Ο διοικητής του ΙΚΑ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κι άλλα σκάνδαλα στο ΙΚΑ

Ενόψει αποκάλυψης περιπτώσεων «παραβατικών συμπεριφορών» υπαλλήλων του ΙΚΑ βρίσκονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως υποστήριξε ο διοικητής του Ροβέρτος Σπυρόπουλος, που κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη των κατηγορουμένων για την απάτη στο κατάστημα του ασφαλιστικού οργανισμού στην Καλλιθέα.

Σύμφωνα με το μάρτυρα και σήμερα υπάρχουν στο ΙΚΑ παραβατικές συμπεριφορές υπαλλήλων, αλλά, όπως τόνισε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται ήδη στα ίχνη εξιχνίασης τέτοιων περιπτώσεων.

«Η παραβατικότητα», είπε ο κ. Σπυρόπουλος, «είναι η βασικότερη αιτία εκροής του κοινωνικού πλούτου στους μη δικαιούχους και η στέρησή του από τους πραγματικούς δικαιούχους. Θεωρώ ότι η μεγάλη διαρθρωτική επιταγή σήμερα είναι ο έλεγχος της νομιμότητας. Και σήμερα υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές στο ΙΚΑ. Η υπηρεσία μας είναι στα ίχνη και άλλων περιπτώσεων».

Αναφερόμενος στην εκδικαζόμενη υπόθεση, στην οποία είναι κατηγορούμενες έξι υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, ο κ. Σπυρόπουλος κατέθεσε ότι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με αφετηρία ένα επίδομα μητρότητας, που εμφανίστηκε να χορηγείται στην ίδια ασφαλισμένη για όγδοη φορά.

Σύμφωνα με το μάρτυρα, το ειδικό σύστημα του ΙΚΑ για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών, είχε εντοπίσει πως κάτι «περίεργο» συνέβαινε στο εν λόγω υποκατάστημα. Όπως δε προκύπτει από την έκθεση ελέγχου που παραδόθηκε στις 20/11/2012, που επικαλέστηκε στο δικαστήριο ο κ. Σπυρόπουλος, οι μη σύννομες παροχές που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 7.991 και αφορούν 1.213 ασφαλισμένους, ενώ η ζημιά μέχρι τώρα ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ. Ο μάρτυρας εκτίμησε πως υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των μελών του κυκλώματος.

Ο κ. Σπυρόπουλος υπογράμμισε ότι η υπόθεση «τραυμάτισε το ΙΚΑ, αλλά ανακτά την αξιοπιστία του, λόγω του ότι συγκρούστηκε με παραβατικότητα. Οφείλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, χωρίς να διασύρουμε ανθρώπους».

Όπως είπε ο μάρτυρας, αρνήθηκε για λόγους ηθικής τάξεως την πρόταση δύο εκ των κατηγορουμένων υπαλλήλων να αποζημιώσουν το ΙΚΑ, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο «το ζητούμενο για το ΙΚΑ είναι η απονομή της Δικαιοσύνης» .

Τέλος κατέθεσε ότι, ήδη, στις έξι κατηγορούμενες έχει επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό και εκκρεμεί το δευτεροβάθμιο.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση της απάτης στο ΙΚΑ Καλλιθέας αποκαλύφθηκε πριν περίπου ένα χρόνο και υπόλογοι ενώπιον της δικαιοσύνης πλην των έξι υπαλλήλων ΙΚΑ είναι και οι σύζυγοι δυο εξ αυτών.

Τα αδικήματα που τους αποδίδονται κατά περίπτωση είναι μεταξύ άλλων: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη.

Οι 6 κατηγορούμενες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας φέρονται ότι χορηγούσαν επιδόματα σε ασφαλισμένους που δεν τα δικαιούνταν, την περίοδο 2003-2012.

 

NewsIt.gr