Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ (;)
Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια (UCLA), με επικεφαλής τον δρα Τζωρτζ Μπαρτζώκη, διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων σιδήρου -μέταλλο το οποίο εντοπίζεται σε αφθονία στο κόκκινο κρέας- στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικές βλάβες στους εγκεφαλικούς ιστούς. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν έδειξαν ξεκάθαρο συσχετισμό ανάμεσα στα επίπεδα σιδήρου και στην εμφάνιση της νόσου, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αύξηση των πρώτων «θα μπορούσε να συμβάλλει πραγματικά στην εξέλιξη του Αλτσχάιμερ».
Περιορίζοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, κατά τους ειδικούς, θα μπορούσε κανείς να περιορίσει την συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο.
Οι περισσότερες μελέτες γύρω από τη νευροεκφυλιστική νόσο, επικεντρώνουν την προσοχή τους στις πρωτεΐνες Tau και β-αμυλοειδές, η συσσώρευση των οποίων πιστεύεται ότι μπλοκάρει ή ακόμα σκοτώνει τα νευρικά κύτταρα.
Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ
Η μελέτη των ερευνητών του UCLA φέρνει τον σίδηρο στο προσκήνιο. Αν και είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα του εν λόγω μετάλλου μπορεί να έχουν τοξική επίδραση στον οργανισμό.
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σιδήρου στον εγκέφαλο, εντοπίζονται στα κύτταρα που παράγουν μυέλινη – τη λιποειδή ουσία που καλύπτει τις νευρικές ίνες, επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ τους. Με την καταστροφή της μυελίνης, ενισχύεται η συσσώρευση πλακών που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο των κυττάρων.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι αμερικανοί επιστήμονες με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων μελέτησαν δυο εγκεφαλικές περιοχές 31 ασθενών με Αλτσχάιμερ: τον ιππόκαμπο, που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και στον οποίο παρατηρούνται βλάβες στα πρώιμα στάδια της νόσου, και τον θάλαμο, που σχετίζεται με την αισθητηριακή αντίληψη και τις κινητικές δεξιότητες και επηρεάζεται συνήθως σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.
Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Alzheimer’s Disease» οι ερευνητές εντόπισαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα φεριτίνης –πρωτεΐνη υπεύθυνη για την αποθήκευση του σιδήρου– στην περιοχή του ιππόκαμπου των ασθενών αλλά όχι στην περιοχή του θαλάμου.
«Η αύξηση των επιπέδων σιδήρου φαίνεται να συμβαίνει ταυτόχρονα με την καταστροφή των ιστών» αναφέρει ο δρ Μπαρτζώκης. «Η συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο ενδεχομένως να επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ. από την ποσότητα κόκκινου κρέατος που καταναλώνουμε ή τον αριθμό συμπληρωμάτων σιδήρου που λαμβάνουμε και στην περίπτωση των γυναικών, από το αν έχουν υποστεί υστερεκτομή πριν από την εμμηνόπαυση» εξηγεί ο ειδικός.
ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΕΝΙΟΥ
Πηγή: Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook