Περισσότεροι ελληνικής καταγωγής, λιγότεροι ελληνόφωνοι στις ΗΠΑ
Αριθμητική αύξηση σε σύγκριση με μιά δεκαετία πριν παρουσίασαν κατά την τελευταία επίσημη απογραφή του έτους 2010 οι ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί πολίτες. Αντίθετα, μειώθηκε ο αριθμός των ομιλούντων την ελληνική γλώσσα στα σπίτια τους ελληνοαμερικανών.
Τα συμπεράσματα αυτά, που είναι ανησυχητικά για την ύπαρξη και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ιδίατερης έρευνας στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς θα είναι εγκληματική αμέλεια να αφεθεί στην τύχη της η ελληνική γλώσσα στις ΗΠΑ, ώσπου να χαθεί εντελώς.
Ομογενειακές πηγές τόνιζαν ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαί αλλού, π.χ. στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες από το ελληνικό κράτος δεν γίνεται συστηματική δουλειά για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά των ομογενών. Με αφορμή, μάλιστα, και την οικονομική κρίση, λιγοστεύουν απελπιστικά οι δάσκαλοι και τα βιβλία που αποστέλλονται από την Ελλάδα.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της απογραφής, όπως τα δημοσιεύει η ομογενειακή σατιρική εφημερίδα το “Καλάμι”:
Ελληνική καταγωγή, δηλαδή πολίτες γεννημένοι στην Ελλάδα ή στις ΗΠΑ από ‘Ελληνα γονέα ή ‘Ελληνες και τους δύο γονείς, δήλωσαν 1.390.000 κάτοικοι ΗΠΑ, αναλογικά ένας σε κάθε 220 κατοίκους (περίπου).
Ωστοσο, όλους αυτούς, μόνο οι 325.747 είναι οι ομιλούντες ελληνικά στο σπίτι (”ελληνόφωνες”), ποσοστό 23% .
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με την απογραφή 2000, οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι, έχουν αυξηθεί κατά (περίπου) 236.700 άτομα.
Επίσης παρατηρείται αύξηση (γενικού) πληθυσμού στον Νότο, αύξηση ελληνικής παρουσίας, επίσης στον Νότο (βασικά Φλόριδα), μείωση στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα…
(Tα στοιχεία)
Η αύξηση του ελληνικού στοιχείου στις ΗΠΑ, μπορεί να οφείλεται εν μέρει και στο ότι ένα ποσοστό κατοίκων ελληνικής καταγωγής, δεν είχε δηλωθεί ως τέτοιο ή δεν είχε απογραφεί καθόλου, στην προηγούμενη απογραφή του έτους 2000.
Σχόλια Facebook