Το παρασκήνιο για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη
Στην πρόθεση των Αμερικανών να προχωρήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αναφέρεται ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμα του newpost συμφωνα με το οποιο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε αποφασίσει και ανακοινώσει στον κ. Πούτιν την πρόθεσή του να επισφραγιστεί η συμφωνία για τα ενεργειακά και τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη. Ο Πούτιν όμως έδειχνε -κατά το δημοσίευμα- διστακτικός αφού “…θεωρούσε μεγάλο ρίσκο μια τέτοια κίνηση εν αγνοία των Αμερικανών”.
Όπως συνέχιζε στο άρθρο του το Newpost, “…ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε προφανώς γνώση για το ταξίδι του Ευριπίδη Στυλιανίδη στις ΗΠΑ- με εντολή Καραμανλή- προκειμένου να εξασφαλίσει την «άδεια» της Κυβέρνησης του Μπους. Αυτό όμως που δεν ήξερε τόσο ο Καραμανλής όσο και ο Πούτιν είναι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Στυλιανίδη για την επιτυχία της επίσκεψης του, οι Αμερικάνοι ήταν τελικά αντίθετοι με μια τέτοια συμφωνία”.
Και πρόσθετε: “Το μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα ενεργειακά ζητήματα στην Μεσόγειο ωστόσο παραμένει μέχρι σήμερα αμείωτο. Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να απουσιάζει από την ατζέντα του προέδρου Ομπάμα κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του με τον Αντώνη Σαμαρά” και επεσήμαινε πως: “σύμφωνα με πληροφορίες (σ.σ. τις οποίες αποκαλεί ασφαλείς) ο αμερικανός πρόεδρος εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια στον έλληνα πρωθυπουργό το ενδιαφέρον της χώρας του για τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία στις συμμαχίες που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ.Στυλιανίδη για το δημοσίευμα της Newpost:
«Τόσο ο Αμερικανός Πρέσβης του State Department, Steven Mann –που θεωρείται γκουρού των ενεργειακών θεμάτων- επί Προέδρου Bush, όσο και ο εντεταλμένος του Λευκού Οίκου, Matthew Bryza, τοποθετήθηκαν σαφώς και δημοσίως υπέρ του πετρελαιαγωγού Burgas – Αλεξανδρούπολη και κατά του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, θεωρώντας ότι ο δεύτερος υπονόμευε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι δημιουργούσε μονομερείς εξαρτήσεις.
Αυτά επιβεβαιώνονται τόσο από δημοσιεύματα της εποχής, όσο και από σχετικά αρχεία που δημοσίευσε το Wikileaks.
Είναι σκόπιμο όταν αναφερόμαστε σε ευαίσθητα Εθνικά Θέματα, να κάνουμε προηγουμένως υπεύθυνη έρευνα των πραγματικών γεγονότων. Η Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή ποτέ δεν άσκησε εξωτερική πολιτική για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».
Σχόλια Facebook