Εγκώμια Χέϊγκελ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις – Ευχαριστίες για τη Σούδα!
Συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική έγινε μεταξύ του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέϊγκελ και του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο. 40 λεπτά συζητούσαν και ο Χέϊγκελ ευθέως ρώτησε τον Αβραμόπουλο την άποψη του, την άποψη της Ελλάδας για τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην περιοχή. Ο Αβραμόπουλος εξίσου ξεκάθαρα τοποθετήθηκε και με όσα είπε έδωσε το μήνυμα: “Όχι στρατιωτική επέμβαση”.
Ο Χέϊγκελ ρεπουμπλικάνος μεν αντίθετος με τις “εύκολες” αποφάσεις για στρατιωτικές επεμβάσεις των αμερικανών άκουσε τις απόψεις του Αβραμόπουλου, ο οποίος προχώρησε παραπέρα κάνοντας λόγο για προσπάθεια επίλυσης μέσω διαβουλεύσεων και διπλωματικών πρωτοβουλιών για τις οποίες είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Είναι σαφές ότι οι αμερικανοί ανησυχούν και αναζητούν λύσεις για την περιοχή οι οποίες δεν επιθυμούν άμεσα να περιλαμβάνουν στρατιωτικά μέσα . Η Ελλάδα όπως είπε και ο Αβραμόπουλος έχει αιώνες τώρα καλές σχέσεις με τις χώρες που αυτή τη στιγμή φλέγονται και η φωνή της μπορεί να ακουστεί με ψυχραιμία.
Οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μετά από πρόσκληση του κ. Χέιγκελ, ωστόσο η συγκεκριμένη συνάντηση απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την ανακοίνωση της επισκέψης του έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην αμερικανική πρωτεύουσα την ερχόμενη εβδομάδα και της συνάντησης που θα έχει με τον Πρόεδρο Ομπάμα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο έλληνας Υπουργός: «Είχαμε μια πολύ εγκάρδια και φιλική συνομιλία για θέματα ευρύτερου διμερούς αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο κ. Χέιγκελ ζήτησε την γνώμη μου για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, για την Συρία, την Αίγυπτο, την Λιβύη και είχα την ευκαιρία από μια άλλη σκοπιά, μιας και είμαστε πολύ κοντά στα γεγονότα και τις εξελίξεις στην περιοχή, να του εκθέσω τις θέσεις και τις απόψεις της χώρας μας, πάντοτε με σκοπό να καλλιεργηθεί προβληματισμός που θα οδηγήσει σε αυτό που όλοι προσβλέπουμε και προσδοκούμε και είναι η εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή».
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «Η Ελλάδα παρά και πέραν της οικονομικής κρίσης, την οποία αντιμετωπίζει με σχέδιο, σθένος και αποφασιστικότητα δεν παύει να είναι ένας σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στην ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι «αυτός ο ρόλος της Ελλάδας αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ».
Ο κ. Χέιγκελ επαίνεσε τις ενέργειες της Ελλάδας για την διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια
Ο κ, Hagel ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για τη συνέχιση της φιλοξενίας στην Ελλάδα των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα που αποτελεί σημείο κλειδί για τους αμερικανικούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή. Η σημασία της έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Unified Protector στη Λιβύη”.
Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που αμερικανός υπουργός Άμυνας αναγνωρίζει αυτό που εμείς οι ίδιοι φαίνεται ότι δεν έχουμε μετρήσει όσο πρέπει: την τεράστια σημασία της βάσης της Σούδας την οποία παρέχουμε σε κάθε δύσκολη ώρα ,χωρίς επί της ουσίας να έχουμε κερδίσει ανάλογα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αναφέρει ότι «Ο Τσακ Χέιγκελ, υποδέχθηκε τον έλληνα ομόλογο του, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον ευχαρίστησε για την μακροχρόνια φιλοξενία μονάδων του αμερικανικού ναυτικού στον Κόλπο της Σούδας αλλά και τον ρόλο της συγκεκριμένης βάσης στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λιβύη. Ο κ. Χέιγκελ επαίνεσε τις ενέργειες της Ελλάδας για την διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση του για την στήριξη που παρέχει η χώρα στο ΝΑΤΟ. Οι κ. Χέιγκελ και Αβραμόπουλος συζήτησαν θέματα κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος και ο έλληνας Υπουργός υποσχέθηκε την διατήρηση της στενής σχέσης που διαθέτουν οι δύο χώρες, ενώ συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην διεξαγωγή από κοινού στρατιωτικών ασκήσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου» όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.
Το πρωί της ίδιας ημέρας ο έλληνας Υπουργός Άμυνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, που βρίσκετε λίγο έξω από την Ουάσιγκτον, ενώ μετά την συνάντηση με τον κ. Χέιγκελ, ο κ. Αβραμόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του αμερικανικού Πενταγώνου.
Σήμερα Τετάρτη, ο κ. Αβραμόπουλος, θα παραστεί σε τελετή στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στην πόλη της Ουάσιγκτον, όπου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, με σκοπό τη συνεργασία για έρευνα αρχείων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
.
Σχόλια Facebook