Στο Ειδικό Δικαστήριο για δύο κακουργήματα παραπέμφθηκε ο Γ. Παπακωσταντίνου
Jul 16, 2013 @ 3:02
Με μυστική ψηφοφορία που έγινε στις 1.30 και ολοκληρώθηκε στις 3.00 τα ξημερώματα, η Βουλή αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Γ. Παπακωσταντίνου.
Ειδικότερα, ψήφισαν 283 βουλευτές. Έγκυρα 269. ‘Ακυρα, 9. Λευκά 5
Για την αξιόποινο πράξη της νόθευσης, άρθρο 242 ποαρ. 1,2,3, ΠΚ Υπέρ ψήφισαν 166 βουλευτές. Κατά, 34, Παρών, 67.
Για την αξιόποινο Πράξη σχετικά με την Υπηρεσία, 256 ΠΚ, υπέρ ψήφισαν 206 Βουλευτές. Κατά 42. Παρών 18.
Για την αξιόποινο Πράξη Παράβαση Καθήκοντος, άρθρο 259 του ΠΚ, υπέρ ψήφισαν 220 Βουλευτές. κατά 35. Παρών 11.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή και πριν την ψηφοφορία, παρεμβλήθηκε η ομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος για άλλη μία φορά υπεραμύνθηκε των απόψεών του και της αθωότητάς του.
ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Μιλώντας επί μισή ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε προκατασκευασμένο και προαποφασισμένο το πόρισμα, ενώ έκανε λόγο για πλήρη ευτελισμό της προανακριτικής διαδικασίας αλλά και «για ιστορία που επαναλαμβάνεται μετά από 25 χρόνια, αυτή τη φορά ως φάρσα».
«Ούτε απιστία έχω διαπράξει, ούτε νόθευση εγγράφου, ούτε παράβαση καθήκοντος.
Σας προτείνουν να συστήσετε Ειδικό Δικαστήριο. Για πρώτη φορά από την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989. Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής πως ρωτούσαν τους μάρτυρες ακόμα και τι κόμμα ψηφίζουν, ενώ εγκαλούσαν, όπως σημειώνει, υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς που “τόλμησαν να δώσουν καταθέσεις που στηρίζουν τα λεγόμενα και τους ισχυρισμούς μου”, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο της Επιτροπής “ντροπή”.
Σχετικά με το θέμα της πρωτοκόλλησης που δεν έγινε ποτέ, αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, κ. Γεωργακόπουλου και τα οποία όπως τόνισε έχουν αποκρυφτεί από το πόρισμα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο δεν υπάρχει πρόβλεψη για την καταχώριση στοιχείων διοικητικών πράξεων ή πληροφοριών που ενσωματώνονται στις σύγχρονες ηλεκτρονικές-τεχνικές μεθόδους, όπως είναι τα CD ή τα usb”.
Ομιλία Γ. Παπακωνσταντίνου πριν την ψηφοφορία για παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο – ΦΩΤΟ EUROKINISSI
O κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τον κ. Διώτη και τον κ. Βενιζέλο πως κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία και τόνισε πως ο δεύτερος άνθρωπος επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Και μάλιστα, σημείωσε πως ακόμα και όσο ήταν υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε έστω μία ερώτηση για την πρόοδο των ερευνών.
Έμφαση έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην κατηγορία για τη νόθευση εγγράφου με την αφαίρεση 3 συγγενικών του προσώπων από την λίστα λέγοντας χαρακτηριστικά: Αν εν πάσει περιπτώσει ήθελα να διαπράξω τέτοια ατιμία, είναι δυνατόν να αφαιρούσα μόνο τα 3 ονόματα των συγγενών μου σαν να επιδιώκω να ενοχοποιηθώ; Δεν θα ήταν πιο λογικό να αφαιρούσα όχι 3, αλλά 10, 20 ή 100 ονόματα για να θολώσω τα νερά και να μην στραφούν σε εμένα οι υποψίες;
Η ιστορία ότι εγώ αφαίρεσα τα ονόματα δεν στέκει στην κοινή λογική.»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από όλους τους βουλευτές να αποφασίσουν «με βάση τα πραγματικά στοιχεία και την αίσθηση του δικαίου».
ΔΙΩΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΙΩΤΗ – ΚΑΠΕΛΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος αναφορικά με την υπόθεση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. O κ.Διώτης διώκεται και για υπεξαγωγή εγγράφου.
Η υπόθεση για τους δυο κατηγορούμενους παραπέμπεται σε τακτικό ανακριτή. Για τη συνεργάτιδα του Γ. Διώτη, Γαλάτεια Μανέ ο εισαγγελέας ζητά να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου που περιλαμβάνονται στη λίστα, ο φορολογικός έλεγχος συνεχίζεται.
Ο Γιάννης Διώτης ενεπλάκη στην υπόθεση αφού είχε λάβει από τον Γ.Παπακωνσταντίνου το αντίγραφο στικάκι της αρχικής λίστας, το οποίο ισχυριζόταν πως ούτε αλλοίωσε, αλλά ούτε και αντέγραψε σε νέο USB, αρνούμενος οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση. Από ότι προέκυψε όμως από τις έρευνες της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας, είχε δημιουργηθεί αντίγραφο του USB κατά την περίοδο που αυτό ήταν στα χέρια του κ.Διώτη, και πριν παραδοθεί στον τότε Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα, κατά τη συνέχεια της έρευνας είχε προκύψει και δεύτερο αντίγραφο, στο οποίο υπήρχαν ανοίγματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, άνω του εξαμήνου.
Ο κ.Καπελέρης από την άλλη είχε παραλάβει μία μίνι-λίστα με 20 ονόματα από τον κ.Παπακωνσταντίνου, τους μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας, με την εντολή να ελέγξει εάν όντως αντιστοιχούν τα ονόματα σε λογαριασμούς, χωρίς να πραγματοποιήσει φορολογικό έλεγχο. Ο ίδιος ο κ.Καπελέρης πάντως ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να υπερβεί την εντολή του πολιτικου του προιστάμενου, και πως δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει φορολογικό έλεγχο από τη στιγμή που δεν έλαβε τέτοια εντολή.
Σχόλια Facebook