Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο λουκέτο και ποιες οι παγκόσμιες επιπτώσεις
Η αφορμή για τη ρήξη που είχε ως επακόλουθο το μερικό «λουκέτο» στο αμερικανικό Δημόσιο ήταν το θέμα του προϋπολογισμού, η πραγματική αιτία όμως ήταν το περιβόητο σχέδιο του Ομπάμα για την Υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.
Ο νόμος αυτός, γνωστός και ως Obamacare, εισάγει έναν αριθμό διατάξεων της αγοράς της ασφάλειας υγείας με στόχο την προστασία των ασθενών από τις καταχρήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. Ορίζει επίσης πως κάθε Αμερικανός που δεν καλύπτεται από τον εργοδότη του ή ένα δημόσιο οργανισμό πρέπει να αγοράζει ασφάλεια υγείας. Για να είναι αυτή η απαίτηση κοινωνικά αποδεκτή, προβλέπεται η επιδότηση από την κυβέρνηση των εισφορών σε μια ιδιωτική ασφάλεια υγείας για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.Οι Ρεπουμπλικανοί αντιτάχθηκαν σε αυτή τη μεταρρύθμιση για λόγους αρχής. Πρώτα απ’όλα, επειδή ο νόμος αυτός παραβιάζει την ελευθερία επιλογής, αναγκάζοντας όλους τους Αμερικανούς να αγοράσουν μια ασφάλεια υγείας ακόμη κι αν δεν το επιθυμούν. Ακριβώς όμως επειδή ακόμη και οι υγιείς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για την ασφάλισή τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι σε θέση να παρέχουν σε χρονίως πάσχοντες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε προσιτές τιμές. Αδιάφορο: οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική. Το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή και ο νόμος υιοθετήθηκε.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο οι Ρεπουμπλικανοί αντιτάχθηκαν εξαρχής σε αυτή τη μεταρρύθμιση ήταν η αυξημένη παρέμβαση του κράτους στον τομέα της υγείας.Τα χειρότερα έπονται για τον Αμερικανό πρόεδρο καθώς, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται στο Κογκρέσο σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σχετικά με το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές και προειδοποιούν ότι , η στάση στην αποπληρωμή των χρεών είναι πολύ χειρότερη από το «λουκέτο» που μπήκε στην κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη τους ποτέ στο παρελθόν και αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκληθεί τεράστια αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές.Μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ήπιες.Η πρώτη εκτίμηση του ΔΝΤ κάνει λόγο για περιορισμένες ζημίες στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας από το μερικό “λουκέτο” στο Δημόσιο.
Οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν πως εφόσον το shutdown δεν ξεπεράσει την μία εβδομάδα, τότε η μείωση στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ δεν θα ξεπεράσει το 0,1%.Εφόσον όμως συνεχισθεί, πολύ περισσότερο εάν οδηγηθεί η χώρα σε γενικευμένη στάση πληρωμών στο Δημόσιο, τότε οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία φτάνουν και τις 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε εβδομαδιαία βάση, με ανάλογο αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς χρηματαγορές!Σε απόλυτους αριθμούς κάθε ημέρα διακοπής εργασιών για το Δημόσιο κοστίζει στις ΗΠΑ τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια και κάθε εβδομάδα “λουκέτου” αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της τάξης του 0,16% την παγκόσμια ανάπτυξη!Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά αν δε γίνει κάτι τέτοιο, «αν τα κάνουμε μαντάρα, όλα θα γίνουν μαντάρα, όλος ο κόσμος θα υποστεί τις συνέπειες. Θα είναι εξαιρετικά ανεύθυνο. Δε θα γίνουν διαπραγματεύσεις για αυτό. Οι Αμερικανοί πολίτες δεν είναι πιόνια ενός πολιτικού παιχνιδιού».
Πηγή:news.gr msn.com
Σχόλια Facebook