Άδωνις Γεωργιάδης: Στο χώρο της Υγείας θα κάνουμε τα αυτονόητα
Δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Στο χώρο της Υγείας θα κάνουμε τα αυτονόητα. Αυτά που γίνονται παντού στην Ευρώπη, όχι, όμως και στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το νόημα των όσων διακήρυξε το πρωϊ της Δευτέρας 15 Ιουλίου 2013 ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του MEGΑ. Παράλληλα δεσμευτηκε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στο χώρο αυτό “γιατί χρειαζόμαστε να προσλάβουμε κι άλλους”.
Αναφέρθηκε, ακόμη, σε “τρωκτικά» στο χώρο της Υγείας που συνεχίζουν να κάνουν «πάρτι», με αφορμή το γεγονός ότι ορισμένοι υπάλληλοι του υπουργείου σε νευραλγικά πόστα στον κύκλο του φαρμάκου, προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στο διεθνές συνέδριο και πληρώθηκαν για να συμμετάσχουν από τις εταιρείες, τόνισε ότι έχει ζητήσει να ερευνηθεί η νομιμότητα της πράξεως και επεσήμανε: «η αρένα δεν μου αρέσει. Εξήγησα σε όλους ότι κανείς δεν πάει πουθενά αν δεν το πληρώνει το υπουργείο».
«Είχαμε φτάσει να έχουμε φαρμακευτική δαπάνη από 7 δισεκατομμύρια. Τώρα, αυτή έχει μειωθεί κατά πολύ. Το πάρτι των τρωκτικών στην υγεία δεν μπορεί να γίνεται ερήμην στελεχών του υπουργείου», ανέφερε.
Υποστήριξε πάντως ότι «τώρα, δεν είναι ώρα για καυγάδες. Μιλάμε για ένα επιχειρηματικό σχέδιο γιγαντιαίο. Ο ΕΟΠΥΥ είναι γίγαντας. Φτιάξαμε έναν γίγαντα σε πήλινα πόδια. Βάλαμε όλα τα ταμεία που θέλαμε να συγχωνεύσουμε στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να έχει συνολική εικόνα, με μεγάλο κόπο μπορεί να συγκεντρώσει τα στοιχεία», είπε αναφερόμενος στον φορέα και συνέχισε: «Η κατασκευή του ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει στο να χάνονται λεφτά αριστερά και δεξιά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε πολύ γρήγορα». Και συνέχισε λέγοντας ότι «η τρόικα δεν είναι το πρόβλημά μας, το πρόβλημά μας είναι ότι δεν εφαρμόζαμε κάποιους κανόνες. Είπε πάντως ότι τώρα, έχει έρθει η ώρα να φτιάξουμε τη χώρα μας».
Αναφερόμενος στην κινητικότητα των εργαζομένων -πλην γιατρών- στον ΕΟΠΥΥ ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στόχος είναι όχι να απολυθούν κάποιοι άνθρωποι στο χώρο της Υγείας, αλλά να μεταφερθούν εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και πως αυτό θα γίνει με3 γνώμονα να μην αλλάξει δραματικά η ζωή των ανθρώπων αυτών.
Αποκάλυψε ότι θα καθιερωθεί και στα δημόσια νοσοκομεία ο θεσμός του “Κλινικού Ελέγχου”. Θα δημιουργηθούν δηλαδή έλεγχοι από Ιδιώτες ιατρούς οι οποίοι θα πιστοποιούν την ιατρική γνωμάτευση και την προτεινόμενη μέθοδο θεραπείας καθώς και τον προσδιοριζόμενο χρόνο νοσηλείας. “Μόνο από αυτό το μέτρο, είπε, που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, θα έχουμε οικονομία περίπου 30% ποσοστό που θα το κατευθύνουμε εκεί όπου πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για καλύτερη υγεία.
Ο Υπουργός αποκάλυψε ακόμη περιπτώσεις όπου λόγω κακού σχεδιασμού παραγγέλθηκαν και αγοράστηκαν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα τα οποία παρόλο που υπάρχει ανάκη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω κακής διατύπωσης του διαγωνισμού ο οποίος προέβλεπε αγορά, όχι, όμως, και εγκατάσταση και λειτουργία των μηχανημάτων αυτών, όπως αξονικοί τομογράφοι κλπ. “Χρειάζονται για συγκεκριμένη περίπτωση σε νοσοκομείο της Δράμας 60.000 ευρώ έξοδα για την εγκατάσταση και λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου που αγοράστηκε χωρίς τη σχετική πρόβλεψη στο διαγωνιοσμό, και το Υπουργείο δεν έχει τα χρήματα αυτά, με αποτέλεσμα αν και έχουμε απόλυτη ανάγκη τον Τομογράφο να μην μπορούμε “άμεσα να τον λειτουργήσουμε”, είπε χαρακτηριστικά.
Σχόλια Facebook