Όλες τις πλευρές στο Κάιρο καλεί στο τραπέζι η ΕΕ, επιμένουν οι διαδηλώσεις
Η Άστον είναι η δεύτερη ξένη αξιωματούχος που κομίζει στο Κάιρο μήνυμα συνεννόησης χωρίς αποκλεισμούς, μετά τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς. Σε αντίθεση όμως με τον Μπερνς, η εκπρόσωπος της ΕΕ έγινε δεκτή και από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Η ευρωπαία αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με τον μεταβατικό πρόεδρο Αντλί Μανσούρ, τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, τον επικεφαλής του στρατού (και πρωτεργάτη της ανατροπής Μόρσι) Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και μέλη του κινήματος Ταμαρούντ (που είχε πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις εναντίον του ανατραπέντα προέδρου).
«Είναι σημαντικό όχι μόνο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αλλά όλοι όσοι έχουν ρόλο στο μέλλον της χώρας να ξέρουν πως πρέπει να διασφαλιστεί η συμμετοχή όσων εμπλέκονται» είπε στο τέλος της επίσκεψής της.
Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία από τις 3 Ιουλίου. «Με διαβεβαίωσαν πως είναι καλά, θα ήθελα να τον είχα συναντήσει και έλαβα τη διαβεβαίωση πως τυγχάνει καλής φροντίδας» είπε.
Τα όσα είπαν τα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων που συναντήθηκαν με την Άστον δείχνουν τις σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες στο αιγυπτιακό πολιτικό σκηνικό: «Η θέση μας, και η θέση όσων βρίσκονται στους δρόμους και οι αριθμοί τους μεγαλώνουν καθημερινά, είναι πως είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούμε έναν δρόμο στον οποίο ο Στρατός έχει ξανά τον έλεγχο» είπε ο Αμρ Νταράγκ των Αδελφών.
Απέρριψε πως η νέα ηγεσία έχει τείνει χείρα συνεργασίας, λέγοντας πως προσπαθεί να «δαιμονοποίησει» του Αδελφούς Μουσουλμάνους. «Πώς μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση όταν ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος κρατείται χωρίς να γνωρίζουμε πού;» ρώτησε.
ΗΠΑ: «Υπήρχε κίνδυνος εμφυλίου» – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επανέλαβε πως η Ουάσινγκτον επιφυλάσσεται να χαρακτηρίσει πραξικόπημα την ανατροπή του Μόρσι -κάτι που εάν έκανε η αμερικανική κυβέρνηση, θα ήταν δεσμευμένη να διακόψει την παροχή βοήθειας στην Αίγυπτο.
Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως η επέμβαση του στρατού απέτρεψε τον εμφύλιο στη χώρα. «Αυτό που περιπλέκει την κατάσταση είναι πως υπήρχε μία έκτακτη κατάσταση ζωής και θανάτου στην Αίγυπτο, με το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου και τεράστιας βίας, και τώρα υπάρχει μία συνταγματική διαδικασία που εξελίσσεται ραγδαία» είπε μιλώντας στο Αμμάν.
Αυτούς του παράγοντες «πρέπει να τους λάβουμε υπόψη» συνέχισε, έχοντας επίσης πει «πως δεν πρέπει να βιαστούμε να κρίνουμε» εάν επρόκειτο για πραξικόπημα.
Το βράδυ της Τετάρτης, εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι διαδήλωσαν ξανά μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Κάιρο εναντίον της νέας κυβέρνησης που σχηματίστηκε υπό τον Μπεμπλάουι.
Την ίδια στιγμή, πλήθος υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης. Ένταση στις συγκεντρώσεις σημειώθηκε κυρίως όταν πορεία υποστηρικτών του Μόρσι πλησίαζε το κέντρο του Καΐρου και την πλατεία Ταχρίρ, αλλά η αστυνομία εμπόδισε τη διαδρομή της.
Αιγυπτιακή εισαγγελία διέταξε επίσης την κράτηση 70 διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι για δύο εβδομάδες σε σχέση με τις έρευνες για τις συγκρούσεις τα ξημερώματα της Τρίτης, στις οποίες είχαν σκοτωθεί επτά άτομα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Σχόλια Facebook