Στο καθεστώς Άσαντ επιρρίπτει (και) η ΕΕ την ευθύνη για τα χημικά όπλα
Στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ επιρρίπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει άπραγη, συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ των «28» στο Βίλνιους της Λιθουανίας παρόντος του Τζον Κέρι, και υπογράμμισαν την ανάγκη για σαφή και σθεναρή απάντηση -χωρίς ωστόσο να στηρίξουν τη στρατιωτική δράση που εισηγούνται ΗΠΑ και Γαλλία.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε ότι πως τα κράτη-μέλη συμφώνησαν ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» για την υπαιτιότητα του καθεστώτος Άσαντ.
Η Κάθριν Άστον επισήμανε πως οι επικεφαλής διπλωματίας συμφωνούν ότι η διεθνής κοινότητα «δεν μπορεί να μείνει άπραγη» και απαιτείται «σαφής και ισχυρή απάντηση» για να εμποδίσει οποιαδήποτε μελλοντική χρήση χημικών όπλων.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δεν προσέφεραν, πάντως, στήριξη σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Χαιρέτισαν τη δέσμευση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να περιμένει την έκθεση των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών πριν αναλάβει δράση, και υπογράμμισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η συριακή κρίση στο πλαίσιο των διαδικασιών των Ηνωμένων Έθνών.
«Πιστεύουμε ότι η χρήση χημικών όπλων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα, γι αυτό είναι σημαντικό να περιμένουμε τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνα των επιθεωρητών του ΟΗΕ» δήλωσε από το Βίλνιους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε.
Σύμφωνα με τον ίδιον, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι «έδειξε κατανόηση» για τις απόψεις των Ευρωπαίων.
Μετά το πέρας της συνόδου, η Γερμανία προσχώρησε στη διακήρυξη έντεκα εκ των 20 ηγετών από τα κράτη-μέλη της ομάδας G20, οι οποίο μετά το πέρας της συνόδου στην Αγία Πετρούπολη, καταδίκασαν τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, ζητώντας μία «σθεναρή απάντηση» από τη διεθνή κοινότητα.
Το κείμενο είχαν υπογράψει μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία, όχι όμως και η Γερμανία. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε αιτιολογήσει την αρχική αποχή του Βερολίνου, λέγοντας ότι προτεραιότητα της γερμανικής πλευράς είναι η αναζήτηση κοινής ευρωπαϊκής στάσης.
«Αφού είδαμε αυτή την άριστη και πολύ σοφή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καγκελάριος και εγώ αποφασίσαμε ότι στηρίζουμε την ανακοίνωση της G20» δήλωσε ο Γκίντο Βέστερβελε.
Ικανοποίηση Κέρι για την ανακοίνωση της ΕΕ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαιρέτισε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία τονίζεται ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων τον Αύγουστο.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σύνοδο αναφορικά με τη Συρία, μια ανακοίνωση που υπογραμμίζει την ανάγκη για απόδοση ευθυνών» τόνισε ο Κέρι μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Στη διάρκεια της συνόδου, ο Τζον Κέρι κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να περιμένουν την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα πριν αποφασίσουν να πλήξουν τη Δαμασκό.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook