Βενιζέλος: Τριμερής σχέση η συμφωνία Ελλάδος-Ισραήλ…
Την εκτίμηση ότι ουσιαστικά η διμερής συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος – Ισραήλ συνιστά …τριμερή σχέση εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του, κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Dr. Riad Malki. Ο κ. Βενιζέλος είπε πως “η προοπτική είναι πάντοτε και η συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής”.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την διμερή συμφωνία που υπέγραψε χθες η Ελλάδα με το Ισραήλ, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε:
<Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι από παλιά, ενεργό μέλος της Ε.Ε. Είμαστε πάντα μέλος αυτού που ονομάζεται κύριο ρεύμα στην Ε.Ε.. Η διμερής μας σχέση, η στρατηγική εταιρική μας σχέση με το Ισραήλ δεν είναι κάτι αντιπαραγωγικό ή αρνητικό για την ιστορικά στενή και φιλική σχέση μας με τον Παλαιστινιακό λαό και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Η βελτίωση των διμερών μας σχέσεων με το Ισραήλ είναι κάτι πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία μας και για την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητάς μας στην περιοχή σε διμερές πλαίσιο, αλλά και υπό τον μελλοντικό μας ρόλο, ως της χώρας που θα ασκήσει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Επίσημα, η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι διμερούς φύσης, αλλά ουσιαστικά είναι μια τριμερής σχέση, καθώς η προοπτική είναι πάντοτε και η συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής, όχι μόνο μετά την οριστική λύση, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ κρίσιμης και ευαίσθητης διαπραγματευτικής περιόδου.
Για εμάς, τώρα, ο κύριος πολιτικός στόχος είναι να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε αυτές τις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Πρόεδρο Αμπάς, καθότι, τώρα, έχουμε μια πραγματικά ιστορική ευκαιρία.
Και εάν θα μπορούσα να κάνω ένα μικρό σχόλιο στην προηγούμενη ερώτηση, το να είσαι αισιόδοξος δεν είναι απλά ένα συναίσθημα. Είναι ενός είδος ιστορικού και πολιτικού καθήκοντος και χρέους. Θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και σε μια πολύ ρεαλιστική βάση.
Και, όντως, είμαστε στη διάθεσή σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της Προεδρίας μας, αλλά πάντοτε, για να υποστηρίξουμε τις κοινές προσπάθειες προς μία κοινώς αποδεκτή οριστική πολιτική λύση, διότι ο χώρος αυτός είναι η ιστορική, γεωγραφική, πολιτική και θρησκευτική «μήτρα» κάθε κρίσης στην ευρύτερη περιοχή>.
Η συνάντηση
Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Dr. Riad Malki (Ραμάλα, 09.10.2013)
R. MALKI: Θα ήθελα να καλωσορίσω την Α.Ε. τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και την αξιότιμη αντιπροσωπεία του στην Παλαιστίνη και στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Είχαμε μια πολύ εγκάρδια και φιλική συζήτηση μεταξύ φίλων για τους τρόπους, με τους οποίους θα βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του κράτους της Παλαιστίνης. Συζητήσαμε επιλογές και δυνατότητες, για να γίνει αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας μιας Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Και εξετάσαμε, επίσης, τρόπους ανάπτυξης, εκβάθυνσης και διεύρυνσης – μέσω αυτού του μηχανισμού – της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Παλαιστίνης.
Συζητήσαμε, επίσης, για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και για το πως θα μπορούσαμε να εργασθούμε από κοινού, προκειμένου να διατηρήσουμε και να έχουμε διαπραγματεύσεις που να στοχεύουν σε αποτελέσματα.
Συζητήσαμε, επίσης, για τη γενική κατάσταση στην περιοχή και το ρόλο της Ελλάδας, ως Προεδρεύουσας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από 1η Ιανουαρίου 2014.
Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τις συζητήσεις, την ατμόσφαιρα και την ετοιμότητα της Α.Ε. Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών να εργαστεί μαζί μας, ώστε να καταφέρουμε να προωθήσουμε αυτή τη σχέση ακόμα πιο μπροστά. Και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε πολύ σύντομα στο εγγύς μέλλον, ώστε να φέρουμε αυτή τη σχέση, στο επίπεδο που τόσο οι δύο λαοί, όσο και οι ηγεσίες τους επιθυμούν.
Καλώς ήρθατε και πάλι στην Παλαιστίνη.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (δηλώσεις προς ελληνικά ΜΜΕ): Οι δύο λαοί μας, ο ελληνικός και ο παλαιστινιακός, συνδέονται με στενούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Επισκέπτομαι σήμερα τη Ραμάλα ως Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, αλλά φέρω και την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και βασικό στοιχείο της πολιτικής μας κληρονομιάς είναι η στενή συνεργασία των δύο ηγετών, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιασέρ Αραφάτ. Χαίρομαι γιατί οι συζητήσεις μας σήμερα με τον Παλαιστίνιο ομόλογό μου τον δρ. Riad Malki ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές. Συμφωνήσαμε να πάρουμε δυο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Θα συσταθεί άμεσα μια Διυπουργική Επιτροπή για να συζητήσει όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρακτικό επίπεδο διάφορα θέματα στον τομέα της υγείας, στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των επενδύσεων, της ακαδημαϊκής συνεργασίας και της ανάπτυξης.
Και αυτό θα υποστηριχθεί από τη συγκρότηση ενός κοινού ελληνο-παλαιστινιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, γιατί όπως βλέπει κανείς επισκεπτόμενος τη Ραμάλα και την ευρύτερη περιοχή, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι εντυπωσιακοί και μπορούν να γίνουν ακόμη πιο υψηλοί. Άρα υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για την ελληνική επιχειρηματική παρουσία εδώ, καθώς και για την ενίσχυση του εμπορικού μας ισοζυγίου.
Φυσικά τα βασικά θέματα που συζητήσαμε είναι τα πολιτικά θέματα που ενδιαφέρουν την περιοχή, μια ταραγμένη περιοχή. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε την ειρηνευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει και που πρέπει να καταλήξει σε μια λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, μια λύση, η οποία να οδηγεί σε δύο κράτη κυρίαρχα, τα οποία να μπορούν να ζήσουν δίπλα το ένα στο άλλο, μία Παλαιστίνη, η οποία να είναι κυρίαρχη, η οποία να είναι βιώσιμη και η οποία να συμπορεύεται με ένα Ισραήλ, το οποίο να είναι ασφαλές. Έχει, επίσης, πολύ μεγάλη σημασία η συνεργασία μας στον τομέα του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (μετάφραση δηλώσεων από την αγγλική): Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την εξαιρετική ευκαιρία, Εξοχότατε, αγαπητέ φίλε και συνάδελφε. Αυτή είναι η δεύτερη μας συνάντηση μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά την πρώτη μας συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Έχουμε πολύ στενούς ιστορικούς και παραδοσιακούς δεσμούς και η επίσημη συνάντηση μας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων.
Αλλά τώρα έχουμε δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις και νέα στοιχεία στη διάθεσή μας: Το πρώτο είναι η δέσμευσή μας για τη δημιουργία μιας Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την προώθηση της οικονομικής και διοικητικής συνεργασίας σε διάφορα θέματα, όπως τα θέματα σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις, τις επενδύσεις, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία. Το δεύτερο σημείο είναι η κοινή μας απόφαση να δημιουργηθεί ένα κοινό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, με σκοπό την προώθηση των οικονομικών μας σχέσεων, όχι μόνο ανάμεσα σε δύο πολιτικές οντότητες, αλλά και ανάμεσα στους ιδιωτικούς τομείς, διότι η περιοχή αυτή – όχι μόνο η Ραμάλα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή – είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις. Αλλά και η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια διαφορετική οικονομική κατάσταση, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Βρισκόμαστε, σήμερα, λίγο πριν από την έξοδο από την κρίση.
Το κύριο θέμα της συζήτησής μας ήταν, φυσικά, η ανάγκη για την διαφύλαξη και την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η νέα πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική και η Ελλάδα, όχι μόνο ως φίλη της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και ως η επόμενη χώρα που θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι πάντα έτοιμη να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενισχυθεί αυτή η διαδικασία. Επειδή ο τελικός στόχος είναι πάντα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, μια λύση που θα βασίζεται σε δύο κυρίαρχα, ασφαλή κράτη. Για εμάς, μία ασφαλής Παλαιστίνη, βιώσιμη, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της, είναι το μοντέλο αυτής της λύσης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν είστε αισιόδοξος για το τέλος των διαπραγματεύσεων τον Απρίλιο, αναμένετε έναν νέο γύρο; Mιλήσατε για ουσιώδεις πρωτοβουλίες που θα θέλατε να αναληφθούν, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις;
R. MALKI: Είμαι φύσει αισιόδοξος, αλλά συνάμα είμαι ρεαλιστής, υπό την έννοια ότι γνωρίζω τι να περιμένω, βασιζόμενος σε προηγούμενες συνομιλίες. Ελπίζω ότι οι προσεγγίσεις και η συμπεριφορά της ισραηλινής πλευράς θα αλλάξουν, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πιο παραγωγικούς και βιώσιμους γύρους συζητήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τελικά σε μια συμφωνία.
Θα πρέπει και θα θέλαμε να δούμε μια πιο άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης των Η.Π.Α., αλλά και του Κουαρτέτου, ιδίως της Ε.Ε. Εδώ είναι που εμπλέκεται η Ελλάδα, ως η χώρα που θα προεδρεύει του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2014. Θα θέλαμε να δούμε μια μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε. ως μέλους του Κουαρτέτου, ιδίως στην προσφορά εγγυήσεων για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση της διαδικασίας. Και επιθυμούμε μια διαπραγματευτική προσέγγιση που να προσανατολίζεται σε αποτελέσματα. Θα θέλαμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων να δούμε μια συμφωνία, παρά μια δήλωση που να εκφράζει απογοήτευση για το καταστροφικό τους τέλος.
Κατά συνέπεια, ναι, είναι πραγματικά δυνατόν για την Ελλάδα, μέσω της Ε.Ε. να λειτουργήσει ως καταλύτης στη δημιουργία μιας καλύτερης ατμόσφαιρας για τη διαδικασία. Πιστεύω ότι θα είμαστε σε επαφή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και αντιλήφθηκα ότι η Α.Ε. ο κ. Υπουργός είναι έτοιμος να εμπλακεί, όποτε υπάρξει ανάγκη και όποτε ζητηθεί από τα μέρη, με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί και ότι θα συνεχιστεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σχόλια Facebook