Ο ΥΦΥΠΕΞ Άκης Γεροντόπουλος επανέφερε το θέμα των κατασκηνώσεων παιδιών ομογενών στην Ελλάδα
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Συζήτηση γύρω από ένα μεγάλο θέμα, από τα παλιά, που αφορά στην υποδοχή και τη φιλοξενία ελληνόπουλων του εξωτερικού σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, κατά την θερινή περίοδο, άνοιξε εκ νέου ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, με την επίσκεψη-αυτοψία που πραγματοποίησε το Σάββατο και τη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις δύο “ομογενειακών” κατασκηνώσεων, στην Φθιώτιδα και τη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις στην Μαλεσίνα (Φθιώτιδα) και Επανωμή (Θεσσαλονίκη) οι οποίες παραμένουν εκτός λειτουργίας από το καλοκαίρι του 2009, έτος όπου για τελευταία φορά φιλοξένησαν ελληνοπούλα της Ομογένειας.
Η κατασκήνωση της Επανωμής καλύπτει έκταση 55 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 48 στρέμματα ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας και τα 7 στρέμματα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Οι εγκαταστάσεις της κατασκηνώσεως στην Θεσσαλονίκη καλύπτουν έκταση 14 στρεμμάτων. Οι δύο αυτές κατασκηνώσεις, έχουν παραχωρηθεί ως το 2025 στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.
Και οι δύο κατασκηνώσεις στο διάστημα των 4,5 ετών που παραμένουν κλειστές, έχουν υποστεί σοβαρές φθορές στην υποδομή τους παρά το ότι φυλάσσονται από φύλακες.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, στην αυτοψία που διενήργησε στην Μαλεσίνα συνοδεύονταν από τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Πρέσβη Γεώργιο Μαρκαντωνάτο και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΓΓΑΕ, ενώ στην Επανωμή ήταν μόνος του.
Φωτογραφία από την επίσκεψη-αυτοψία του Υφυπουργού. Επιθεωρεί τις φθορές.
Ο κ. Γεροντόπουλος ζήτησε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να καταθέσουν άμεσα συγκεκριμένες προτάσεις και στοιχεία σχετικά με τα χρήματα που απαιτούνται για τα έργα βελτίωσης και συντήρησης και τον απολογισμό της εφαρμογής των προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών από το εξωτερικό ως το 2009, καθώς και όλα τα άλλα δεδομένα που είναι απαραίτητα προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για το δέον γενέσθαι.
Όπως είπε, ο κ. Γεροντόπουλος, στην ΡΗΡ, και “οι δύο κατασκηνώσεις βρίσκονται σε ωραίες τοποθεσίες και θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Φέτος πρόσθεσε, χάθηκε η θερινή περίοδος και η προσπάθεια που θα γίνει αφορά την επόμενη. Αν οι κατασκηνώσεις παραμείνουν κλειστές για δύο ακόμη χρόνια, τότε, ο κίνδυνος να καταστραφούν ολοσχερώς οι εγκαταστάσεις είναι περισσότερο από βέβαιος”.
Να σημειωθεί ότι το έτος που λειτούργησαν για τελευταία φορά οι κατασκηνώσεις στη Μαλεσίνα και την Επανωμή (2009), είχαν φιλοξενηθεί 800 παιδιά Ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 8-12 ετών από 52 χώρες του κόσμου, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Παράλληλα, έπειτα από πρωτοβουλία της τότε ηγεσίας του ΥΠΕΞ, στις κατασκηνώσεις είχαν φιλοξενηθεί και 100 παιδιά από την Παλαιστίνη και 40 μη Ελληνικής καταγωγής παιδιά μαθητές των δημοτικών σχολείων “Republica Grecia” της Χιλής και “La Grecia” της Ουρουγουάης.
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Στο μεταξύ, η πρωτοβουλία του κ. Γεροντόπουλου επανέφερε στο προσκήνιο την γενικότερη συζήτηση γύρω από το θέμα της φιλοξενίας παιδιών ομογενών σε ελληνικές κατασκηνώσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΡΗΡ, το ζήτημα της επαναλειτουργίας του θεσμού των κατασκηνώσεων -και των δύο συγκεκριμένων- είχε απασχολήσει και την προηγούμενη ηγεσία του ΥΦΥΠΕΞ. Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχαν πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του πρώην Υφυπουργού Κώστα Τσιάρα, είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο του ανοίγματος των δύο κατασκηνώσεων, κάτι που προσέκρουσε αφενός μεν στο δεδομένο ότι η κυβέρνηση είχε εκλεγεί Ιούνιο, επομένως είχε χαθεί η θερινή περίοδος του 2012 και, αφετέρου, στο μεγάλο έξοδο συντήρησης που χρειάζονταν οι δύο κατασκηνώσεις και που είχε τότε εκτιμηθεί στις 500.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος θα ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο ευρώ καθώς έπρεπε να στηθεί εξ αρχής η όλη υποδομή, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό κλπ.
Τις συσκέψεις είχαν απασχολήσει και εναλλακτικές προτάσεις υποδοχής και φιλοξενίας μεγαλύτερων παιδιών.
Πάντως, η ιδέα της φιλοξενίας παιδιών ηλικίας 8-12 ετών, όπως γίνονταν παλαιότερα, προσέκρουσε τα τελευταία χρόνια στην αδυναμία της ΓΓΑΕ να καλύψει τις δαπάνες αεροπορικών εισιτηρίων των παιδιών και των συνοδών τους από όλες τις χώρες. Αρχικά -πριν το 2009- είχε αποφασιστεί τα παιδιά να ταξιδεύουν χωρίς συνοδούς για να περιοριστούν τα έξοδα. Την τελευταία χρονιά υποδοχής δεν κάλυψε στο ακέραιο το κέντρο ούτε τα αεροπορικά εισιτήρια των παιδιών…
Ένα πρώτο μεγάλο θέμα, λοιπόν, είναι εάν οι ομογενείς γονείς είναι διατεθειμένοι να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα παιδιών και συνοδών τους. Ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι εάν θα αφήσουν τα παιδιά τους να ταξιδεύσουν μεγάλες αποστάσεις σ΄αυτές τις μικρές ηλικίες δίχως συνοδούς.
Ένα άλλο, ουσιαστικό πρόβλημα, αφορά στο τι θα αποκομίσουν από την φιλοξενία σε παιδικές κατασκηνώσεις, τα παιδιά σ΄αυτές τις μικρές ηλικίες. Όπως έλεγαν στην ΡΗΡ ομογενειακοί παράγοντες, <προτιμούμε τα προγράμματα αυτά να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Να έρχονται στην Ελλάδα ομογενείς φοιτητές βάση πανεπιστημιακών Προγραμμάτων, να διδάσκονται από ελληνικό Πολιτισμό μέχρι φιλοσοφία, να κερδίζουν credits και παράλληλα να γνωρίζονται μεταξύ τους, να δημιουργούν ισχυρές φιλίες, να “γεμίζουν” Ελλάδα και να αποτελούν ένα δυναμικό ελληνικό ¨παρών” στις χώρες όπου ζουν>.
Οι ομογενείς φοιτητές θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν είτε σε φοιτητικές εστίες τους θερινούς μήνες είτε σε ξενοδοχεία.
Η ιδέα για “εκπαιδευτικά ταξίδια” υλοποιείται σε έναν βαθμό από Ομοσπονδίες όπως την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής-Καναδά με αποστολή ομογενών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Πάντως, με αφορμή την δίδυμη επίσκεψη-αυτοψία του κ. Γεροντόπουλου χρήσιμος θα είναι ένας διάλογος με την Ομογένεια ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη επαφή των νεαρών ομογενών με την μητέρα πατρίδα, λαμβανομένης υπόψη και της οικονομικής συγκυρίας.
Υπό την άποψη αυτή είναι καλοδεχούμενη η πρωτοβουλία του ΥΦΥΠΕΞ, έλεγαν στην ΡΗΡ παράγοντες της Ομογένειας.
*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος (δεύτερος από δεξιά) με τον Γενικό Διευθυντή της ΓΓΑΕ πρέσβη κ. Γεώργιο Μαρκαντωνάτο (τρίτος από δεξιά) και υπηρεσιακούς παράγοντες της ΓΓΑΕ, στην κατασκήνωση της Μαλεσίνας.
Σχόλια Facebook