Τρεις μύθοι και μια αλήθεια – Του Μιχάλη Κοκκινάρη
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΚΚΙΝΑΡΗ
Παιδίατρος-Συγγραφέας
Προφανώς είναι μύθος πως η αναμόρφωση της λειτουργίας του Δημοσίου βασίζεται σε σχέδιο ικανό να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις,που θα οδηγήσουν στην πάταξη της γραφειοκρατίας,στη δημιουργία ευέλικτων δομών διοίκησης με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και την αυτονόητη περιστολή της δαπάνης λειτουργίας του. Υπό το βάρος των μνημονιακών δεσμεύσεων και της λογικής των δανειστών μας ,συγχωνεύουμε εφορίες,σχολεία,νοσοκομεία,αμυντική βιομηχανία,κρατικά μέσα ενημέρωσης,βάζουμε το προσωπικό σε κινητικότητα με στόχο τη διαθεσιμότητα και εντέλει την απόλυση,ώστε συνεπείς στο μνημόνιο να αποδείξουμε στους δανειστές μας πως από αύριο θα έχουμε λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους και άρα μικρότερο λειτουργικό κόστος!Συνεπώς θα πάρουμε τη δόση μας,για να αποπληρώσουμε το χρέος μας! Αν εσείς έχετε δει μέχρι σήμερα,σε οποιονδήποτε τομέα της Δημόσιας Διοίκησης με τις επιχειρούμενες τυφλές επεμβάσεις,κάποια ακτίνα βελτίωσης,να μού το πείτε να το σημειώσω.
Δεύτερος μεγάλος μύθος είναι το “κούρεμα”του χρέους.Ύστερα από αιματηρές θυσίες και άγρια φορολογία,ύστερα από την αφαίμαξη του αποθεματικού των ασφαλιστικών ταμείων και την καταλήστευση των μικροομολογιούχων το χρέος από το 120% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε στο 160% του ΑΕΠ σε βάθος τριετίας!Επομένως οι όποιες αυστηροποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας,η όποια εξοντωτική φορολόγηση των εισοδημάτων,των κατοικιών ή των αυτοκινήτων δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των ελλειμάτων και στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας.
Ο τρίτος και καλύτερος μύθος είναι πως όλα γίνονται εντέλει για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. Την ανάπτυξη πρέπει να την ξεχάσουμε.Ανάπτυξη χωρίς κατανάλωση και επενδύσεις δεν υπάρχει.Η ανεργία,οι χαμηλοί μισθοί,η ταχεία γήρανση του πληθυσμού,η ανατροπή της σχέσης εργαζόμενων προς συνταξιούχους παράγει ένα εκρηκτικό μίγμα οπισθοδρόμησης που δεν ανατρέπεται με μόνο εργαλείο τη φορολόγηση.Και τώρα ας μιλήσουμε για ανεργία…αν τολμάμε φυσικά! Έχετε στο νου σας σε ποιους τομείς μπορούν να γίνουν επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; Έχουμε για παράδειγμα αγροτοκτηνοτροφική βιοτεχνία και βιομηχανία,ώστε να επενδύσουμε κεφάλαια με στόχο την απασχόληση και την αύξηση των εξαγωγών;Έχουμε οργανωμένη γεωργία,ώστε με την καλλιέργεια ειδικής κατηγορίας φυτικής παραγωγής να επιτύχουμε εξαγωγές και απασχόληση;Βλέπετε διέξοδο,με το ισχύον νομικό καθεστώς,στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία με τα ναυπηγεία μας να σχολάζουν;Βλέπετε να ανθεί η αμυντική βιομηχανία,ώστε να προσβλέπουμε με ενδιαφέρον σε νέες κερδοφόρες συμβάσεις;Βλέπετε πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που αυξάνει τις θέσεις εργασίας;
Και η μόνη αλήθεια που απομένει είναι να πει κάποιος την Αλήθεια στον Ελληνικό λαό πως αυτό το πρόγραμμα δε βγαίνει. Θα είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που έχει να προσφέρει.
Σχόλια Facebook