“Οι απόδημοι θίγονται από τη φορολογία που ξεκινά από το πρώτο ευρώ και αφορά τους πάντες”
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
“Οι απόδημοι θίγονται από τη φορολογία που ξεκινά από το πρώτο ευρώ και αφορά τους πάντες. Είναι βαρύτατη φορολογία, εντοπισμένη στα ακίνητα με τη λογική ότι μόνο όποιος φόρος είναι βασισμένος στο ακίνητο πληρώνεται”. Η άποψη αυτή, που ελέχθη στην Panhelenic Post από έναν εκ των εγγυροτέρων νομικών που ασχολούναι με το θέμα, τον Δικηγόρο Στράτο Παραδιά, Πρόεδρο των Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλάδος και Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, έρχεται να ξεκαθαρίσει το θέμα: ακίνητο – ομογενής.
Είναι βέβαιο πως η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα έχει πλήξει με πολλούς τρόπους και πολλούς Έλληνες ομογενείς, της Αυστραλίας, της Αμερικής, του Καναδά και άλλων χωρών. Όπως, μάλιστα, έγραψε η ομογενεακή εφημερίδα της Αυστραλίας, “Νέος Κόσμος”, ανάμεσα σε αυτούς που πλήττονται και όσοι επέλεξαν να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε ακίνητα στην Ελλάδα. “Πρόκειται για ομογενείς που ήλπιζαν να μοιράζονται την συντάξιμη ηλικία τους μεταξύ των δυο χωρών και τώρα έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και με την αξία της περιουσίας τους στην Ελλάδα να έχει μειωθεί. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ακινήτων κατέρρευσαν, τα περισσότερα σπίτια, διαμερίσματα και καταστήματα είναι ξενοίκιαστα και τα ενοίκια έχουν σημειωθεί σημαντικά. Και επί πλέον έχουν να πληρώνουν χαράτσια, έξτρα φόρους και αυξημένα πάγια.
Να τα πουλήσουν ούτε λόγος. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον παρά τις χαμηλές τιμές. Η πρόβλεψη δε είναι πως η πτώση των τιμών θα συνεχιστεί”.
Η Panhellenic Post, θελοντας να ρίξει φως στην όλη υπόθεση, μίλησε με τον κ. Παραδιά, παρά το ότι ο τελευταίος “ξεκλέβοντας” λίγες μέρες από το βαρυφορτωμένο του πρόγραμα βρίσκεται σε οικογενειακές διακοπές…
ΡΗΡ: Κύριε Πρόεδρε, πως βλέπετε την αγορά ακινήτων;
Παραδιάς: Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να πέσουν οι αξίες των ακινήτων, η αξία της εργασίας και γενικά όλων των αγαθών και να κάνουν μία υποτίμηση μέσα στο Ευρώ. Στο θέμα των ακινήτων, όμως, επέβαλαν τόσους πολλούς φόρους που έφτασαν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στον εκμηδενισμό της αξίας τους, ειδικά των παλαιότερων ακινήτων. Γιατί λέω εκμηδενισμό; γιατί αυτή τη στιγμή, λόγω της υψηλής φορολογίας κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει ακίνητο. Επίσης η αγορά των μισθώσεων έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, ως προς τι, δεν υπάρχουν ενοικιαστές οι οποίοι να μπορούν να καταβάλουν σοβαρά ενοίκια για σοβαρά ακίνητα και να είναι και αξιόχρεοι. Να μπορούν να τηρούν, δηλαδή, τις υποχρεώσεις τους. Ως εκ τούτου η αξία των ακινήτων βρίσκεται μόνον στα χαρτιά πλέον…
Η κρίση έχει πλήττει ιδιαιτερα τις επενδύσεις των Αποδήμων Ελλήνων κυρίως σε επαγγελματική στέγη -γιατί εκεί είναι το σοβαρότερο πρόβλημα- αλλά το πρόβλημα επεκτείνεται σιγα-σιγά και στην στέγη της κατοικίας.
ΡΗΡ: Το χαράτσι πλήττει τους ομογενείς;
Παραδιάς: Η εισπρακτική επιτυχία του χαρατσιού έγγυται στο ότι δεν έχει αφορολόγητο και δεν εξαιρείται κανείς, όποια ιδιότητα και να έχει. Δεν ενδιαφέρει εάν είναι απόδημος, άν είναι Έλληνας, αν είναι Μικρασιάτης ή οτιδήπτε άλλο. Αυτό, λοιπόν, έχει ένα κακό: Ότι πλήττει τους πάντες. Και ένα καλό: Ότι δεν τιμωρεί αυτόν που έχει δύο ακίνητα, τρία ακίνητα, γιατί και πολλοί ομογενείς έχουν σωρεία ακινήτων στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο καινούργιος ενιαίος φόρος που θα μπει στα ακίνητα, θα βασίζεται στην αυτοτελή φορολόγηση κάθε ακινήτου χωριστά. Αυτό είναι και το μόνο παρήγορο. Δηλαδή ότι θα πληρώνεται ενιαίος φόρος για κάθε ακίνητο αλλά δεν θα σωρεύονται οι αξίες των ακινήτων σε μία προοδευτική φορολόγηση ούτως ώστε να φθάσουμε σε πολύ ψηλά ποσοστά ετήσια, τόσο υψηλά που να μην μπορεί κάποιος να πληρώσει τους φόρους του.
ΡΗΡ: Ο ομογενής που έχει ένα-δυο ακίνητα τι κάνει;
Παραδιάς: Αυτή τη στιγμή ο ομογενής που έχει ένα σπίτι στην Ελλάδα να μην επιχειρήσει να το πουλήσει γιατί δεν υπάρχουνε αγοραστές αυτή τη στιγμή. Ο ομογενής, έαν έχει ακίνητα ενοικιασμένα, να έχει το νου του στο τι γίνεται ακριβώς με τους ενοικιαστές του. Διότι πολλοί ενοικιαστές σηκώνονται και φεύγουν αφήνοντας πίσω τους απλήρωτους λογαριασμούς και ενοίκια, είτε δεν υπάρχουν ενοικιαστές.
ΡΗΡ: Πλειστηριασμοί, πρώτης κατοικίας;
Παραδιάς: Το μέτρο αυτό εάν εφαρμοστεί δεν θα πλήξει τους Απόδημους, γιατί οι απόδημοι δεν έχουν πρώτη κατοικία στην Ελλάδα, ούτε οι απόδημοι έχουν πάρει δάνεια ώστε αυτή τη στιγμή να κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Οι απόδημοι, όσοι δεν κληρονόμησαν από τους γονείς τους ή άλλα συγγενικά τους πρόσωπα κάποιο σπίτι, έχουν εσάγει συνάλλαγμα στην Ελλάδα και έχουν αγοράσει τα σπίτια τους κυρίως για επενδυτικούς σκοπούς. Εάν, τώρα, υπάρχουν και ορισμένοι που πήραν και κάποιο δάνειο, το έχουν εξοφλήσει από καιρό τώρα… Επομένως το κομμάτι των πλειστηριασμών δεν θίγει τους απόδημους. Οι απόδημοι θίγονται από τη φορολογία που ξεκινά από το πρώτο ευρώ και αφορά τους πάντες. Είναι βαρύτατη φορολογία, εντοπισμένη στα ακίνητα με τη λογική ότι μόνο όποιος φόρος είναι βασισμένος στο ακίνητο πληρώνεται.
Ο “ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ”
Πάντως βέβαιο είναι ότι η αγορά πλήττεται και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ομογενειακής συναδέλφου, η επικείμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από 1/1/2014, η μεταβατική ισχύς της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από 1/8/2013, η πιθανή καθυστέρηση της επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από 1/1/2014 και η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ και για το 2014 δεν μπορούν να δημιουργήσουν βιώσιμες συνθήκες ουσιαστικής αντιστροφής του αρνητικού κλίματος στην αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με την εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values ΑΕ, οι μειώσεις στις τιμές από την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ αναμένεται να κυμανθούν κοντά στο 5% και δεν μπορούν να επηρεάσουν τις μισθωτικές αξίες, πόσω μάλλον τις αγοραίες αξίες των εμπορικών ακινήτων που στεγάζουν επιχειρήσεις εστίασης. Η GLP Values ως εκ τούτου εκτιμά ότι οι όποιες μεταβολές θα είναι οριακές, ιδιαίτερα για τα προβεβλημένα εμπορικά ακίνητα.
Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, δεν αναμένεται να επιφέρει τις επιπτώσεις που πιθανόν να προεξοφλεί το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς λόγω της υπερπροσφοράς κατοικιών προς εκπλειστηρίαση. Και αυτό διότι έχει αλλάξει η εικόνα του τραπεζικού συστήματος αφού πριν από δυο-τρία χρόνια, όταν υπήρχαν πάνω από δώδεκα τράπεζες, δεν μπορούσε να υπάρχει κοινή πολιτική εφαρμογής των πλειστηριασμών. Σήμερα όμως με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υπάρξει πιο ενιαία και ισορροπημένη εφαρμογή του μέτρου αφού οι τράπεζες μέσω των οικονομοτεχνικών μελετών μπορούν να μετρήσουν ακριβέστερα τον αντίκτυπο από την έναρξη εφαρμογής των πλειστηριασμών.
Επιπλέον, εφόσον η τρόικα δεν πεισθεί για τη βιωσιμότητα της επιβολής και απόδοσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ), υπάρχει πιθανότητα παράτασης του ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι») και για το 2014.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι το πρόβλημα στη χώρα μας δεν έγκειται στον φόρο κατοχής που επιβάλλεται στα επαγγελματικά ακίνητα, αφού κατά μέσον όρο βρίσκεται στο 1,2% επί της αγοραίας αξίας του ακινήτου, δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό όμως που καθιστά την ελληνική αγορά σχετικά αναποτελεσματική είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη μειωμένου φόρου κατοχής για τα μη μισθωμένα ακίνητα.
Επίσης, αν κάποιος θέλει να μεταβιβάσει ένα επαγγελματικό ακίνητο στη χώρα μας θα επιβαρυνθεί με σχεδόν διπλάσιο φόρο από ό,τι στη Μ. Βρετανία. Η κύρια αιτία γι’ αυτό είναι οι έμμεσες επιβαρύνσεις, αφού μόνο η δικηγορική, η συμβολαιογραφική αμοιβή και τα έξοδα του κτηματολογίου ανέρχονται στο 2,35%-2,50% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου. Οι παράμετροι αυτοί καθιστούν την ελληνική αγορά λιγότερο ανταγωνιστική και ρευστή, με αποτέλεσμα έτσι να αιτιολογείται και το μειωμένο ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές, καταλήγει το ρεπρτ’αζ του “Νέου Κόσμου”.
*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο κ. Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλάδος και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Σχόλια Facebook