Πανηγύριζε στα 200 χλμ. ο ισπανός οδηγός του μοιραίου τρένου (φωτό)
Τον γύρω του κόσμου κάνει το βίντεο της στιγμής του εκτροχιασμού του τρένου, το βράδυ της Τετάρτης, στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα,στην Γαλικία της Βορειοανατολικής Ισπανίας κια κόστισε τη ζωή σε 80 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματσμό εκατοντάδων άλλων.
Μόνο οργή προκαλεί δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας ABC, με το οποίο σκιαγραφεί το προφίλ του Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο, του ενός από τους δυο μηχανοδηγούς του Alvia 151, που το βράδυ της Τετάρτης εκτροχιάστηκε στην περιοχή Σαντιάγο Ντε Κομποστέλα της Γαλικίας,
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Γκαρθόν Αμο συνήθιζε να οδηγεί σε παρά πολύ υψηλές ταχύτητες. Αυτό αποτυπώνεται και από την φωτογραφία που είχε αναρτήσει τον περασμένο Μάρτιο στο προφίλ που διατηρούσε στο Facebook ο Francisco José Garzón.
Στη φωτογραφία δείχνει το ταχυμέτρο τρένου να έχει πιάσει τα 200 km/ ώρα αλλά δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για την ίδια διαδρομή ή σε ποιο τμήμα που βρίσκεται. Να σημειωθεί πως ο λογαριασμός έχει διαγραφεί.
Τα σχόλια κάτω από τη φωτογραφία από δύο διαδικτυακούς φίλους του. Η συνομιλία έχει ως εξής:
Χοσέ Φερνάντεζ: Φίλε, σταμάταα
Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο: Είμαι στο όριο. Δε μπορώ να τρέξω πιο πολύ γιατί θα μου κόψουν πρόστιμο
Χοσέ Φερνάντεζ: Γαμ..ο πας με 200!
Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο: Και το καντράν δεν είναι «φτιαγμένο».
Πέδρο Εράς Γκαρθόν: Θα σε πιάσει η αστυνομία και θα σου αφαιρέσει πόντους χαχα
Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο: Τι πλάκα θα είχε να είμαι παράλληλα με την αστυνομία και να την προσπεράσω σπάζοντας τα ραντάρ της. Χαχαχα μικρό πρόστιμο για την Renfe (Ισπανική εταιρεία σιδηροδρόμων).
Η Renfe μέχρι στιγμής δεν είχε επιβεβαιώσει αν ο Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο είναι ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας, το όνομά του αναφέρεται στη λίστα με τους μηχανοδηγούς που εργάζονται από το 1982 με ημερομηνία γέννησης 4/06/61.
Συνδικάτο μηχανοδηγών: «Η τραγωδία μπορούσε να είχε αποφευχθεί»
Η τραγωδία θα είχε αποφευχθει αν βρισκόταν σε ισχύ το σύστημα σιδηροδρομικής σηματοδότησης ERTMS, που μπορεί να ελέγξει το τρένο αν η αμαξοστοιχία αναπτύσσει υπερβολική ταχύτητα, λέει το συνδικάτο των μηχανοδηγών (SEMAF).
Όπως υποστηρίζουν το σύστημα αυτό είναι ικανό να ελέγξει το τρένο σε περίπτωση που η αμαξοστοιχία αναπτύσσει υπερβολική ταχύτητα, ενώ ήταν σε λειτουργία το σύστημα ASFA, το οποίο ελέγχει μεν το τρένο αλλά δεν το σταματά.
Από την άλλη του υπουργείο Συγκοινωνιών και το τμήμα Δημοσίων Έργων τονίζει πως το σύστημα ASFA ήταν υπεραρκετό σε αυτή τη διαδρομή καθώς επρόκειτο για αστικό περιβάλλον και όχι για σταθμό.
Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Semaf, Χουάν Χεσούς Γκαρθία Φράιλε, ωστόσο επισήμανε πως σε κανένα σιδηροδρομικό δυστύχημα δεν υπάρχει μοναχά μία αιτία, επισημαίνοντας την κρισιμότητα του σημείου που σημειώθηκε το τραγικό συμβάν καθώς ήταν απότομη στροφή.
Tο συνδικάτο Intersindical υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο σημείο της σιδηροδρομικής γραμμής δεν είναι κατασκευασμένο για να περνά τρένο υψηλής ταχύτητας «ειδικά όταν πρόκειται για τόσο κλειστεί στροφή. O μηχανοδηγός αναγκάζεται να φρενάρει απότομα όταν έρχεται με μία μέση ταχύτητα 250 χιλιομέτρων και καλείται να την ελαττώσει σε 80 χιλιόμετρα».
Στο μεταξύ ο Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο, υποβλήθηκε σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, οι οποίες ήταν καθαρές.
Σχόλια Facebook