Αλβανία: Οι τρεις πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΑλβανίαςΈντι Ράμα παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, το οποίο διανεμήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, προτού τεθεί σε ψηφοφορία το νέο κυβερνητικό σχήμα, σήμερα το απόγευμα.
Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης Ράμα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής θα αποτελούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
“Στόχος μας είναι, όχι μόνο να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος, που έθεσαν σε κίνδυνο την μελλοντική ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της Αλβανίας, αλλά και να επιταχύνουμε τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ” ανέφερει το πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε ο κ. Ράμα.
“Το όραμά μας βασίζεται στη στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επίσης, η εδραίωση των σχέσεων με τους γείτονές μας, μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία, η ‘ακτινοβολία’ της επίδρασης των οποίων είναι αναμφισβήτητη στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, αποτελεί προτεραιότητα για εμάς – κι αυτή η εδραίωση θα βασίζεται σε στρατηγικά σχέδια για την οικονομική ανάκαμψη και τη σχέση μας με την Ευρώπη” δήλωσε ο Ράμα.
Πρόσθεσε δε, ότι άλλος στόχος της νέας αλβανικής κυβέρνησης είναι η επέκταση της συνεργασίας με τη Γερμανία και την Αυστρία, η ανάπτυξη σχέσεων με τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και γενικά με όλες τις χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ.
Στο πρόγραμμα της κυβέρνησής του, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφέρεται εκτενέστερα και στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, σημειώνοντας – μεταξύ άλλων: “…τα δικαιώματα των Αλβανών της ‘Μακεδονίας’, του Μαυροβούνιου κι αυτών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο θα αποτελέσουν σταθερή προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής”.
Το πρόγραμμα διακυβέρνησης που παρουσίασε ο Ράμα κάνει αναφορά και στο λεγόμενο “τσάμικο ζήτημα”, για το οποίο τονίζεται: “θα επιδιώξουμε την επίλυση του ‘τσάμικου’, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και των διμερών σχέσεων”.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, επισημαίνεται πως η νέα κυβέρνηση θα οικοδομήσει ένα νέο προφίλ στον οικονομικό τομέα για τις επόμενες δύο δεκαετίες, βασισμένο σε τομείς όπως η μεταποίηση, η ενέργεια, ο τουρισμός, η γεωργία, η αγροβιομηχανία, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες.
NOOZ.
Σχόλια Facebook