Δεδομένη θεωρείται η διάσπαση της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Ωε δεδομένη -αν και απευκταία- θεωρείται, από ορισμένους κύκλους, η διάσπαση της Ιστορικής Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής & Καναδά εις τα εξ ων συνετέθη. Δηλαδή, σε Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και σε Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Καναδά!
Η επιστολή Μπεμπόνη
Το Καταστατικό
Όπως παρατηρούσαν ομογενειακοί κύκλοι, από την ανωτέρω επιστολή του κ. Μπεμπόνη, εξάγεται ένα πρώτο συμπέρασμα ότι δεν τηρήθηκαν οι καταστατικές διαδικασίες. Σύγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, η απόφαση του Προέδρου πως “λόγω της ρητής δήλωσης αδυναμίας της πλειοψηφίας των ενεργών και τακτοποιημένων οικονομικά Συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας μας να μεταβούν στην Ελλάδα, το συνέδριο αναβάλλεται λόγω ελλείψεως απαρτίας και αποφασίσθηκε να διεξαχθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, την Παρασκευή 1η και Σάββατο 2η Νοεμβρίου 2013 στις Η.Π.Α.” δεν αποτελεί καταστατικά ορθή πράξη. Εκείονο που θα έπρεπε να γίνει, επισημαίνουν, ήταν η σύγκληση γενικής συνέλευσης. Αυτή ήταν καταστατικά η μόνη δυνάμενη να αποφασίσει για την αναβολή του Συνεδρίου και την αλλαγή του χρόνου και του τόπου πραγματοποίησής του. Πρόσθεταν μάλιστα, πως ακόμη και εάν δεν σημειώνονταν απαρτία, η γενική συνέλέυση μπορούσε να συνέλθει την επόμενη ημέρα νομότυπα εν απαρτία, με όσους παρίσταντο.
Επί της ουσίας, και με την μέχρι σήμερα εξέλιξη των πραγμάτων, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα διπλό Συνέδριο: Ένα στην Καλαμάτα στις 27-28 Ιουλίου 2013, και ένα στις ΗΠΑ, πιθανότατα στο Σικάγο, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, την Παρασκευή 1η και Σάββατο 2η Νοεμβρίου 2013.
Στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, και στο οποίο θα συμμετάσχουν οι 11 οργανώσεις που το υποστηρίζουν (…) θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος, πιθανότατα ο νυν Αντιπρόεδρος κ. Θεόδωρος Τζαλαλής. Στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, επίσης θα εκλεγεί Πρόεδρος, πιθανότατα ο νυν, Βασίλης Μπεμπόνης. Πρέπει, επομένως, να προεξοφλείται ότι -αν έτσι τελικώς εξελιχθούν τα πράγματα- θα έχουμε τη διάσπαση της Ομοσπονδίας, σε Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής, με (πιθανό) Πρόεδρο τον κ. Μπεμπόνη και σε Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Καναδά, με (πιθανό) Πρόεδρο τον κ. Τζαλαλή!
Στην εκδοχή αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, έχει νομική υπόσταση και αναγνώριση ΜΟΝΟΝ στην Αμερική (Ιλινόϊ), όχι και στον Καναδά όπου τα τοπικά Τμήματα δεν είναι αναγνωρισμένα.
Απορίας άξιο είναι αν, στη συνέχεια, θα έχουμε και δύο Παγκόσμιες Συνομοσπονδίες Αποδήμων Μεσσηνίων και πάει λέγοντας…
Πάντως, ομογενειακοί κύκλοι εκτιμούν ότι “η κατάσταση φαίνεται ότι είναι πλέον μη αναστρέψιμη” και πως η διάσπαση πρέπει να θεωρείται “δυστυχώς, βεβαία”.
Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, και την τηλεφωνική συνομιλία που είχε η ΡΗΡ το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) ορισμένες από τις οργανώσεις που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Καλαμάτα είναι “οργανώσεις-σφραγίδα”, το Συνέδριο που έχει προαναγγελθεί από τον κ. Τζαλαλή θα είναι μονοήμερο και όχι τριήμερο, όπως είναι όλα τα Συνέδρια της Παμμεσσηνιακής και μάλλον δεν θα υπάρχουν φέτος ομογενείς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας.
Ιστορία
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά είναι μια αφιλοκερδής οργάνωση πού δημιουργήθηκε το 1945 και, μεταξύ άλλων, έχει συμβάλει στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, κουλτούρας και πολιτισμού στην Αμερική και στον Καναδά, όπως επίσης και στην σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των αποδήμων Μεσσηνίων και της γενέτειράς τους. Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία έχει ως μέλη 20 μεσσηνιακούς εθνοτοπικούς συλλόγους που αναπτύσσουν δραστηριότητες κυρίως στις μεγάλες πόλεις της Αμερικής και του Καναδά.
Επιγραμματικά, μερικές από τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, συμμετοχή στις εθνικές εορτές και παρελάσεις, ερανικές προσπάθειες στήριξης Μεσσηνίων , δωρεές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, οικονομική υποστήριξη της νεολαίας μας και των χορευτικών συγκροτημάτων οργανισμών-μελών της Ομοσπονδίας, προσφορά χρηματικών ποσών για την αναστύλωση της Καλαμάτας μετά το σεισμό του 1986, συμβολή στην κατασκευή του Νοσοκομείου της Καλαμάτας, του Κέντρου Υγείας της Πύλου και στην ανέγερση του αγάλματος του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι.
Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα και τον Δήμο Καλαμάτας, και με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, οργάνωση θερινού ελληνικού σχολείου, το οποίο βοηθάει τους μαθητές να μάθουν την ελληνική γλώσσα και ιστορία, να βιώσουν την ελληνική κουλτούρα στο φυσικό της περιβάλλον και να αισθανθούν υπερήφανα για την ελληνική τους καταγωγή. Τα παιδιά που μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει προέρχονται από την Αμερική, τον Καναδά, τη Ρωσία και την Αυστραλία.
*Η Φωτογραφία της πρώτης σελίδος είναι από www.gargalianoi.com
Σχόλια Facebook