Φαντασμαγορικά ξεκίνησε το 23ο Φιλοσοφικό Συνέδριο στην Αθήνα
Με λαμπρότητα, λάμψη και δίχως στοιχείο υπερβολής άνοιξε στο Ηρώδειο η αυλαία του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας (XXIII World Congress of Philosophy) που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ο ιστορικός χώρος ήταν κατάμεστος, με το κοινό να είναι πολυπολιτισμικό, όπως φυσικά αναμένεται και το συνέδριο των 3.000 και πλέον συμμετεχόντων, που αρχίζει από σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου.
Εκ μέρους των διοργανωτών, ο καθηγητής Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Βουδούρης ευχαρίστησε τους φορείς που βοήθησαν να ξεπεραστούν τα υψηλά εμπόδια, ώστε να πραγματοποιηθεί το μεγάλο αυτό πολιτιστικό και ακαδημαϊκό γεγονός. «Το συνέδριο αυτό ανοίγει ένα παράθυρο στην ανθρωπότητα, είναι ένα αγαθό που έρχεται για να μείνει στη ζωή μας ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γουίλιαμ Μακ Μπράιτ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Φιλοσοφικής Εταιρείας (FISP) από την πλευρά του εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνηση που ένιωσε όταν άκουσε το 2008 στη Σεούλ ότι το επόμενο συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα. Ο ίδιος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «λίκνο της δυτικής φιλοσοφίας» επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος για να πραγματοποιηθεί το συνέδριο».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης καλωσορίζοντας τους συνέδρους στην πόλη, τόνισε ότι ο τίτλος του συνεδρίου «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής», δεν θα μπορούσε να αποτελεί πιο επίκαιρο μήνυμα. Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η φετινή διοργάνωση βρίσκει τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια διαδικασία αλλαγών, η έκβαση των οποίων δεν είναι καθόλου βέβαιη ή προφανής. Ιδέες που είχαν σκορπίσει τον όλεθρο και πιστεύαμε ότι είχαν νικηθεί οριστικά, αναβιώνουν με δηλωμένο στόχο να γυρίσουν την Ευρώπη πενήντα χρόνια πίσω». Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι «την ίδια στιγμή, νέες δυνάμεις οραματίζονται το μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου ζητώντας πρώτα να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες, τόσο ως κοινωνίες όσο και ως άτομα. Η σύγκρουση που βιώνουμε είναι ήδη ισχυρή και πιστεύω πως, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, θα γίνεται όλο και ισχυρότερη».
«Σας καλωσορίζουμε στη χώρα όπου δίδαξε ο Πλάτων και Αριστοτέλης, στη χώρα του Ηράκλειτου και του Πρωταγόρα, στη χώρα του Θαλή και του Πυθαγόρα» ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Αποτελείτε τους πρεσβευτές της στη σημερινή εποχή» είπε, συμπληρώνοντας πως «ανάμεσά σας υπάρχουν φιλόσοφοι που μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη εκατομμύρια ανθρώπων». Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ακόμα «ας ξεκινήσουμε και ας συναντήσουμε πρόσωπα και ανθρώπους από τις τέσσερις άκρες της γης και ας δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας να γνωρίσουν την ελληνική φιλοξενία, το φιλότιμο και το συναίσθημα του ελληνικού λαού».
ΣΗΜ. ΡΗΡ: Μόνο μελανό σημείο της εκδήλωσης κάποιες αποδοκιμασίες που ακούστηκαν από ορισμένους σύνεδρους (;) όταν ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε “δικαιότερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία” και όταν μετέφερε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αποδοκιμασίες που “σκεπάστηκαν” από το χειροκρότημα των πολλών ενώ ακούστηκαν και εκείνοι που απευθυνόμενοι προς όσους λίγους αποδοκιμάζαν τους υπενθύμιζαν πως “εδώ είναι φιλοσοφικό Συνέδριο, δεν κάνουμε πολιτική”.
Κατά τα λοιπά, αμέσως μετά τους χαιρετισμούς πραγματοποιήθηκε συναυλία με πολλή… Ελλάδα, αφού η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων έπαιξαν έργα των Κερουμπίνι («Μήδεια»), Μπετόβεν («Τα ερείπια των Αθηνών», «Κόρη του πανίσχυρου Διός»), Σκαλκώτα («Ηπειρώτικος», «Κλέφτικος» και «Αρκαδικός»), Χατζιδάκι («Όταν έρχονται τα σύννεφα»), Καλκάνη («Λεοντιδείς»). Μαέστρος ήταν ο Ελευθέριος Καλκάνης, που γνώρισε την αποθέωση, όπως και το μπαλέτο που συνόδευσε τους μαγευτικούς ήχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινό χειροκρότησε ρυθμικά τους ήχους του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι, σε μια ιδιαίτερα θερμή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, βραδιά.
Το 23ο παγκόσμιο φιλοσοφίας θα φιλοξενηθεί στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά και στην Πνύκα, το Λύκειο του Αριστοτέλη την Ακαδημία του Πλάτωνα και την Αγία Φωτεινή Ιλισσού, όπου έλαβε χώρα ο διάλογος του Πλάτωνος «Φαίδρος».
Περιλαμβάνει 75 ειδικές θεματικές ενότητες και οι ολομέλειές του, όπως και τα συμπόσια, θα καλυφθούν από διερμηνεία σε επτά διαφορετικές γλώσσες.
Η καρδιά της παγκόσμιας διανόησης χτυπά στην Αθήνα, με τη συγκεκριμένη διοργάνωση να προσφέρει μία ευκαιρία τουλάχιστον πνευματικής ανάτασης της χώρας μας.
Σχόλια Facebook