Ο όμιλος που εκδίδει την μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανική εφημερίδα Washington Post, συμφώνησε να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας, στον ιδρυτή της Amazon Inc, Τζεφ Μπέζος έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων, έγινε γνωστό τη Δευτέρα.
«Ο αγοραστής είναι μια εταιρεία που ανήκει στον κ. Μπέζος ως άτομο, και όχι η Amazon Inc», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου.Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Washington Post, Ντόναλντ Γκράχαμ του οποίου η οικογένεια κατέχει την μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, είπε ότι η Ποστ θα έχει καλύτερες υπηρεσίες με έναν άλλο ιδιοκτήτη. «Η δοκιμασμένη τεχνολογία του Τζεφ Μπέζος, το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και η προσωπική του αξιοπρέπεια, τον καθιστούν κατάλληλο για νέο ιδιοκτήτη », είπε ο Γκράχαμ
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου οι εφημερίδες, ακόμη και αυτής της δυναμικής, όπως η Washington Post αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες οικονομικές προκλήσεις, με πτώση στα διαφημιστικά τους έσοδα αλλά και στο αναγνωστικό τους κοινό.
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα χθες κατά την ανακοίνωση της πώλησής της, ο αυξημένος ανταγωνισμός από το Ίντερνετ για τα διαφημιστικά έσοδα ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της Washington Post.
Η Post επικαλείται την “οικονομική θύελλα που πλήττει τις εφημερίδες” την ίδια ώρα που το Ίντερνετ παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση, καθώς και την “ιστορική αλλαγή από την έντυπη στην ψηφιακή τεχνολογία”.
“Η Washington Post θα μπορούσε να επιβιώσει υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας και να είναι κερδοφόρος και για το εγγύς μέλλον. Αλλά θέλαμε να κάνουμε περισσότερα από το να επιβιώσουμε”, είπε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Ντόναλντ Γκρέιαμ και πρόσθεσε: “Δεν υποστηρίζω ότι αυτό μας εγγυάται την επιτυχία, αλλά μας δίνει πολλή μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας”.
Ο βίος και η “ψηφιακή” πολιτεία του Τζεφ Μπέζος
To MEN 24 παρουσιάζει το βίο και τη διαδικτυακή πολιτεία του ανθρώπου πίσω από το γίγαντα του eCommerce, Amazon
Στέλιος Αρτεμάκης , Πριν από 63 μήνες
Το ελικόπτερο ήταν εκτός ελέγχου και ο Τζεφ Μπέζος, ο άνθρωπος πίσω από το γίγαντα που σήμερα ξέρουμε ως Amazon ήταν σίγουρος ότι θα πέθαινε. Ήταν καθηλωμένος στη θέση του συνοδηγού καθώς ο πιλότος προσπαθούσε μάταια να ανακτήσει τον έλεγχο και να αποφύγει τη συντριβή.
Ο Μπέζος πετούσε στο δυτικό Τέξας προκειμένου να βρει μια τοποθεσία για το νέο του όνειρο: Το Blue Origin, μια εταιρεία διαστημικού τουρισμού. Μετά από την επιβίβαση και μια σύντομη ματιά αριστερά – δεξιά πριν την απογείωση, όλα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά.
«Η καμπίνα ήταν γεμάτη. Το ίδιο και το ντεπόζιτο βενζίνης κάνοντας το ελικόπτερο πολύ βαρύ» θυμάται ο Μπέζος, συζητώντας για την περιπέτεια του 2003. Αντί να απογειωθεί κατακόρυφα σύρθηκε κατά μήκος του ελικοδρομίου . Η ουρά χτύπησε σε ένα δέντρο κάνοντας το αεροσκάφος να κινηθεί ανεξέλεγκτα διαγράφοντας μια πορεία ζιγκ-ζαγκ. «Τελικά ένα από τα πέδιλα σφήνωσε στο έδαφος, το ελικόπτερο αναποδογύρισε και έπεσε σε ένα ρυάκι» λέει περιγράφοντας το τέλος της τρελής πορείας προς το θάνατο».
Είδε τη ζωή του όλη να περνάει μπροστά από τα μάτια του; Σκέφτηκε όλα εκείνα που θα μπορούσε να είχε κάνει; Όχι! «Σκέφτηκα ότι ήταν ένας πολύ χαζός τρόπος να πεθάνει κανείς» λέει ο Μπέζος που σπάνια μιλάει για το ατύχημα. Η παραλίγο αυτή συνάντηση με το χάρο, όμως, έχει κάποιες εντυπωσιακές αναλογίες με την πορεία της Amazon. Της μεγαλύτερης αυτή τη στιγμή, εταιρείας λιανικής πώλησης βιβλίων.
Για όσους δεν γνωρίζουν τον μαγικό κόσμο του ίντερνετ πριν την αλλαγή της χιλιετίας, ο Μπέζος και η εταιρεία του ήταν οι πρωτοπόροι του περίφημου dotcom. Η μετοχή της Amazon, πριν το σπλιτ του 1998, είχε φτάσει τα 361 δολάρια, σε μια εποχή που το νόμισμα των ΗΠΑ δε θύμιζε σε τίποτα το σημερινό κομπάρσο. Οι δικτυακές επιχειρήσεις αυξάνονταν με ρυθμό 2300% ετησίως. Το dotcom εξελισσόταν σε μια γιγαντιαία χρηματιστηριακή φούσκα, τη μεγαλύτερη για την Αμερική από την περίοδο του μεσοπολέμου.
Η Amazon ήταν ούτως ή άλλως μια ιδέα που ο Μπέζος συνέλαβε εν πτήσει. Σε ένα ταξίδι από το Σιάτλ στη Νέα Υόρκη το 1995, κατέγραψε τους βασικούς άξονες ενός επιχειρηματικού σχεδίου για εταιρεία που θα πουλάει βιβλία μέσω ίντερνετ. Με δάνεια από συγγενείς και φίλους, την έκανε πράξη απογειώνοντας την προσωπική του περιουσία στα 10 δις δολάρια το 1999. Αν και ο μισθός του παραμένει εδώ και χρόνια σταθερός στα 80 χιλιάδες δολάρια ετησίως, το μετοχικό του κεφάλαιο στην Amazon τον κράτησε για μια δεκαπενταετία στη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων στη γη.
Το 2001 ήταν η χρονιά της ανώμαλης προσγείωσης. Η φούσκα του dotcom έσκασε με εκκωφαντικό θόρυβο, ρίχνοντας το Μπέζο από την 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στη 234η και τα προσωπικά του έσοδα από τα 10 στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως, όμως, ο Μπέζος επέζησε του ατυχήματος του 2003, επέζησε και τη κατάρρευση του αμερικάνικου χρηματιστηρίου.
Όσοι αναλυτές έχουν παρακολουθήσει την Amazon από τα γεννοφάσκια της, έμειναν έκπληκτοι. Μετά το 2001 και τη στιγμή που μια πλειάδα εταιρειών είχαν τις ιστοσελίδες τους έτοιμες για να τα βάλουν με το γίγαντα, το μερίδιο αγοράς της Amazon ξεκίνησε μια σταθερά ανοδική πορεία υποσκελίζοντας όλους τους υπόλοιπους ανταγωνιστές στην πορεία. Σήμερα κατέχει το 6% της αγοράς των ΗΠΑ -από 5% το 2005- με αύξηση της ρευστότητας της την ίδια περίοδο κατά 140%.
Πως, όμως, ο Μπέζος απέφυγε τη μοίρα των dotcoms και μετέτρεψε την Amazon σε πραγματική επιχείρηση; Θα ήταν εύκολο να πει κανείς ότι οφείλεται στην εφευρετικότητα του! Αλλά ο Μπέζος δεν είναι εφευρέτης, τουλάχιστον όχι όπως θεωρούμε τον Στιβ Τζομπς της Apple. Η υπόθεση εργασίας της Amazon είναι «πως μια εταιρεία μπορεί να γίνει γίγαντας αργά και σταθερά». Κάνοντας μερικά εκατομμύρια μικροσκοπικά βήματα αντί για ένα μεγάλο και μαθαίνοντας από τα λάθη στην πορεία. Ποια ήταν τα λάθη; Πολλά! «Τo 1999 είχαμε επενδύσει σε κάθε χρεωκοπημένο dotcom. Pets.com, living.com, kozmo.com» λέει κάνοντας την αυτοκριτική του. «Επενδύσαμε σε πολλά πυροτεχνήματα! Δεν μας έβγαλαν εκτός πορείας, ήταν μια άσκοπη σπατάλη κεφαλαίου». Φυσικά δεν ήταν τα μόνα, ούτε τα πιο πρόσφατα παραδείγματα! Το 2004, η Amazon επιχείρησε να τα βάλει με τη Google, λανσάροντας την υπηρεσία A9. Σήμερα δεν θυμάται κανείς ούτε το όνομα της. Πέρυσι, για να αναφερθούμε στο πιο πρόσφατο, παρουσίασε το Kindle, μια ασύρματη συσκευή ανάγνωσης βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, που έτυχε ανάμεικτων κριτικών και αποκαρδιωτικής αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό.
Παρά τα λάθη και τα σκαμπανεβάσματα, ο Μπέζος ισχυρίζεται ότι η στρατηγική του δεν έχει αλλάξει και αυτό είναι που κρατάει την Amazon ζωντανή και δυνατή: «Οι πελάτες θέλουν τρία πράγματα: Τις καλύτερες επιλογές, τις καλύτερες τιμές και την καλύτερη παράδοση». Όλες οι αποφάσεις πηγάζουν από αυτές τις αρχές. Πως φαντάζεται ο ίδιος την Amazon σε δέκα χρόνια από τώρα τη στιγμή μάλιστα που μπαίνει στο παιχνίδι της ψηφιακής μουσικής και των πολυμέσων; Σίγουρα όχι ως τα Lidl του διαδικτύου.
«Σε δέκα χρόνια από τώρα, οι καταναλωτές θα θέλουν ακριβώς τα ίδια πράγματα: Χαμηλές τιμές, πολλές επιλογές και ακριβή παράδοση!» Και η Amazon θα συνεχίσει να τα παρέχει!
Σχόλια Facebook