Από ώρα σε ώρα κατατίθεται αίτημα της Αμερικής για χρήση ελληνικών αεροδρομίων – Η Αθήνα διαψεύδει ότι ήδη έχει ζητηθεί
Ρεπορτάζ: Γιάννης Κοκκινίδης
Θέμα ωρών είναι η κατάθεση επίσημου αιτήματος από την Ουάσιγκτον προς την Ελληνική κυβέρνηση με το οποίο θα ζητείται να χρησιμοποιηθεί η Σούδα αλλά και άλλες βάσεις της χώρας μας για αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας και του καθεστώς του Άσαντ.
Το αίτημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, θα γίνει προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και προς τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Μέχρι στιγμής το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση σύμφωνα με ανώτατες πηγές.
Υπάρχει πλήρης μυστικότητα. Ωστόσο οι κινήσεις γίνονται από την Ουάσινγκτον με αστραπιαία ταχύτητα και σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Η Αμερική φέρεται ότι ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει πέρα από τη Σούδα και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, ενδεχομένως και τη προκεχωρημένη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι.
Δεν εξυπηρετεί τα επιχειρησιακά σχέδια των ΗΠΑ η βάση της Καλαμάτας με τα έως τώρα στοιχεία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη προετοιμάσει την Αμερικανική κοινή γνώμη για την επερχόμενη επέμβαση στη Συρία.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, φαίνεται πως και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον, είχαν εξετάσει το θέμα να χρησιμοποιηθούν οι ελληνικές βάσεις στην περίπτωση που κρίνονταν απαραίτητο, λόγω κλιμάκωσης του εμφυλίου που μαίνεται εδώ και καιρό στη Συρία.
Το περιβάλλον που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι άκρως ανησυχητικό, καθώς έχουν ανάψει πολλές «φωτιές» γύρω μας και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που μπορούν να φτάσουν.
Η Ελλάδα μπορεί να είναι χώρα σταθερότητας αλλά στις επιχειρήσεις αυτές ενδέχεται να εμπλακούν υπερ ή κατά δυνάμεις που έχουν διαφορετικά συμφέροντα και στις συγκρούσεις αυτές κανείς δεν ξέρει τι διαστάσεις θα πάρουν.
Μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι είναι κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε επιχείρηση κατά του καθεστώς του Άσαντ. Ωστόσο για άλλη μια φορά, όπως και στη Λιβύη, αναδεικνύεται η σημαντική γεωστρατηγική θέση της χώρας μας.
Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του ΑΠΕ, επίσημη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «Ουδέποτε υπεβλήθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αίτημα εκ μέρους της Ουάσιγκτον, επίσημα ή ανεπίσημα, για την παροχή ελληνικής συνδρομής».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον ζήτησε και επισήμως την ελληνική συνδρομή, με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Μιλώντας για το θέμα της Συρίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε: «Θέλουμε να καταδικαστεί απερίφραστα η χρήση χημικών όπλων, η οποία είναι ειδεχθές έγκλημα, προσβάλλει κάθε ανθρωπιστικό ιδεώδες, προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει η αντίδραση να είναι καθαρή και απόλυτη» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρέπει «να διαφυλαχθεί η προοπτική της πολιτικής διαδικασίας. Πρέπει να διαφυλαχθεί η δυνατότητα για τη λεγόμενη “Γενεύη ΙΙ”, μέσα από την οποία μπορεί να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Συρίας που είναι επίσης μια χώρα καθοριστική για την ευρύτερη περιοχή».
Εμείς, διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος, «προετοιμαζόμαστε από κάθε άποψη και είμαστε σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, γιατί και με τις χώρες του Αραβικού κόσμου έχουμε πολύ στενή συνεργασία και επαφή προς την κατεύθυνση αυτή».
Ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον (με πρωτοβουλία της δεύτερης), ενώ για το θέμα της Συρίας συζήτησε και με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και με τον Βέλγο ομόλογό του.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σε ανακοίνωσή του την κατηγορηματική του αντίθεση σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
«Η κυβέρνηση πρέπει να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι όχι μόνο θα αρνηθεί τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας για μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία, αλλά ότι θα αντιταχθεί σε κάθε σχέδιο για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Ένας νέος πόλεμος στην πολύπαθη Μέση Ανατολή θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας» προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Αυτό που αποτελεί ζητούμενο είναι η πολιτική επίλυση του ζητήματος με ειρηνικό τρόπο, η ουσιαστική παρέμβαση του ΟΗΕ στις εξελίξεις με στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών, η διασφάλιση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων του συριακού λαού, καθώς και η δυνατότητά του να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του, χωρίς ντόπιους και ξένους δυνάστες» καταλήγει η ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Σχόλια Facebook