Πειραματικό μελισσοκομείο στο Κτήμα Τατοΐου
Το “πράσινο φως” στην εγκατάσταση πειραματικού μελισσοκομείου στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, προκειμένου ο χώρος να ξαναβρεί τον αγροτοπαραγωγικό του χαρακτήρα, έδωσε χτες ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Τα μέλη του Συμβουλίου απάντησαν θετικά στην αίτηση που κατέθεσε το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να εγκαταστήσει μελισσοκομείο αποτελούμενο μόνο από 25 κυψέλες, χωρίς πρόσθετες εγκαταστάσεις.
“Πρόκειται για μια μικρή μη οχλούσα επένδυση που δεν δημιουργεί πρόβλημα. Πρέπει να βρεθούν λειτουργίες για το χώρο αυτό”, επισήμανε η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟ, Ευγενία Γατοπούλου.
“Στο κτήμα είχαν τοπική παραγωγή, οπότε μια μικρή μονάδα παραγωγής μελιού θα λειτουργούσε στο πλαίσιο της αναβίωσης αυτών των δραστηριοτήτων”, πρόσθεσε ο επίτιμος διευθυντής του ΥΠΠΟ, Ιορδάνης Δημακόπουλος.
Τα μέλη του Συμβουλίου διαφώνησαν ωστόσο στην προτεινόμενη από το Ινστιτούτο χωροθέτηση του μελισσοκομείου στο κεντρικό τμήμα του κτήματος, κοντά στο αστυνομικό τμήμα και το κτίριο του Διοικητηρίου. Η περιοχή αυτή ζητήθηκε από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών, καθώς έχει μεγάλη κάλυψη από πεύκα και άλλα φυτικά είδη, ενώ προσφέρει προστασία των μελισσιών από κλοπή ή ανεξέλεγκτους ψεκασμούς.
Όπως όμως είχε επισημάνει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής στο εισηγητικό της σημείωμα, η εγκατάσταση του πειραματικού μελισσοκομείου στο κεντρικό τμήμα μπορεί να επιφέρει όχληση των επισκεπτών από την παρουσία μελισσών, αλλά και τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ασφάλεια των περιπατητών και του κτήματος.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε τελικά ότι η χωροθέτηση θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής. Εξάλλου, η επιλογή χώρου για την εγκατάσταση του μελισσοκομείου μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από το στρατηγικό σχεδιασμό για τη συνολική χρήση του χώρου.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Σχόλια Facebook