Παράταση για την υποβολή του Πιστοποιητικού Μόνιμης Κατοικίας ζητούν οι Ομογενείς μέσω της ΡΗΡ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες ομογενείς και Έλληνες κάτοικοι Εξωτερικού, με αφορμή τα πιστοποιητικά “φορολογικού κατοίκου εξωτερικού” που ζητούν οι ελλαδικές Εφορίες προκειμένου να μην τους θεωρήσουν κατοίκους Ελλάδος και, κατά συνέπεια, τους φορολογήσουν για το παγκόσμιο εισόδημά τους! Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πραγματική αδυναμία ή καθυστέρηση συγκέντρωσης των πιστοποιητικών, γεγονός για το οποίο ζητούν -και μέσω της ΡΗΡ- να δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και νέα παράταση για την υποβολή τους.
Επιπροσθέτως, όπως καταγγέλλουν στην ΡΗΡ πολλοί ομογενείς μας, η κάθε Εφορία (ΔΟΥ) ζητάει τα δικά της πιστοποιητικά από τους Αποδήμους! Πιστοποιητικά τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ΔΕΝ εκδίδουν οι ξένες δημόσιες υπηρεσίες!
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας με αλληλογραφία έχει απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, με ενώ έχουν γίνει και συντονισμένες μαζικές κινητοποιήσεις στην Αυστραλία και αλλού. Αποτέλεσμα; Αντί το Υπουργείο Οικονομικών να αμβλύνει το άγχος των ομογενών με πρακτικές λύσεις, το αύξησε με πρόσθετες γραφειοκρατικές διατυπώσεις…
Στο σημείο αυτό, δημοσιεύουμε αυτούσιο ενυπόγραφο e-mail που λάβαμε χθες Σάββατο 17 Αυγούστου, από ομογενή αναγνώστρια της Panhellenic Post:
ΤΟ E-MAIL
<Κύριε Μαλασπίνα,
H ταλαιπωρία συνεχίζεται για όλους εμάς τους κατοίκους εξωτερικού. Τραγική η κατάσταση. Η κάθε ΔΟΥ έχει ορίσει τους δικούς της όρους και ζητά ότι εκείνη θέλει, ενώ με βάση τον κ. Μαυραγάνη ένα και μόνο δικαιολογητικό είναι αρκετό.
Η ΠΟΛ1132 για παράδειγμα από τον κ. Μαυραγάνη δεν αναφέρει ότι χρειάζεται το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας και η ΔΟΥ στην οποία ανήκω (και πέρασα 4,5 ώρες πριν λίγες μέρες να μιλάω από υπεύθυνο σε υπεύθυνο χωρίς αποτέλεσμα) ζητάει:
1. βεβαίωση κατοικίας,
2. βεβαίωση από τον εργοδότη μου και,
3. αίτηση για την εφαρμογή της σύμβασης αποφυγής της διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΒ.
Αυτό το τελευταίο έντυπο είναι του δικού μας Υπουργείου της Οικονομίας, με ποια βάση θα το υπογράψει Αγγλική αρχή; Εκτός του ότι οι αγγλικές υπηρεσίες δεν καταλαβαίνουν τι ζητούν οι Ελληνικές Αρχές, αλλά φαίνεται ότι ούτε οι Ελληνικές το έχουν ξεκάθαρο τι χρειάζονται!
Το θέμα αφορά τεράστιο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού που προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη και να είμαστε τυπικοί με τις ‘υποχρεώσεις’ μας (αν και δεν έχουμε εισοδήματα ή περιουσία στην Ελλάδα) και δε μας βοηθάνε να ορίσουμε αντίκλητο, ούτε να γραφτούμε στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Μετά από επικοινωνία που είχαν ήδη Έλληνες του εξωτερικού με το Υπουργείου της Οικονομίας και τον Υπουργό, έχουμε ενημερωθεί ότι κοιτάει το ζήτημα ο αρμόδιος υφυπουργός (Μαυραγάνης).
Από ό,τι γνωρίζω η προθεσμία μας για να καταθέσουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι 31/08. Δεν είναι όμως καθόλου εφικτό αφού για να μαζέψουμε τα δικαιολογητικά είμαστε σε επικοινωνία με διάφορες αγγλικές αρχές, πρέπει να τα στείλουμε για σφραγίδα της Χάγης (μέσω όρο το κόστος για να σφραγιστεί ένα έντυπο είναι 70 λίρες!) και φυσικά να σταλούν για μετάφραση στο μεταφραστικό του Υπουργείου των Εξωτερικών!
Η έκκληση μου είναι η εξής: αν μπορούσε το Υπουργείο Οικονομικών να:
1. στείλουν μία εγκύκλιο σε ΟΛΕΣ τις ΔΟΥ της χώρας με ξεκάθαρους όρους τι δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουμε οι Έλληνες του εξωτερικού και,
2. να γίνει παράταση στην προθεσμία που μας έχει δοθεί Ή να γίνουν δεκτά τα δικαιολογητικά μας και εκπρόθεσμα (μέχρι το τέλος του έτους).
Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και τον χρόνο σας.
Με εκτίμηση
Δ. Πετρή>
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Μόλις πρόσφατα, με ανακοίνωση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, έγινε γνωστόν ότι με νέα υπουργική απόφαση “καθορίζονται προς διευκόλυνση των ομογενών (!) εκ νέου τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και αποκτούν πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 61 του Κώδικα Φορολογία Εισοδήματος.
Ειδικότερα, οι κάτοικοι εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και των ομογενών, υποχρεούνται να προσκομίσουν για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) και να υποβάλουν μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος τους για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) τα εξής δικαιολογητικά:
1.Βεβαίωση από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνουν κάτοικοι, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του κράτους, ή αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τους, ή ελλείψει εκκαθάρισης αντίγραφο της δήλωσης τους που υπέβαλλαν στο άλλο κράτος.
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή από την οποία να προκύπτει η κατοικία του εν λόγω φυσικού προσώπου στην αλλοδαπή. ( https://www.panhellenicpost.com/archives/53908).
Αν αυτά ισχύουν, το ερώτημα που τίθεται είναι: γιατί ζητάει η ΔΟΥ από την ομογενή – επιστολογράφο μας τρία, αντί ένα, πιστοποιητικά; Τι λέει γι αυτό ο κ. Μαυραγάνης; Όταν (πρόσφατα) επισκεφθήκαμε τον κ. Υφυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών και του θέσαμε το θέμα, μας διαβεβαίωσε ότι “το όλο ζήτημα είχε διευθετηθεί”. Λάθος καταλάβαμε;
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Στο κενό φαίνεται έπεσαν και οι παρεμβάσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, και τον Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη τόσο του πρώην Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς και νυν Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστα Τσιάρα. Αναπάντητη έμεινε και η έγγραφη παρέμβαση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, της Γραμματέως του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου, που ζητούσε την ανάκληση του μέτρου του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας καθώς ζητούσε και μία σειρά άλλων φορολογικών ρυθμίσεων που αφορούν τους ομογενείς και τα εισοδήματά τους στην Έλλάδα ή την Αλλοδαπή.
Η όλη υπόθεση, όμως, έχει τραγικό χαρακτήρα καθώς, όπως ανέφερε και στην παρέμβασή της η Γραμματέας του ΣΑΕ, “…οι Έλληνες Ομογενείς καλούνται να προσκομίσουν νέα δικαιολογητικά («Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας»), τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών όπου ζουν. “Στην περίπτωση της μη εκδόσεως, οι Ομογενείς απειλούνται με διπλή φορολόγηση, καθώς δεν θα αναγνωρίζονται ως κάτοικοι εξωτερικού. Το εισόδημα που θα αποκτούν στο εξωτερικό θα θεωρείται τεκμαρτό και θα φορολογείται όταν θα το εισάγουν σαν συνάλλαγμα στην Ελλάδα”!
ΤΥΠΟΣ
Με τ0 θέμα έχει απασχοληθεί επανειλημμένα ο ομογενειακός Τύπος, όπως η εφημερίδα της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος” χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Όπως πρόσφατα έγραψε η εφημερίδα, “εφιάλτης έχει καταντήσει για τους ομογενείς της Αυστραλίας η απόφαση του ελληνικού Κράτους, με το Νόμο 3943/2011, να επιβάλει το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας στους Έλληνες της διασποράς, πειθαρχούσα στην εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάταξη της φοροδιαφυγής εντός και εκτός Ελλάδας…”
Τ’έλος, όπως πρόσφατα δήλωσε στην ΡΗΡ ο γνωστός Φοροτεχνικός-καθηγητής Πανεπιστημίου κ.Ορέστης Σεϊμένης ¨δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα από Έλληνες ομογενείς που κατοικούν σε διάφορα σημεία της γης και μου λένε πως ακόμη και από τρίτης γενιάς ομογενείς, που δεν μιλούν ελληνικά, ζητείται, κατά περιπτώσεις, να προσκομίσουν τέτοιο πιστοποιητικό. Θα πουλήσουν ό,τι ακίνητο έχουν στην Ελλάδα και θα ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους”.
Σχόλια Facebook