Σαμαράς: Το 50% των αναγκών της Ευρώπης για 30 χρόνια καλύπτει ο ενεργειακός πλούτος της Αν. Μεσογείου
Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομιλώντας με τον Αμερικανό πρόεδρο ανέφερε πως το σύνολο του συγκεκριμένου ενεργειακού πλούτου που κρύβεται στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως ο TAP από μόνος του μπορεί να καλύψει το 1,5 έως 3% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου.
Δεδομένου ότι με όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά τα αποτελέσματα των σεισμικών καταγραφών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές του 2013 από τη Νορβηγική PGS αναζητώντας πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή από το βόρειο Ιόνιο μέχρι νοτίως της Κρήτης βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας η οποία και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τους έτους, ο πρωθυπουργός, προφανώς, έχει στα χέρια του τις πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος των σχετικών κοιτασμάτων, τις οποίες και θέλησε να αποκαλύψει στον Αμερικανό πρόεδρο.
ΕΠΑΦΕΣ
Στο μεταξύ, συνεχίζει τις σημαντικές επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο. Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της JP Morgan Τζέιμι Ντιμόν στη Νέα Υόρκη και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν για τις προοπτικές επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.
Νωρίτερα σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του πρωθυπουργού, διάρκειας μίας ώρας με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Ο κ. Σαμαράς πραγματοποίησε επίσκεψη και στα γραφεία της εφημερίδας New York Times.
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε επίσης στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση τους κράτησε περίπου 45 λεπτά και ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό.
Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναλύθηκαν διάφορα ζητήματα, θα έλεγα, παγκοσμίου ενδιαφέροντος και τα γνωστά θέματα που αφορούν την Ελλάδα.
«Είχαμε μία πολύ γόνιμη συζήτηση και ήταν μία ευκαιρία να εξηγήσουμε στον Γενικό Γραμματέα τις ελληνικές θέσεις και τις απόψεις», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Από την πλευρά του ο κ. Μπαν Κι Μουν έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης και ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως αυτό των εξελίξεων στη Συρία.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση ήταν πλαισιωμένος από πολλούς συνεργάτες του μεταξύ των οποίων ήταν και ο ειδικός διαπραγματευτής για το σκοπιανό Μάθιου Νιμιτς.
Ο πρωθυπουργός επίσης συναντήθηκε και με τον εκτελεστικό διευθυντή της αμερικανοεβραϊκής επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις.
Σχόλια Facebook