του “Λαϊκού Συνδέσμου” σε ντόπιους επιχειρηματίες, όπως αποδεικνύει η περίπτωση της Κορίνθου. Τα χρήματα αυτά τα έβαλαν ιδιώτες. Ποιοι ιδιώτες; Διότι αν δεχθούμε ότι στη Χρυσή Αυγή έκαναν προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι χρηματοδότες ενίσχυαν αυτές τις προπαρασκευαστικές ενέργειες…».
Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν αρνούνται ότι είχαν προτάσεις και ότι δέχονταν μικρές χορηγίες από μικρότερους επιχειρηματίες στην Αθήνα και την επαρχία. Τέλος, ένα πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, είπε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι «μεγαλύτερες χορηγίες που ασφαλώς υπήρχαν τις διαχειρίζόταν ο επικεφαλής της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος με βάση τις ανάγκες του κόμματος και μάλλον με προσωπικό του δίκτυο, όπως εξάλλου συμβαίνει παραδοσιακά στους ελληνικούς πολιτικούς σχηματισμούς. Στο παρελθόν αυτές αφορούσαν στην ενίσχυση σε είδος (π.χ. ψηφοδέλτια, χαρτί, τηλεοπτικό και άλλο χρόνο σε μικρότερα περιφερειακά κανάλια που η Χρυσή Αυγή είχε εντονότατη παρουσία στο διάστημα πριν από τη σύλληψη του ηγετικού της πυρήνα). Τέτοιες χορηγίες συνήθως τιμολογούνταν απευθείας στον χορηγό...».
Σχόλια Facebook