Εθνική απόφαση
Στις χώρες όπου η ψήφος ως δικαίωμα του ενεργού πολίτη είναι σεβαστή, τα πράγματα λειτουργούν απλά. Μεθοδικά μεν, αλλά απλά. Η είδηση, που δημοσιεύθηκε στην ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” της Αυστραλίας, είναι σαφής: “Members of the Greek Australian community who are overseas can still vote in the upcoming Federal Election, the Australian Electoral Commission has said. To do so, you must be enrolled to vote”. Και σε ελεύθερη μετάφραση: Τα μέλη της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας που είναι στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν στις επερχόμενες Ομοσπονδιακές Εκλογές, σύμφωνα με την Αυστραλιανή Εκλογική Επιτροπή.
Στα καθ΄ημάς ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ούτε καν την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων, που για επαγγελματικούς ή τουριστικούς ή όποιους άλλους λόγους βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των γενικών βουλευτικών εκλογών! Αυτοί, δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα! Αλλά η στέρηση του δικαιώματος αυτού, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, αποτελεί ποινή που επιβάλλεται από τα δικαστήρια! Κατά δε το Σύνταγμα, “νόμος ορίζει” τα σχετικά με την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων!..
Είναι, βέβαια, κάποια χρόνια τώρα που η κρατική γραφειοκρατία, όμως, και οι (μικρο) κομματικοί υπολογισμοί ορισμένων, διαφορετικά πρεσβεύουν. Αποτέλεσμα; Οι Απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι (αν δεν διαμένουν σε όμορες ή έστω κοντινές χώρες) ή θα πάρουν το αεροπλάνο ξοδεύοντας ένα μηνιάτικο για να έλθουν στην γενέτειρα να ψηφίσουν ή δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην εκλογή εκείνου που θεωρούν ως καταλληλότερο να κυβερνήσει την πατρίδα.
Οι δικαιολογίες για την παρατεινόμενη απροθυμία ορισμένων κομμάτων να ψηφίσουν τον σχετικό νόμο, είναι ποικίλες. Καμία, όμως, δεν πείθει! Μοιάζουν με τη δικαιολογία του Καραγκιόζη μπροστά στους δικαστές που τον δίκαζαν γιατί είχε σκοτώσει τη μητέρα και τον πατέρα του. Όταν έφτασε η ώρα της απολογίας του, είπε με μισοκακόμοιρο ύφος: Λυπηθείτε με που είμαι ορφανός!!!
Ε, λοιπόν, φθάνουν τα λόγια τα ωραία τα μεγάλα. Όταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή έφερε στη Βουλή Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων, τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης το καταψήφισαν! Την ίδια στάση κρατούν, προσχηματικά, και σήμερα!
Το θέμα παραμένει ανοικτό. Και πρέπει, επιτέλους, να διευθετηθεί.
Ας συσταθεί άμεσα μία Επιτροπή να εξετάσει τις παραμέτρους του ζητήματος. Να μελετήσει τι ισχύει σε άλλες χώρες και με ποιους τρόπους εξασφαλίζεται το δικαίωμα των εκτός συνόρων πολιτών τους να συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Πως τους έχουν καταγράψει ως ψηφοφόρους του εξωτερικού. Που ψηφίζουν σε Πρεσβείες και Προξενεία και πότε στέλνουν επιστολική ψήφο.
Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από όσο θέλουν να τα παρασταίνουν ορισμένα κόμματα.
Και προς Θεού, μην μπούμε πάλι σε άχαρους υπολογισμούς, πόσους ψηφοφόρους θα έχουμε δικούς μας από Ευρώπη, πόσους από Αμερική, πόσους από Αυστραλία κλπ. Μην πούμε “μα θα αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση των εκλογικών περιφερειών”. Ούτε να καταφύγουμε σε επιχειρήματα τύπου “πως θα διασφαλίσουμε το αδιάβλητο και το απόρρητο”.
Όλα αυτά τα έχουν αντιμετωπίσει από χρόνια τώρα και τα έχουν επιλύσει άλλοι λαοί, πριν από εμάς.
Πολιτική -και πάνω απ΄όλα ΕΘΝΙΚΗ- βούληση και απόφαση χρειάζεται.
Σχόλια Facebook