Η ανάδειξη των Ελληνικών Γραμμάτων στην Αυστραλία
27-30 June 2013 Flinders University στην Αδελαΐδα
Ο ΛΟΓΟΣ, Αυστραλιανό Κέντρο για την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό του Πανεπιστημίου Φλίντερς, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού Νοτίου Αυστραλίας, Hon Jay Weatherill MP, οργανώνει το 10ο Διεθνές Συνέδριό του.
Στη διάρκεια του τριημέρου, 27-30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκανπάνω από 140 παρουσιάσεις, όπου αναδχθηκαν με τον πιο λαμπρό τρόπο τα Ελληνικά Γράμματα και ο Ελληνικός πολιτισμός. Παράλληλα, αναδείχθηκαν θέματα που αφορούν στις ανάγκες και προτεραιότητες της Αυστραλιανής κοινωνίας, συνδυάζοντας έτσι την ακαδημαϊκή σκέψη με την καθημερινή ζωή.
Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία μετά της συζύγου του, κύριος Χαράλαμπος Δαφαράνος. Το βράδυ της Πέμπτης, 27 Ιουνίου, στο Pavilion έγινε το άνοιγμα του συνεδρίου και δόθηκε το επίσημο δείπνο. Εκεί, μεταξύ άλλων, The Foundation for Hellenic Studies και ο ΛΟΓΟΣ, οργάνωσαν εκδήλωση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος διδασκαλίας OnLine.
Όπως είναι γνωστό ο ΛΟΓΟΣ εργάζεται πυρετωδώς στην ολοκλήρωση σχετικού προγράμματος, μέσω του οποίου θα είναι δυνατόν σε κάθε φοιτητή από όλη την Αυστραλία ή τον κόσμο να σπουδάσει Ελληνικά μέσω του Φλίντερς. Ήδη το πρόγραμμα παρακολουθούν φοιτητές από το Ντάργουιν και από το 2014 ένα καινούργιο πρόγραμμα Ελληνικών εγκαινιάζεται στο πανεπιστήμιο Griffith της Κουηνσλάνδης.
Τα θέματα του συνεδρίου:
• Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός – Κύπρος
Έγιναν εισηγήσεις που αφορούν στα Ελληνικά Γράμματα, την Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, Ελληνική και Κυπριακή Ιστορία και άλλα.
• Περνώντας στην Τρίτη Ηλικία
Εδώ θα αναδειχτούν θέματα που αφορούν στην Τρίτη Ηλικία για άτομα που προέρχονται από μη αγγλοσαξωνική καταγωγή. Οι σημαντικότεροι από τους ομιλητές είναι The Hon Mark Butler MP, Minister for Mental Health and Ageing; Ms Kaye Fallick, Director, International Federation on Ageing; Mr Pino Migliorino, Chair, Federation of Ethnic Communities’ Councils of Australia; Ms Pat Sparrow, Director, Aged Care Reform, COTA Australia και πολλοί άλλοι.
• Συμπόσιο για την ελληνική διατροφή και κουλτούρα, σε συνεργασία με τον καθηγητή John Coveney και ομιλητές από την Κύπρο και τη Μελβούρνη. School of Medicine at Flinders University, και ομιλητές από την Κύπρο και τη Μελβούρνη.
• Διήμερο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς.
Το σχετικό πρόγραμμα επικεντρώθηκε στη διδασκαλία της γλώσσας OnLine.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν αρκετές δημόσιες ομιλίες:
Φιλοσοφία (Παρασκευή 28 June) Napier Building, The University of Adelaide
Keynote speaker Assoc Prof Rick Benitez, University of Sydney: « Platonic Fables as Philosophical Poiesis».
Κύπρος: (Παρασκευή, 28 June) Cyprus Community Centre, Welland
Καθ. Γιώργος Καζαμίας, Πανεπιστήμιο Kύπρου, και καθ. Ηλίας Ηλιάδης, από το Πανεπιστήμιο Κολομβίας θα μιλήσουν για την Κύπρο και το Κυπριακό.
Τρίτη Ηλικία: (Πέμπτη, 27Ιουνίου) Flinders in the City, Victoria Square, Adelaide
Ελληνικός Κινηματογράφος και Ποίηση
Σάββατο απόγευμα, 29 Ιουνίου. Ο καθ. Βρασίδας Καραλής μίλησε για τον κινηματογράφο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Το ίδιο απόγευμα ο καθ. Βρασίδας Καραλής και ο καθ. Μιχάλης Τσιανίκας συζήτησαν την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη: 150 χρόνια από τη γέννησή του.
Πηγή: Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook