Νέους πυραύλους S-300 θα προτείνει η Ρωσία στο Ιράν

Τις προτάσεις αυτές πρόκειται να κάνει την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί στη διάρκεια της περιφερειακής συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Η Ρωσία θα προτείνει στο Ιράν να του παράσχει νέα τροποποιημένα πυραυλικά συστήματα S-300 και να κατασκευάσει ένα δεύτερο αντιδραστήρα για τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κομερσάντ», η οποία επικαλείται πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο.

Τις προτάσεις αυτές πρόκειται να κάνει την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί στη διάρκεια της περιφερειακής συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που θα πραγματοποιηθεί στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με την πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα, η Ρωσία θα προτείνει να παραδώσει στο Ιράν πέντε συστοιχίες πυραύλων S-300 Antei-2500, μια τροποποιημένη για εξαγωγές εκδοχή των ρωσικών S-300, με την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα αποσύρει την προσφυγή της κατά της δημόσιας επιχείρησης εξαγωγών όπλων Rosoboronexport για παραβίαση του προηγούμενου ρωσο-ιρανικού συμβολαίου.

Το συμβόλαιο αυτό, το οποίο συνήφθη το 2007 και προέβλεπε την παράδοση στο Ιράν πυραύλων S-300 αξίας 800 εκατ. δολαρίων, ακυρώθηκε το 2010 από τη Ρωσία σε εφαρμογή μιας απόφασης του ΟΗΕ για νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού προγράμματός της.

Η Τεχεράνη προσέφυγε τότε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Γενεύης και απαίτησε από τη Μόσχα αποζημίωση 4 δισεκ. δολαρίων.

Σύμφωνα όμως με το διάταγμα με το οποίο ετίθετο σε εφαρμογή η απόφαση του ΟΗΕ και το οποίο είχε υπογραφεί από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τα συστήματα S-300 “Antei-2500” δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις, εξήγησε στην «Κομερσάντ» ο διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικο-Πολιτικών Ερευνών Βλαντίμιρ Εβσέγεφ.

Μια στρατιωτικο-διπλωματική πηγή διευκρίνισε πάντως σήμερα στο πρακτορείο Ιντερφάξ πως αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται καμιά διαπραγμάτευση για ένα τέτοιο συμβόλαιο και πως η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να παραβιάσει τις κυρώσεις.

«Προς το παρόν, οι Ρώσοι εξαγωγείς όπλων δεν διεξάγουν καμιά προπαρασκευαστική δουλειά για το ζήτημα αυτό», δήλωσε η πηγή.

«Οι κυρώσεις εξακολουθούν να μην έχουν αρθεί. Ανέκαθεν σεβόμασταν τους διεθνείς κανόνες για τις εξαγωγές όπλων και δεν θα αρχίσουμε να τους παραβιάζουμε τώρα» πρόσθεσε.

Εξάλλου η Μόσχα είναι έτοιμη να υπογράψει με την Τεχεράνη μια συμφωνία για την κατασκευή ενός δεύτερου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ, σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στο Κρεμλίνο και ερωτήθηκε από την «Κομερσάντ».

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ επιβεβαίωσε στην εφημερίδα πως οι Πούτιν και Ροχανί θα θίξουν κατά τις συνομιλίες τους «τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Μπουσέρ» και πως «τα ζητήματα στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας» θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Η εγγύτητα των απόψεων για την ευρωπαϊκή κρίση που υφίσταται ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη -δύο σημαντικούς συμμάχους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ οι οποίοι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού- ευνοεί την προσέγγισή τους, υπογραμμίζει η «Κομερσάντ».

Πηγή: Protothema.gr