Φουρτούνες και καταιγίδες στην ΕΜΥ για τη διαθεσιμότητα
Υποστελέχωση και πιθανή έξοδος 15 συμβασιούχων με πανεπιστημιακούς τίτλους
Κακοκαιρία επικρατεί στην κεντρική υπηρεσία και στις περιφερειακές της ΕΜΥ με τα όσα ακούγονται για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Η φημολογία για την κινητικότητα / αποχώρηση συναδέλφων τους συμβασιούχων αορίστου χρόνου αναστάτωσε τους συλλόγους εργαζομένων οι οποίοι συμμετείχαν στην 24ωρη παναττική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή.
Τίποτε διαφορετικό δηλαδή απ’ ό,τι συμβαίνει τον τελευταίο μήνα στα περισσότερα γραφεία και υπηρεσίες του Δημοσίου όπου η σπάθη της διαθεσιμότητας κρέμεται πάνω από τα κεφάλια πολλών υπαλλήλων. «Δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, η υπηρεσία είναι κατά 50% υποστελεχωμένη» λέει στο «Βήμα» η πρόεδρος ενός εκ των συλλόγων κυρία Κωνσταντίνα Ζεΐνη.
Θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς ότι αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε αρκετές υπηρεσίες του Δημοσίου. Και όμως, το γεγονός ότι οι 12 από τους 15 συμβασιούχους που ενδέχεται να μετακινηθούν είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με μεταπτυχιακά και ένας εξ αυτών με διδακτορικό τίτλο, αλλάζει τον ρουν της συζήτησης. Θα βρεθούν μετεωρολόγοι και ειδικευμένοι στην πληροφορική στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας και εγείρονται αμφιβολίες για το πού θα μπορούσαν να απορροφηθούν.
«Από τους 15 συμβασιούχους οι 13 είναι στην κεντρική υπηρεσία» λέει στο «Βήμα» η κυρία Ζεΐνη, συμπληρώνοντας ότι το έργο της ΕΜΥ είναι ζωτικής σημασίας για τις εναέριες και θαλάσσιες κινήσεις και μεταφορές. Ανήκουν άλλωστε ως υπηρεσία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Έχουμε την ευθύνη αν συμβεί δυστύχημα από κακές καιρικές συνθήκες που δεν έχουμε ειδοποιήσει ότι επικρατούν σε μια περιοχή» εξηγεί. Οι προγνώσεις αφορούν αεροπλάνα, καράβια και κρατικές υπηρεσίες αλλά και κοινό.
«Μετεωρολογικά κλιμάκια υπάρχουν σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Στα μικρότερα υπάρχει ένας παρατηρητής και στα μεγαλύτερα δύο ή και περισσότεροι» λέει η κυρία Ζεΐνη, συμπληρώνοντας ότι λόγω ελλείψεων το προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τις απαιτούμενες βάρδιες. «Το έργο έχει συρρικνωθεί» συνεχίζει «και από τις 24ωρες βάρδιες πολλές φορές γίνονται οκτάωρες ή κατανέμονται κατά περίπτωση σε όλη τη διάρκεια της μέρας».
«Βρισκόμαστε σε 24ωρη επιφυλακή» λέει στο «Βήμα» η κυρία Ζεΐνη «και τώρα θα χάσουμε όχι μόνο προσωπικό που είναι αναγκαίο για την πρόγνωση αλλά και ειδικευμένο, σε ανώτατο βαθμό». Όσο για τη συγκέντρωση στατιστικού υλικού και δημιουργίας ερευνητικών μοντέλων ούτε λόγος. «Δεν έχουμε προσωπικό και θέλουν να διώξουν και αυτούς που προσφέρουν» δηλώνει η κυρία Ζεΐνη.
Σχόλια Facebook