Ο Κυπριακός Τύπος, 9 Αυγούστου 2013
Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων, ο οδικός χάρτης για τερματισμό των περιοριστικών μέτρων στις τράπεζες, οι παρεμβάσεις της Τρόικας στις διεθνείς σχέσεις τη Κυπριακής Δημοκρατίας, η αναδιάρθρωση του Συνεργατισμού, και η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις επετείους του 1974, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.
Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Το νέο πρόσωπο του Συνεργατισμού”, γράφει ότι, με βάση το ακραίο σενάριο της PIMCO, παρουσιάστηκε από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα η στρατηγική αναδιάρθρωσης που προνοεί συγχωνεύσεις των 93 συνεργατικών και τη δημιουργία 18 νέων εταιρειών. Γράφει, επίσης, ότι πραγματικότητα έγινε χθες ο ενεργειακός άξονας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, με τους Υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών να υπογράφουν χθες το μνημόνιο συναντίληψης, διαβεβαιώνοντας τη βούληση των κυβερνήσεών τους για επέκταση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς. Επίσης, γράφει ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2014 μπορεί να ισχύσουν οι περιορισμοί στη διακίνηση χρημάτων εντός της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών.
Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Πολύ ισχυρή η τριμερής συμμαχία”, γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, σε συνέντευξή του στο “Σίγμα”, ανέφερε ότι το Ισραήλ θέλει στενές σχέσεις και με την Κύπρο και με την Ελλάδα, και ότι “δεν φοβόμαστε τις απειλές καμιάς χώρας”. Γράφει, επίσης, ότι Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης, σφράγισαν χθες τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων. Επίσης, γράφει ότι νέες σημαντικές εξελίξεις πρέπει να αναμένονται στην Τράπεζα Κύπρου από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Σεπτέμβρη αφού, όπως ανακοίνωσε χθες η τράπεζα, στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψήφιων μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Στρατηγική συμμαχία”, γράφει ότι σε κλίμα γενικής ικανοποίησης, όχι μόνο των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, αλλά και σε ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στις τρεις χώρες, υπογράφτηκε χθες το μνημόνιο συναντίληψης που θέτει πλαίσιο συνεργασίας των τριών χωρών στους τομείς ενέργειας και υδάτινων πόρων. Γράφει, επίσης, ότι με βήματα χελώνας προχωρούν τα έργα κατασκευής του νέου Δημαρχείου στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, με την καθυστέρηση να σχετίζεται με τον εντοπισμό αρχαίων στο χώρο ανέγερσης του Δημαρχείου. Επίσης, γράφει ότι συνεχίζεται το σίριαλ με το διασυρμό του κράτους από δικαστικούς επιδότες, σε σχέση με την υπόθεση απαλλοτρίωσης ιδιωτικής γης στον Στρόβολο με σκοπό την ανέγερση σχολείου.
Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Δικλίδες ασφαλείας για Συνεργατισμό”, γράφει ότι δικλίδες οι οποίες θα διασφαλίζουν το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του συνεργατικού κινήματος, αναζητούν κόμματα και εμπλεκόμενοι θεσμοί, μετά τη νέα συμφωνία Κυβέρνησης και Τρόικας, σχετικά με τον τρόπο αναδιάρθρωσης των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Γράφει, επίσης, ότι έντονες ανησυχίες και φόβους διατυπώνει το ΑΚΕΛ σε έγγραφο που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κοινοποιήθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου για επιστροφή της Αμμοχώστου με ανταλλάγματα για την Τουρκία. Επίσης, αναφέρεται στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, που συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Οδικός χάρτης κρίσης”, γράφει ότι ανακοινώθηκε χθες οδικός χάρτης για τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων για τους Κύπριους, αλλά δεν δόθηκε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρθούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα και, σύμφωνα με τους όρους που ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών, ίσως πάρει μέχρι και δύο χρόνια μέχρι να επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Γράφει, επίσης, ότι Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν χθες συμφωνία στη Λευκωσία για εγκατάσταση υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού ως EuroAsia Interconnector, που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών. Επίσης, γράφει ότι Κύπρος και Βρετανία υπέγραψαν χθες συμφωνία που έχει σκοπό να βοηθήσει στην ενίσχυση και μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα στην Κύπρο.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Αίροντας την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου”, γράφει ότι οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ υπέγραψαν χθες στη Λευκωσία το πρώτο μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς δανειστές για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων, που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία ενός καρχαρία που βρέθηκε νεκρός σε υπόγειο σιδηρόδρομο στη Νέα Υόρκη, κάτω από σειρά καθισμάτων σε βαγόνι αμαξοστοιχίας, και παραμένει ακόμα μυστήριο το πώς βρέθηκε εκεί.
Η εβδομαδιαία “Αντίλογος”, υπό τον τίτλο “Συμμαχία με μηνύματα και προοπτικές”, γράφει ότι νέα εποχή με πολλαπλά μηνύματα και προοπτικές εγκαινιάζεται στις σχέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης και μια συμμαχία με ευρύτερη στρατηγική σημασία στήνεται στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Γράφει, επίσης, ότι με τις καταθέσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς το τέλος Αυγούστου, ολοκληρώνεται η διαδικασία των ακροάσεων των μαρτύρων ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία. Δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του τουρκολόγου Νίκου Μούδουρου, ο οποίος είπε ότι η πόλωση στην Τουρκία δεν πρόκειται να ξεπεραστεί εύκολα.
Η εβδομαδιαία “Γνώμη”, υπό τον τίτλο “Συνήγορος τους και ως Πρόεδρος”, γράφει ότι ο ΔΗΣΥ και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προχωρούν πλέον ανοικτά στη δικαίωση της προπαγάνδας που υιοθετούσε η ΕΟΚΑ Β` και που πρόβαλλαν κατά καιρούς διάφοροι υποστηρικτές της, και ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ομιλία του για τις επετείους του 1974, μίλησε απλώς για λάθη του παρελθόντος. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αποφάσισε και διέταξε ότι θα κλείσει η ΚΡΕΤΥΚ και αυτή η απόφαση μπήκε σε εφαρμογή, όπως κατήγγειλε ο Σόλωνας Κασίνης στην εφημερίδα “Σημερινή”. Επίσης, γράφει ότι, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι Βρετανοί επεσήμαναν το 1959 τον κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου ενόψει της λήξης της δράσης της ΕΟΚΑ.
Η εβδομαδιαία “Το Κυπριακό Ποντίκι”, υπό τον τίτλο “Τί έγινε στη Μόσχα”, γράφει ότι σε πρωτοφανή παρέμβαση στις διεθνείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτού ακόμα συμφωνηθεί το μνημόνιο, προέβη η Τρόικα, αφού, σύμφωνα με έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, όταν μεταξύ των δύο αποφάσεων του Eurogroup ο τότε Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής είχε σταλεί στη Μόσχα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σκιά του Σαρρή ήταν η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου. Γράφει, επίσης, ότι Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα συμφώνησαν με την Τρόικα την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για τη σταδιακή και προσεκτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Επίσης, γράφει ότι για τέσσερεις ολόκληρους μήνες δεν υπάρχει ελληνική σημαία στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Ξυλοτύμπου.
(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)
Σχόλια Facebook