Γκουαντάναμο: Στη δημοσιότητα οι κρατούμενοι

Η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε χθες για πρώτη φορά στη δημοσιότητα την ταυτότητα 46 κρατουμένων στις φυλακές του Γκουαντάναμο, τους οποίους πρόκειται να συνεχίσει να κρατεί επ’ αόριστον χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να έχουν δικαστεί γιατί, όπως υποστηρίζει, είναι πολύ επικίνδυνοι για να αποφυλακιστούν και δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά.

Τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των κρατουμένων χαιρέτισαν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτηρίζοντάς την, ωστόσο, ετεροχρονισμένη, αλλά κατήγγειλαν την επ΄αόριστον κράτηση χωρίς να προηγηθεί δίκη.

“Όπως προβλέπεται από τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει είτε να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος όλων των κρατουμένων και να έχουν μία δίκαιη δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, είτε να αποφυλακιστούν”, δήλωσε ο Ζικ Τζόνσον, διευθυντής του αμερικανικού Προγράμματος Ασφαλείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα διορίσει ένα συμβούλιο το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με το έργο της τακτικής επανεξέτασης της υπόθεσης των επ΄αόριστον κρατουμένων, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει.

Η λίστα με τα ονόματα των κρατουμένων αναθεωρήθηκε για πρώτη φορά από μία επιτροπή που απαρτιζόταν από δικηγόρους, αξιωματικούς του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.

Σε έκθεση του 2010, η επιτροπή αποφάνθηκε ότι 48 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο είναι πολύ επικίνδυνοι για να αποφυλακιστούν.

Αλλά η έκθεση αναφέρει ότι δεν μπορούν να δικαστούν είτε επειδή δεν υπήρχαν στοιχεία εις βάρος τους που να τους εμπλέκουν σε συγκεκριμένες επιθέσεις, είτε γιατί τα εις βάρος τους στοιχεία είχαν αποσπαστεί δια της βίας.

Στην λίστα βρίσκονται τα ονόματα 26 Υεμενιτών, 12 Αφγανών, τριών Σαουδαράβων, δύο Κουβεϊτιανών, δύο Λίβυων, ενός Κενυάτη, ενός Μαροκινού κι ενός Σομαλού. Δύο από τους Αφγανούς πέθαναν αφότου συντάχθηκε η λίστα–ο ένας αυτοκτόνησε κι ο άλλος από ανακοπή.

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, απομένουν 46 από τους 166 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο σε καθεστώς επ΄αόριστον κράτησης.

Το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2002 με στόχο την μεταφορά εκεί υπόπτων στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πρόσφατα ότι το κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο αμαυρώνει την φήμη των ΗΠΑ και επανέλαβε την πρόθεσή του να το κλείσει προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα διορίσει δύο αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας για να εργαστούν πάνω σε αυτό.

Πηγή: enikos.gr