Ψηφιακά «χαρακώματα»
Μαζί με κάθε πόλεμο, διεξάγεται πάντα κι ένας παράλληλος· αυτός της προπαγάνδας. Στην ψηφιακή εποχή, τα social media και οι τεχνολογικές εφαρμογές αποκτούν μοιραία κι εδώ περίοπτη θέση. Στην περίπτωση της Συρίας, τα εκμεταλλεύονται δεόντως όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές: και το καθεστώς και οι πολυδιασπασμένοι αντάρτες.
Το YouTube και το Facebook φερ’ ειπείν, αποτελούν αγαπημένο εργαλείο των Σύρων αντικαθεστωτικών για να κρατούν ζωντανή την επαφή τους με τον έξω κυρίως κόσμο. Υπάρχουν μάλιστα και εφαρμογές για smartphones! Το Syria Updater Facebook app παρέχει διαρκή ενημέρωση για την «Συριακή Επανάσταση». Ενώ το διαδραστικό «Souria Wa Bas» για iPhone και Android ενημερώνει τους χρήστες του για τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα, παρέχοντας παράλληλα πρόσβαση σε οπτικό υλικό, μαρτυρίες πολιτών και λοιπές πληροφορίες. Οι ίδιοι οι αντάρτες εν τω μεταξύ λέγεται ότι προτιμούν το Viber, το Skype και το Tango για την επικοινωνία μεταξύ τους.
Στον αντίποδα, το καθεστώς της Δαμασκού δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Κυβερνητικές υπηρεσίες, τα υπουργεία Εσωτερικών και Πληροφοριών, η κρατική τηλεόραση, το κρατικό ραδιόφωνο και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA έχουν έντονη παρουσία στα social media. Το ίδιο ισχύει και για την προεδρική οικογένεια της Συρίας.
Στα τέλη Ιουλίου, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ και η σύζυγός του άνοιξαν λογαριασμό στο Instagram, παράλληλα με αυτούς του διατηρούν στο YouTube και στο Twitter, όπου σπάνια θα δει κανείς αρνητικά σχόλια, ένεκα λογοκρισίας. Όμως, το post που πλέον τραβά τα περισσότερα βλέμματα είναι αυτό σε έναν λογαριασμό στο Facebook, που αποδίδεται στον εντεκάχρονο γιο του Σύρου προέδρου, Χαφέζ (το όνομα του παππού του), με πατριωτικές αναφορές, όπως: «η Αμερική δεν έχει στρατιώτες, έχει κάτι δειλούς με νέα τεχνολογία που θεωρούν τους εαυτούς τους απελευθερωτές» και «θέλω τόσο πολύ να επιτεθούν, γιατί θέλω να κάνουν αυτό το τεράστιο λάθος να ξεκινήσουν κάτι, ενώ αγνοούν το τέλος».
Από τα ισχυρότερα πάντως ψηφιακά «όπλα» του συριακού καθεστώτος λέγεται ότι είναι οΣυριακός Ηλεκτρονικός Στρατός-SEA: μια στρατιά χάκερς, που ανέλαβαν πρώτη φορά δράση τον Μάιο του 2011 και μέχρι σήμερα αρνούνται ότι ελέγχονται από την Δαμασκό.
Στην ιστοσελίδα της, η SEA αυτοπροσδιορίζεται ως «μία ομάδα ενθουσιωδών νεαρών Σύρων, που δεν μπορούσαν να μείνουν απαθείς έναντι της μαζικής διαστρέβλωσης των γεγονότων γύρω από την πρόσφατη αναταραχή στη Συρία». Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ τους επαινεί δημόσια –«πρόκειται για έναν πραγματικό στρατό της εικονικής πραγματικότητας», είχε μνημονεύσει ο Σύρος πρόεδρος, σε παλαιότερο διάγγελμά του.
Προσφιλείς στόχοι της SEA είναι τα social media, εφαρμογές σε κινητά και ιστοσελίδες δυτικών ΜΜΕ. Προσφάτως, «επιτέθηκε» στο Viber, ενημερώνοντας τους χρήστες του ότι η εταιρία τους κατασκοπεύει. Στο στόχαστρο της έχουν επίσης μπει το Twitter, το Tango, το VoIP και οι λογαριασμοί ξένων ηγετών, όπως του Μπαράκ Ομπάμα και του Νικολά Σαρκοζί στο Facebook.
Τον περασμένο Απρίλιο, τα μέλη της «χάκεψαν» τον λογαριασμό του Associated Press στο Twitter και προκάλεσαν πανικό στις διεθνής αγορές, με την μετάδοση της ψευδούς είδησης ότι ο Μπαράκ Ομπάμα τραυματίστηκε σε έκρηξη βόμβας στον Λευκό Οίκο! Έκτοτε, έχουν εξαπολύσει «επιθέσεις» σε ιστοσελίδες και λογαριασμούς ΜΜΕ σε social media, όπως:
– των αμερικανικών New York Times, Washington Post, Huffington Post, NPR, CBS, ABC,
– των βρετανικών Channel 4, BBC, ITV, Financial Times, Telegraph και Independent,
– των αραβικών Al-Jazeera (Κατάρ) και Al-Arabiya (Σαουδική Αραβία),
– του διεθνούς πρακτορείου Reuters, καθώς και της διεθνούς οργάνωσης Human Rights Watch και του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Εδώ και καιρό βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με τους Anonymous, την πιο διάσημη ομάδα χάκερς, τους οποίους κατηγορούν ότι είναι «βιτρίνα» της CIA. Η έχθρα τους άρχισε με την εμφάνιση της ομάδας Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης-PLF, η οποία διατηρεί δεσμούς με τους Anonymous και εδώ και μήνες μετέχει ενεργά στην #OpSyria (Επιχείρηση Συρία): μία εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων κατά του συριακού καθεστώτος, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης της επονομαζόμενης Αραβικής Άνοιξης, με επίκεντρο την Αίγυπτο και την Τυνησία.
Fortunegreece.com
Σχόλια Facebook