Προκλητικοί ισχυρισμοί Ποπόσκι: “Εχουμε δείξει πολλή ευελιξία έναντι της Ελλάδας”!
Νέα διάσταση στη διένεξη με την Ελλάδα δίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με τη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Γκρουέφσκι προκαλεί τους Έλληνες με τον ισχυρισμό του, ότι τα Σκόπια έχουν δείξει πολλή ευελιξία στην Ελλάδα.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
– Κύριε υπουργέ, η ένταξη της Μακεδονίας [σ.σ.: Mazedonien στο πρωτότυπο] στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ δεν προχωρά εδώ και χρόνια, διότι υπάρχει διαμάχη με την Ελλάδα αναφορικά με το επίσημο όνομα της χώρας σας. Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι μόνο η βόρεια περιφέρεια της Ελλάδας επιτρέπεται να ονομάζεται Μακεδονία. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις;
– Ναι, υπήρξε κάποια κινητικότητα. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, διατύπωσε τον Απρίλιο προτάσεις. Εμείς τις θεωρούμε ως καλή βάση, αλλά από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση. Γι’ αυτό το λόγο προτείναμε να θέσουμε το ζήτημα σε επίπεδο αρχηγών κρατών, οι οποίοι εν συνεχεία θα όριζαν ομάδες για τις συνομιλίες με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ. Για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι η ένταξή μας στην Ε.Ε. παρεμποδίζεται εδώ και 5 χρόνια από την Ελλάδα. Η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει το σημερινό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο συναντώνται από καιρού εις καιρόν οι πρέσβεις με τον κ. Νίμιτς. Έχει υπάρξει διακοπή για διάστημα μεγαλύτερο του έτους, κάποιες φορές οι συναντήσεις ελάμβαναν χώρα τυπικά μόνο. Στην Αθήνα έχουν άλλες προτεραιότητες, οι οποίες περιστρέφονται κυρίως γύρω από την κρίση. Οι Έλληνες προσπαθούν ενίοτε να δώσουν στα άλλα κράτη μέλη την εντύπωση ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν επιθυμούν πραγματικά να προχωρήσει η διαδικασία του ΟΗΕ.
– Σε ποιον συμβιβασμό θα μπορούσατε να προβείτε;
-Έχουμε ήδη επιδείξει πολλή ευελιξία. Στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε. η ονομασία της χώρας είναι «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», όνομα για το οποίο κανένας Μακεδόνας δεν είναι περήφανος. Η αναφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβία δεν συνδέεται για εμάς με ευχάριστες αναμνήσεις. Έχουμε αλλάξει το Σύνταγμα, τη σημαία της χώρας, έχουμε δώσει εγγυήσεις ότι δεν θα εγείρουμε εδαφικές αξιώσεις, κάτι που είναι αυτονόητο. Παρά ταύτα η Ελλάδα εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ένταξή μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Υπήρξαν άλλες προτάσεις, όπως π.χ «Δημοκρατία της Μακεδονίας–Σκόπια», την οποία θέσαμε σε δημοψήφισμα, αλλά η Ελλάδα την απέρριψε. Επομένως δεν θα μπορούσα να πω ότι και στις δύο πλευρές υπάρχει η ίδια προθυμία για την επίλυση του προβλήματος.
– Η Κροατία έγινε πρόσφατα μέλος της Ε.Ε. και η Σερβία θα ξεκινήσει σύντομα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Θα αποκοπεί η χώρα σας από τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια;
– Αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Θα αποτελούσε πρόβλημα για όλη την περιοχή. Προβλήματα είχαν υπάρξει και μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας πριν από την ένταξη, αλλά η ΕΕ κατέβαλε περισσότερη προσπάθεια κατά την αναζήτηση μιας λύσης. Το ίδιο συνέβη και για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παίρνει ό,τι θέλει. Κανένας δεν θέλει να ασκήσει πίεση, διότι κανένας δεν επιθυμεί μια άλλη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
– Η κυβέρνησή σας, όμως, προβαίνει σε πράξεις που δεν βοηθούν. Το αεροδρόμιο των Σκοπίων φέρει το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κατασκευάζετε ελληνιστικά κτίσματα και αγάλματα μέσα στην πόλη. Αυτό εκλαμβάνεται ως αξίωση επί της ελληνικής κληρονομιάς.
– Το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί εκτενώς για τα ζητήματα αυτά. Διαπίστωσε ότι αυτά δεν σχετίζονται με την πρόσβασή μας στους διεθνείς οργανισμούς. Εξάλλου, η Ελλάδα είχε ήδη αντιδράσει, όταν το αεροδρόμιο είχε άλλη ονομασία και δεν υπήρχαν αγάλματα. Οι Έλληνες είναι πολύ καλοί στο να βρίσκουν δικαιολογίες ώστε να μπλοκάρουν την ένταξή μας. Ίσως μια μέρα η δικαιολογία θα είναι το χρώμα της γραβάτας μου.
– Με την εθνικιστική πολιτική της χρήσης συμβόλων δεν τίθεται σε κίνδυνο η συνοχή της χώρας, διότι αποξενώνονται οι πολίτες αλβανικής καταγωγής;
– Δεν το πιστεύω. Οι πολίτες της Μακεδονίας αισθάνονται ότι λόγω της ελληνικής πίεσης τυγχάνουν άδικης, μη δημοκρατικής και παράνομης μεταχείρισης. Η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ θα μας επέτρεπε να ασχοληθούμε με πραγματικά σημαντικά ζητήματα, όπως η κοινή αγορά, η οικονομία ή θέματα ενσωμάτωσης. Όταν αυτά λείπουν, έρχονται στο προσκήνιο κάθε είδους πολιτισμικές, θρησκευτικές ή εθνοτικές διαφορές. Και έπειτα εμφανίζονται άνθρωποι που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν αυτή την κατάσταση.
– Στην Ε.Ε. υπάρχουν αμφιβολίες για την δημοκρατική ωριμότητα της χώρας σας, ιδίως μετά το περιστατικό τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα ΜΜΕ εκδιώχθηκαν από το κοινοβούλιο. Δεν θα έπρεπε πρώτα να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας;
– Ανοιχτά μιλώντας, δεν αισθάνθηκα καθόλου περήφανος για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν μερικοί βουλευτές τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλά είναι μια διαδικασία μάθησης. Είμαστε μια καινούρια δημοκρατία, μόλις είκοσι ετών. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα ώστε να προωθήσουμε μια κουλτούρα διαφορετικών απόψεων και διαφορετικών πολιτισμών. Είναι ενθαρρυντικό ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να συζητάμε για τις θέσεις μας με δημοκρατικό τρόπο. Αυτό το αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνοντας εδώ και πέντε χρόνια ότι είμαστε ώριμοι για ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Σχόλια Facebook