Ειδική επιτροπή για την ανάδειξη του ρόλου της Λήμνου στην εκστρατεία της Καλλίπολης
Η σύσταση της Επιτροπής «Φίλοι της Λήμνου των ΑNZACs» αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις που αποφασίστηκαν σε συνέδριο που διεξήχθη πριν από λίγες μέρες στην Λήμνο και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ομογενειακής Επιτροπής Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και ομογενής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος στη Βικτώρια Λι Ταρλάμης, δήλωσε ότι στο φετινό συνέδριο που ήταν και το πρώτο που διοργανώθηκε στο νησί με τον συγκεκριμένο σκοπό παραβρέθηκαν Έλληνες της ομογένειας που ταξίδεψαν από την Αυστραλία για να συμμετάσχουν σ’ αυτό, τοπικοί παράγοντες της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του νησιού αλλά και επαναπατρισθέντες Έλληνες ομογενείς που ζουν σήμερα την Ελλάδα.
Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου και ο Δήμαρχος του νησιού Αντώνης Χατζηδιαμαντής καλωσόρισαν τους σύνεδρους στο νησί ενώ παράλληλα ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την συνέχιση του θεσμού.
Εκτός του κ. Ταρλάμη, εκ μέρους της ομογένειας στο συνέδριο συμμετείχε και ο ομογενής βουλευτής της Βικτώριας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ελληνικής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής κ. Γιάννης Πανταζόπουλος, ο οποίος και ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές. Στο συνέδριο παραβρέθηκε και η ομογενής γερουσιαστής της Βικτώριας, κ. Τζένη Μικάκου, αλλά και ο πρώην βουλευτής Θίο Θεοφάνους.
Βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν η έναρξη του προγραμματισμού εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στη Λήμνο κατά την περίοδο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης το 2015, αλλά και την ένταξη αυτών στο γενικότερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Μετά την παρουσίαση του ιστορικού της σχέσης του νησιού με τους στρατιώτες των Anzacs, που παρουσίασε ο ιστορικός και γραμματέας της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης, κ. Jim Claven, ο ομογενής βουλευτής αναφέρθηκε διεξοδικά στα οικονομικά οφέλη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που θα αποκομίσει το νησί αν συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης το 2015.
Ο ομογενής Δρ Γιάννης Γιαννάκης, ερευνητής του Πανεπιστημίου Curtin αναφέρθηκε στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών και των Ελλήνων και πως η επαφή τους μέσα στις σκοτεινές εκείνες μέρες άλλαξε όχι μόνο την καθημερινότητα των κατοίκων της Λήμνου αλλά και αυτή των Anzacs. Μάλιστα ο κ. Γιαννάκης, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, πρότεινε ως δράση την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, προκειμένου η ιστορία της σχέσης των ANZACS και των Ελλήνων να διδαχθεί στα σχολεία με στόχο την περαιτέρω ανάδειξή της.
Μία ακόμα πρόταση που έγινε στο συνέδριο αφορά στην ανάπτυξη σχεδίου ξενάγησης των επισκεπτών το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλες τις τοποθεσίες του νησιού που δέχθηκαν τους ANZACS. Μάλιστα προτάθηκε η σηματοδότηση αυτών των τοποθεσιών και η εγκατάσταση πληροφοριακών πινάκων μέσα από τους οποίους ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για τον ρόλο της Λήμνου στην εκστρατεία της Καλλίπολης αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της παρουσίας των ANZACS στη Λήμνο το 1915.
Βασική δράση θεωρείται όπως προαναφέραμε η σύσταση Επιτροπής που θα συντονίσει όλες τις άλλες δράσεις που αποφασίστηκαν. Εντούτοις δεν αποφασίστηκε ποιοί θα συμμετάσχουν στην οργανωτική επιτροπή αλλά είναι σίγουρο πως η ομογενειακή παρουσία σ’ αυτή θα είναι έντονη.
Πηγή: Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook