Financial Times: Οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο
Σε άρθρο του στους FT, ο Stephen Schwartz, εκτελεστικό μέλους του Δ.Σ. Του κέντρου Ισλαμικού Πλουραλισμού των ΗΠΑ, θέλοντας, προφανώς, να μην δυσαρεστήσει καμία πλευρά, επισημαίνει πως έχοντας ζήσει επί σειρά ετών στα Σκόπια αναφέρεται στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ λέγοντας: «Θεωρώ ότι οι καταγγελίες της Ελλάδας για σφετερισμό της μακεδονικής γεωγραφικής ονομασίας είναι παράλογες, επικίνδυνες και ενδεικτικές της πολιτικής ασυναρτησίας και του αυξανόμενου χάους στην Ελληνική Δημοκρατία».
Συνεχίζοντας ωστόσο, ο Schwartz αποκακαλύπτει την αλήθεια, η οποια δεν μπορεί να αποκρυβεί, και αναφέρει ευθαρσώς πως ο μεγάλος βασιλιάς, ο Μέγας Αλέξανδρος, ήταν «Έλληνας Μακεδόνας. Η κουλτούρα του ήταν ελληνική και τμήματα της εξαπλώθηκαν σε όσα μέρη κατέκτησε ο Αλέξανδρος, ο οποίος δεν ήταν ”Μακεδόνας” με την δημογραφική έννοια, την οποία επικαλούνται οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ», τονίζει και αναφέρει πως ο Μακεδόνας βασιλιάς έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ οι σλαβομακεδόνες, οι πρόγονοι των σημερινών Σκοπιανών κατοίκησαν τα Βαλκάνια τον 6ο-7ο αιώνα μ.Χ.
«Το κενό χιλίων χρόνων ανάμεσα στις δύο ”Μακεδονικές” κουλτούρες, δεν μπορεί να ”κλείσει” με τον συμβολικό συσχετισμό της τωρινής ΠΓΔΜ με τον κατακτητή της Περσίας και της Ανατολής. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Σλάβος και η περίφημη συνομιλία του με τον Διογένη δεν έγινε στα σλαβικά».
Κλείνοντας, το δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνει πως «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ανταποκριθεί απερίσκεπτα στις κινήσεις των Ελλήνων όσον αφορά την ονομασία του κράτους, με χειρονομίες που επιδεινώνουν την διαμάχη όπως για παράδειγμα με τους ισχυρισμούς πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι δικός τους. Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ μπορούν και πρέπει να κάνουν κάτι καλύτερο».
ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΗΡ – ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η κατάληξη του άρθρου και, κυρίως, η ανοιχτή ομολογία ότι ο Μέγας Αλέξανδρος καμία έχει σχέσει με τους Σλάβους, σε συνδυασμό με την παραδοχή του αρθρογράφου για τον ισχυρισμό των Σκοπιανών ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν, τάχα “δικός” τους, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την αρχική του τοποθέτηση ότι τάχα “οι καταγγελίες της Ελλάδας για σφετερισμό της μακεδονικής γεωγραφικής ονομασίας είναι παράλογες”. Πως είναι “παράλογες” και “επικίνδυνες” οι καταγγελίες της Ελλάδος όταν ο ίδιος παραδέχεται ότι οι Σκοπιανοί προσπαθούν να οικειοποιηθούν την ελληνική Ιστορία, το Μέγα Αλέξανδρο και την ελληνική κουλτούρα; Δηλαδή, τί άλλο περισσότερο, κατά τον κ. Stephen Schwartz, θα έπρεπε να κάνουν οι Σκοπιανοί για να καταγγείλλει η Ελλάδα τον “σφετερισμό της μακεδονικής γεωγραφικής ονομασίας”;
Έστω και έτσι, όμως, αναδεικνύεται μέσα από το εν λόγω άρθρο των ΦΤ η αλήθεια της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
Ας λάβει υπόψη του ο Ειδικός Διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιους Νϊμιτς τις ιστορικές αλήθειες του έν λόγω άρθρου και ας αναζητήσει λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μακριά από τον όποιο συμβολισμό (γεωγραφικό ή άλλον) της ελληνικής Μακεδονίας και του “΄Ελληνα Μακεδόνα Μεγάλου Αλεξάνδρου”. Ας πείσει τους Σκοπιανούς “να κάνουν κάτι καλύτερο”. Και, φυσικά, να ξηλώσουν τα αγάλματα του Έλληνα Μακεδόνα Μεγάλου Αλεξάνδρου, του πατέρα του και της μητέρας του από τις πλατείες τους όπου αυθαίρετα τα έστησαν, όπως αυθαίρετα ονόμασαν και το Αεροδρόμιό τους “Μέγας Αλέξανδρος”.
Αυτό θα είναι ένα καλό πρώτο δείγμα εγκατάλειψης εκ μέρους των Σκοπιανών “των απερίσκεπων κινήσεων της κυβέρνησης των Σκοπίων που επιδεινώνουν τη διαμάχη”.
Σχόλια Facebook