“Αργοπεθαίνουν” τα σχολικά κυλικεία

Η οικονομική κρίση χτύπησε ακόμη και στα σχολικά κυλικεία. Σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, η βίαιη πτώση στο βιοτικό επίπεδο του οικογενειακού περιβάλλοντος των μαθητών προκαλεί οικονομική ασφυξία στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα σχολεία, ενώ αναβιώνει, μετά από δεκαετίες, το περίφημο τεφτέρι.

Αρκετοί, μάλιστα, από τους εκμισθωτές κυλικείων σε ολόκληρη την Ελλάδα εξαναγκάζονται να κλείσουν τα καταστήματά τους, καθώς εμφανίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές.

«Εκατοντάδες σχολικά κυλικεία έχουν κλείσει, πολλά απλά επιβιώνουν. Τα περισσότερα χρωστάνε ΟΑΕΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, φόρους, χαράτσια ακόμη και τη συνδρομή στο Επιμελητήριο», αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων, Φρατζέσκα Τατούλη, θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί φέτος στα σχολικά κυλικεία.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ομοσπονδίας, η κατάσταση επιβαρύνεται σημαντικά με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που καθορίζει τους κανόνες υγιεινής, αλλά και τις προδιαγραφές των προϊόντων που θα διαθέτουν τα κυλικεία. Η αλλαγή στα συστατικά ουσιαστικά αποκλείει κάποια είδη τυρόπιτας, γεγονός που αυξάνει το κόστος τόσο για τους μαθητές όσο και για τους επιχειρηματίες.

«Δεν θέλουμε παιδιά που μπορούν μόνο να βλέπουν. Θέλουμε παιδιά που μπορούν να τρώνε κιόλας. Και πώς θα γίνει, όμως, αυτό, όταν πολλοί από τους γονείς τους είναι άνεργοι ή πάμφτωχοι;», αναρωτιέται η κ. Τατούλη.

Αλληλέγγυοι

Την τελευταία διετία, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της πρωτοφανούς κάμψης της οικονομίας, έχουν παρατηρηθεί τραγικά φαινόμενα στα σχολεία.

«Δυστυχώς, τα παιδιά που πεινάνε, είναι πολλά και κάθε ημέρα γίνονται ακόμη περισσότερα. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την περιοχή που μένει κανείς. Σε όλη τη χώρα, έχουμε ομολογίες εκπαιδευτικών και συναδέλφων που αναφέρουν ότι τα παιδιά πεινάνε. Δεν αρκεί η μέριμνα της πολιτείας για διανομή φρούτων σε κάθε σχολείο. Χρειάζονται περισσότερο δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα», αναφέρει ο κ. Νίκος, ιδιοκτήτης κυλικείου σε γυμνάσιο της Γκράβας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων, η μέση δαπάνη του κάθε μαθητή έχει πέσει από τα 3,5 ευρώ, το 2009, στο 1,7-2.0 ευρώ, το 2013 και, όπως φαίνεται, η πτώση θα έχει και συνέχεια.

«Είμαστε αλληλέγγυοι και εμείς ως γονείς, προς τους γονείς των μαθητών, γιατί ξέρουμε ότι καθημερινά από το υστέρημα τους παλεύουν, για να δώσουν 2 ευρώ στα παιδιά τους για τη σίτιση τους, κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Η Ομοσπονδία είναι στη διάθεση της πολιτείας για οποιαδήποτε συνεργασία στο ζήτημα της ανακούφισης αυτών των οικογενειών», τονίζει η κ. Τατούλη.

«Ντρεπόμαστε»

Ο 14χρονος Γιάννης μαθητής της Δευτέρας Γυμνασίου σε σχολικό συγκρότημα της Κυψέλης, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση: «Παλιότερα, όλοι αγοράζαμε κάτι από το κυλικείο κάποιοι και δύο φορές την ημέρα. Τώρα, τα χρήματα φτάνουν μόνο για ένα κουλούρι ή έναν χυμό.

Συχνά, όμως, ντρεπόμαστε να πάρουμε κάτι, όταν οι άλλοι δεν έχουν ούτε για ένα κουλούρι…». Οι μαρτυρίες μαθητών που ζουν σε μεγάλη φτώχια και εξαθλίωση, είναι πολλές. Χαρακτηριστικά, οι κυλικειάρχες αναφέρουν πως οι περισσότεροι μαθητές έρχονται πλέον στο σχολείο με το πρόγευμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Αυτό φυσικά δυσχεραίνει το έργο τους, συμπιέζοντας καταλυτικά το όποιο κέρδος τους ο κ. Τάκης δηλώνει χαρακτηριστικά «Το να σβήνουμε μόνοι μας από το τεφτέρι είναι σαν να μοιραζόμαστε με τα παιδιά την κρίση. Δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα, αν δεν υπάρξει βελτίωση στην οικονομία. Από την άλλη, οι αρμόδιοι στο υπουργείο μας λένε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην παρασκευή ορισμένων ειδών, όπως οι σαλάτες. Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό. Δεν υπάρχουν χώροι στα κυλικεία και η υλικοτεχνική υποδομή των κυλικείων που νοικιάζουμε είναι χάλια. Είναι δώρο –άδωρο μία τέτοια πρόταση, αυτό πρέπει να το καταλάβει ο υπουργός Παιδείας».

Ζητούν μείωση του ενοικίου

Ενοίκια, ΤΕΒΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Επιμελητήριο, είναι οι βασικές από τις υποχρεώσεις που θα πρέπει οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων να διαχειριστούν.

Όμως, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν και σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Και δεν μιλάμε μόνο για ιδιοκτήτες που έχουν κυλικείο σε σχετικά χαμηλές εισοδηματικές περιοχές της Αθήνας ή της επαρχίας, αλλά και σε περιοχές «ελίτ», όπως το Ψυχικό, το Κολωνάκι και η Κηφισιά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πειραματικό σχολείο στο Κολωνάκι έχει οφειλές μαθητών από πέρσι. Σχολείο στο Ψυχικό κρατάει «τεφτέρι» με χρέη από μαθητές που οι γονείς τους… είναι άνεργοι. Κυλικεία σχολείων σε Νίκαια, Κορυδαλλό, Ρέντη, Κοκκινιά, Αμπελόκηποι κλείνουν, γιατί οι εκμισθωτές δεν μπορούν να τηρήσουν τις συμφωνίες και να καλύψουν τα χρέη τους. Ενώ πρωταθλητές στην πτώση του τζίρου τους κατά 50% είναι η Μαγνησία, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη.

«Σίγουρα, πρέπει να βρεθεί σύντομα φόρμουλα που θα ξεμπλοκάρει τον κλάδο των σχολικών κυλικείων. Αυτό που πρέπει αρχικά να μειωθεί κατά 30% για την τρέχουσα σχολική χρονιά, δηλαδή από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιούνιο, είναι, κυρίως, το ενοίκιο που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων στον εκάστοτε δήμο από τα σωματεία μισθωτών σχολικών κυλικείων», υπογραμμίζει η κ. Τατούλη.

Ωστόσο, για φέτος, υπάρχει έγγραφο του ίδιου του υπουργείου Ανάπτυξης προς την ΚΕΔΕ, που επισημαίνει την ανάγκη μείωσης του ύψους των μισθωμάτων των σχολικών κυλικείων, καθώς, λόγω της διατίμησης, αναμένεται ο τζίρος αυτών των καταστημάτων να έχει μειωθεί μέχρι και 50%, γεγονός που επηρεάζει τη βιώσιμη λειτουργία τους.

Πηγή: metrogreece.gr