Πώς να αντιμετωπίσετε τη νυχτερινή ενούρηση
Η νυχτερινή ενούρηση, δηλαδή όταν το παιδί “βρέχει” το κρεβάτι του το βράδυ, αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας, ωστόσο δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς είναι κάτι που αντιμετωπίζεται.
Τα μικρά παιδιά κόβουν την πάνα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε ηλικία 2 ½ – 3 ετών. Τα περισσότερα μέχρι την συμπλήρωση των 4 ετών έχουν καταφέρει να μη φορούν πάνα ούτε τη νύχτα. Η νυχτερινή ενούρηση αποτελεί πρόβλημα, όταν εξακολουθεί να συμβαίνει μετά τα πέντε χρόνια και με συχνότητα τουλάχιστον δυο φορές το μήνα.
Η νυχτερινή ενούρηση διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Στην πρώτη περίπτωση τα παιδιά δεν έχουν κατακτήσει τον έλεγχο των σφιγκτήρων τους, δηλαδή βρέχονται κάθε βράδυ. Στην δεύτερη περίπτωση, ενώ είχαν επιτύχει τον έλεγχο των σφιγκτήρων για τουλάχιστον ένα χρόνο, άρχισαν πάλι να βρέχονται.
Τα αιτία της νυχτερινής ενούρησης μπορεί να είναι οργανικά – σωματικά ή ψυχολογικά. Η πρωτοπαθής νυχτερινή ενούρηση, για παράδειγμα, οφείλεται συνήθως στη καθυστερημένη ωρίμανση των τμημάτων του νευρικού συστήματος που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη. Επίσης, σε κάποια παιδιά η ουροδόχος κύστη μπορεί να έχει μικρή χωρητικότητα, ώστε να μην μπορεί συγκρατεί τα ούρα όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, αφού αν και οι δύο γονείς είναι ενουρητικοί, τα παιδιά τους έχουν πιθανότητες έως και 70% να παρουσιάσουν το ίδιο πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα, το παιδί σταματά να βρέχεται σχεδόν στην ίδια ηλικία που σταμάτησαν και οι γονείς.
Στη δευτεροπαθή ενούρηση τα αίτια είναι κυρίως ψυχολογικά. Ο ερχομός ενός νέου μωρού, το ξεκίνημα του σχολείου, κάποιο δυσάρεστο γεγονός που συνέβη στην οικογένεια είναι αιτίες που μπορούν να επαναφέρουν το πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει αυτό που πραγματικά το απασχολεί και έτσι σταδιακά θα λυθεί και το πρόβλημα της ενούρησης.
Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας, αυτό που πρέπει αρχικά να καταλάβετε είναι ότι δεν το κάνει επίτηδες, αλλά πρόκειται για κάτι που συμβαίνει χωρίς τη θέληση του. Μην θυμώνετε μαζί του, γιατί στην πραγματικότητα δεν φταίει, απλά δεν μπορεί ακόμα να το ελέγξει. Ίσως σας φανούν χρήσιμα τα παρακάτω:
Πριν κοιμηθεί το παιδί, πρέπει να πηγαίνει οπωσδήποτε στην τουαλέτα. Μην του δίνετε να πιει υγρά, πριν πέσει για ύπνο. Αν είναι μικρό, μην βιαστείτε να του βγάλετε την πάνα το βράδυ. Προσπαθήστε να ξυπνάτε το παιδί περίπου μια ώρα αφ’ότου κοιμήθηκε, για να ουρήσει. Σε καμία περίπτωση μην το βάζετε τιμωρία ή μην το ειρωνεύεστε. Να το επιβραβεύετε κάθε φορά που δεν είχε νυχτερινό ατυχηματάκι. Προμηθευτείτε ένα πλαστικό κάλυμμα για το στρώμα, έτσι ώστε κάθε φορά να χρειάζεται να αλλάζετε μόνο τα σεντόνια. Τέλος, συζητήστε το θέμα με τον παιδίατρο σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει καλύτερα.
Πηγή: http://women.gr.msn.com/kids
Σχόλια Facebook