Η εκκένωση της Συρίας από Έλληνες συζητήθηκε στη σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ
Η πιθανότητα ενεργοποίησης του σχεδίου ασφαλούς μεταφοράς Ελλήνων πολιτών από τη Συρία (Σχέδιο «Κόσμος»), καθώς και η διαχείριση του κύματος προσφύγων από τη Συρία που ενδεχομένως εισέλθει στην Ελλάδα (Σχέδιο «Ιώνη»), συζητήθηκαν κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου, με τη συμμετοχή των γγ των εμπλεκομένων υπουργείων και επικεφαλής φορέων.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, στην σύσκεψη αποφασίστηκε να περιπολούν στο Αιγαίο 200 σκάφη με 2.300 άνδρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα προσφύγων, ενώ η Αθήνα είναι έτοιμη ακόμη και για είσοδο ακραίων ισλαμιστών που έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα.
Της σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κατά την οποία ο κ. Αβραμόπουλος ενημερώθηκε επί των σχεδίων «Κόσμος» και «Ιώνη» και έδωσε οδηγίες για πλήρη ετοιμότητα εν όψει ενδεχομένων εξελίξεων, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΘΑ.
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «εξετάστηκαν οι ενέργειες συντονισμού των δυνατοτήτων των επιμέρους φορέων, στους τρόπους αντιμετώπισης ενδεχομένων καταστάσεων που θα επηρεάσουν την Ελλάδα σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στη Συρία».
Στην σύσκεψη μετείχαν οι γγ των υπουργείων Εξωτερικών πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, Ναυτιλίας Αθανάσιος Μπούσιος, Μιχαήλ Κοσμίδης, ο γενικός διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Πολύκαρπος Αδαμίδης, η διευθύντρια του γγ του υπουργείου Υγείας Αγγελική Πανάγαινα, ο διευθυντής του ΕΚΕΠΥ Παναγιώτης Ευσταθίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΣ Αθανάσιος Τσέλιος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο αρχηγός Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς ΛΣ, ο αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης και ο υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντούλης.
Newsroom ΔΟΛ
ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ
Ενώ η βρετανική Βουλή είπε ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, υποχρεώνοντας τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Μπαράκ Ομπάμα σε (προσωρινή;) αναδίπλωση, στην Αθήνα το ενδεχόμενο μιάς επέμβασης στη Συρία προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό γιατί μια ενδεχόμενη επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων αναμένεται να αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής ενώ παράλληλα υπάρχουν φόβοι και για το κύμα μεταναστών πως όπως όλα δείχνουν θα προκύψει.
Με βάση το σκεπτικό αυτό εντύπωση έχει προκαλέσει η …προχωρημένη (από επιχειρησιακής πλευράς) άποψη που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ευαγ. Βενιζέλος ότι “…στη Συρία έχει συντελεστεί ένα ειδεχθές έγκλημα χρήσης απολύτως απαγορευμένων χημικών όπλων. Αυτό το έγκλημα καταδικάζεται από όλη τη διεθνή κοινότητα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ελλάδα. Η απάντησή μας στο θέμα αυτό είναι απόλυτη, είναι καθαρή. Και βεβαίως πρέπει αυτή να αποτυπωθεί με ένα αναλογικό τρόπο, που αποδίδει αποτελέσματα”.
Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν η Ελλάδα επιθυμεί να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για πολιτική λύση, αλλά αν αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα τότε σε περίπτωση που υπάρξει ΝΑΤΟϊκό αίτημα, η Ελλάδα θα εφαρμόσει όσα απορρέουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Δηλαδή, σε περίπτωση ΝΑΤΟϊκού αιτήματος θα δοθεί δυνατότητα διέλευσης και χρήσης των βάσεων. Πάντως, κατ’ άλλες πληροφορίες, η “άδεια” από την ελληνική κυβέρνηση έχει δοθεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο και τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, αυτό που ξεκαθαρίζει η Αθήνα είναι ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει με στρατό και επιχειρησιακά αλλά υποστηρικτικά.
Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία και ο ρόλος της Ελλάδας προκαλεί νέα έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τους τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων που θα επηρεάσουν σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στη Συρία.
Στην σύσκεψη θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Ναυτιλίας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, Πυροσβεστικού Σώματος και ο διοικητής της ΕΥΠ.
Στην Βρετανία το πρώτο ΟΧΙ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, από τους πρώτους που… σήκωσαν το λάβαρο της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, υποχρεώθηκε σε δημόσια ταπείνωση και υποχώρηση. Και μαζί του, παρασέρνει και τον Μπαράκ Ομπάμα. Η βρετανική Βουλή είπε ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Η απόφαση μπορεί να ήταν οριακή (272 υπέρ και 285 κατά) αλλά είναι σαφής και ξεκάθαρη. Και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ηττημένος και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, δεσμεύτηκε δημόσια να σεβαστεί την απόφαση του κοινοβουλίου και να πράξει αναλόγως, δηλαδή να μην εγκρίνει μια τέτοια δράση.
«Είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, δεν θέλει να δει την εμπλοκή της χώρας στις στρατιωτικές δράσεις. Το καταλαβαίνω και η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα», είπε. Ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.
Η υπαναχώρηση Κάμερον προκαλεί δισταγμούς και στις ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει διεθνή στήριξη για να «πατήσει» την υπόσχεση να μη μπλέξει τις ΗΠΑ σε νέο πόλεμο. Αλλά τώρα που ο Κάμερον κάνει πίσω, ο δισταγμός του Αμερικανού προέδρου –που ήδη είχε διαφανεί από χθες- γίνεται μεγαλύτερος.
Η πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση της βρετανικής Βουλής ήταν πως οι διαβουλεύσεις με το Λονδίνο θα συνεχιστούν. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα αποφασίσει με βάση τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά δε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να… πείσει τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Μετά την απόφαση της βρετανικής Βουλής, ο Ομπάμα ελπίζει πως τη στρατιωτική επίθεση θα στηρίξει η Μέρκελ
Ο Ασαντ
Και ενώ οι δυτική συμμαχία παλεύει να βρει έναν τρόπο για να νομιμοποιήσει την επέμβαση στη Συρία (αλλά ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ούτε και το βρετανικό κοινοβούλιο τους… αφήνει), το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετακίνησαν πολλούς πυραύλους Scud και δεκάδες εκτοξευτήρες από μια βάση στα βόρεια της Δαμασκού, πιθανότατα για να τους προστατεύσουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα από τη Δύση, ανέφεραν πηγές της αντιπολίτευσης.
Η απομάκρυνση των πυραύλων από τους πρόποδες του όρους Καλαμούν, μιας από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές της Συρίας, φαίνεται ότι έγινε στο πλαίσιο μιας περιορισμένης αναδιάταξης των οπλικών συστημάτων για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με διπλωμάτες από τη Μέση Ανατολή που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με αυτούς, οι μάχες σε κεντρικούς οδικούς άξονες και οι επιδρομές των ανταρτών παρεμπόδισαν την εκκένωση των εκατοντάδων βάσεων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας που είναι διάσπαρτες στη χώρα.
Με πληροφορίες από: NewsIt.gr, Newpost.gr, e-nikos.gr
Σχόλια Facebook