Η Κομισιόν βλέπει μεγάλες απειλές μέχρι το τέλος του 2013 – Ορατή η “φοροκόπωση”
– Η έκθεση αναφέρει για την πάταξη της διαφθοράς πως από τα 23 μέτρα ΜΟΝΟ τα 7 έχουν εφαρμοστεί
– Το ελληνικό δημόσιο καθυστερεί ακόμα την πληρωμή των οφειλών του και τα νοσοκομεία δημιουργούν νέες
– Η Κομισιόν αναφέρει πως παρά τις μειώσεις μισθών οι τιμές παραμένουν στα ύψη σε όλα τα προϊόντα
– Παραμένει η πρόβλεψη για ύφεση 4,6% σύμφωνα με την έκθεση
Η αισιοξοδία που προσπαθεί η κυβέρνηση να προωθήσει για την πορεία της οικονομίας, αλλά και γενικότερα της χώρας φαίνεται πως δεν βρίσκει πολλούς αποδέκτες στο εξωτερικό, καθώς η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα μιλάει για σοβαρούς κινδύνους το δεύτερο εξάμηνο του 2013 με απρόβλεπτες συνέπειες.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει πως η άνιση κατανομή των φόρων το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για τη συλλογή των φόρων καθώς όπως αναφέρει συγκεκριμένη θα υπάρξει φορολογική κόπωση. Αναφέρει συγκεκριμένα, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα Euro2day πως το επόμενο διάστημα οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους προηγούμενων ετών για την περιουσία, την είσπραξη του φόρου εισοδήματος μετά την παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και την είσπραξη του φόρου πολυτελείας, ο οποίος θα έρθει από φέτος και όχι από το 2014.
Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει πως δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο θα έχουν αποτελέσματα οι ρυθμίσεις των χρεών τόσο στην εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αναφορικά με την πάταξη της διαφθοράς αναφέρει η έκθεση πως και πάλι η κυβέρνηση είναι πίσω στα μέτρα, αναφέροντας πως από τις 23 δράσεις ΜΟΝΟ 7 έχουν εφαρμοστεί.
Σοβαρές αντιρρήσεις και αυστηρή κριτική περιλαμβάνει η έκθεση για την εξόφληση των χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ροή του χρήματος είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τον προγραμματισμό, ενώ χαρακτηριστικά μιλάει για τον ΕΟΠΥΥ σημειώνοντας πως έχει πληρώσει ένα ελάχιστο τμήμα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μάλιστα, αναφέρει πως τα νοσοκομεία δημιουργούν και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. ΕΝΩ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΥΨΗ
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται στη μεγάλη μείωση του εργατικού κόστους και τη χαμηλή ζήτηση, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές σχεδόν σε όλα τα αγαθά ευρείας κατανάλωσης παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζητά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, προκειμένου να υπάρξει ανταγωνιστική ισορροπία.
Η τρόικα όπως διαφαίνεται μέσω της έκθεσης έχει ενθαρρυντικά στοιχεία για τον τουρισμό, καθώς ήδη καταγράφεται μεγάλη βελτίωση στη ζήτηση για απαχσχόληση στα ελληνικά νησιά σε σχέση πάντα με το 2012.
Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο, αλλά επισημαίνονται οι πολύ αργοί ρυθμοί της, ενώ επισημαίνεται πως πολλές δράσεις της κυβέρνησης καθυστερούν ιδιαίτερα. Ωστόσο, αναφέρεται πως οι οικονομικοί δείκτες τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2013 δείχνουν πως ουσιαστικά “πιάσαμε πάτο” και από εκεί και πέρα η οικονομία θα αρχίσει την ανοδική πορεία αλλά με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Όχι νέα μέτρα
Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα κατά το 2013 έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι είναι «πολύ πιθανό» να μη ληφθούν νέα μέτρα ούτε το 2014, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.
Προσέθσε παράλληλα ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για τα έτη 2015 και 2016.
Υποστήριξε εξάλλου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για δημοσιονομικό κενό εντός του 2013, γεγονός που όπως είπε αποδεικνύεται και από την έκθεση που παρέδωσε η τρόικα στο Eurogroup της Δευτέρας.
Αναφερόμενος μάλιστα στις δυσμενείς προβλέψεις του ΙΟΒΕ για ύφεση της τάξης του 4,8-5% το 2013, εν αντιθέσει με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4,5%, ο κ. Στουρνάρας έκανε επεσήμανε πως ακόμα κι αν υπάρχει αρνητική απόκλιση αυτό δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό κενό.
Σχετικά με την «τρύπα» των 1,6 δισ. στα έσοδα του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους, υπογράμμισε ότι παρά τους κινδύνους που υπάρχουν, αυτοί οι κίνδυνοι είναι και «προς τα πάνω και προς τα κάτω», ειδικά δεδομένου του ότι η είσπραξη πολλών φόρων έχει μετατεθεί για το δεύτερο μισό του 2013, ενώ την ίδια στιγμή ο τουρισμός «πηγαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε».
Σχόλια Facebook