To Σίδνεϊ μέσα απ’ τα μάτια των Ελλήνων

ΤΗΣ ΚΙΚΗΣ ΚΕΛΛΥ
(Neoskosmos.com)

Και πολυπολιτισμικό και συμπαγές. Και κοσμοπολίτικο και χαλαρό. Το Σίδνεϊ είναι ένα μητροπολιτικό κέντρο που ξέρει να διαφυλάσσει τη γαλήνη και την ποιότητα ζωής. Γι’ αυτό οι «Sydneysiders», δηλαδή οι κάτοικοι του Σίδνεϊ, είναι αγαπητοί, αλλά και αξιοζήλευτοι.

Η περίφημη παραλία Bondi, όπου πιάνει «λιμάνι» ο Άγιος Βασίλης όταν φτάνει στην Αυστραλία, είναι μόνο η αρχή. Και, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας, ο περίπατος από εκεί ως την αμμουδιά της παραλίας Coogee είναι μια καλή σκέψη είτε για να σας καλωσορίσει το Σίδνεϊ είτε για να το αποχαιρετήσετε. Όπως και να ’χει, η διαδρομή δεν είναι από αυτές που λησμονιούνται.

Η ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Είναι το σήμα κατατεθέν του λιμανιού. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια του 20ού αιώνα (ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 1957 και εγκαινιάστηκε το 1973). Είναι το σημείο συνάντησης του θεάτρου, των μουσικών παραστάσεων, της Όπερας και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σίδνεϊ. Και αποτελεί το σημείο τομής του πολιτισμού με την αρχιτεκτονική δημιουργία και την τουριστική προστιθέμενη αξία. Η αριστουργηματική Όπερα του Σίδνεϊ (www.sydneyoperahouse.com) σχεδιάστηκε από τον δανό αρχιτέκτονα Γιερν Ούτσον – ο ίδιος τιμήθηκε με το βραβείο Πρίτσκερ το 2003 για το συγκεκριμένο έργο.

Η οικοδόμησή της δεν έμεινε ανέγγιχτη από – πανταχού και πάντοτε παρόντα – μικροπολιτικά τερτίπια, αλλά η ουσία είναι ότι σήμερα η Όπερα του Σίδνεϊ περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί ύμνο στον εξπρεσιονισμό και πρόκληση για τον διαβάτη: στο σημείο Bennelong του λιμανιού, εκεί όπου μια στενή λωρίδα στεριάς εισχωρεί στο νερό, το βλέμμα μπορεί για ώρα να μείνει προσκολλημένο στην αχηβαδωτή οροφή, στις στέγες που (σχεδιάστηκαν για να) θυμίζουν ανεβασμένα και φουσκωμένα από τον άνεμο πανιά ιστιοφόρου. Στο Σίδνεϊ, η επίσκεψη στην Όπερα είναι μια συνολική εμπειρία η οποία, εκτός από μια εκπληκτική παράσταση, περιλαμβάνει αμέτρητες φωτογραφίες εξωτερικά, στη συνέχεια την περίπου μιας ώρας ξενάγηση στο κτίριο (διοργανώνονται καθημερινά από τις 9πμ έως τις 5μμ – συνιστάται η εκ των προτέρων κράτηση) και κοκτέιλ στο ανοιχτό μπαρ, με νυχτερινή θέα που σε κάνει να χαζεύεις.

«Ι DO» ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Ατσαλένια και σε σχήμα αψίδας, η διάσημη γέφυρα Harbour είναι η πιο πλατιά του κόσμου: πεζόδρομος και ποδηλατοδρόμος πλάι σε οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας και δύο σιδηροδρομικές γραμμές, όπως καταλαβαίνετε, απαρτίζουν ένα εντυπωσιακό σύνολο. Το ότι αξίζει να την περπατήσετε είναι μάλλον αυτονόητο.
Αυτό που ίσως δεν φαντάζεστε είναι ότι μπορείτε να αναρριχηθείτε στο ψηλότερο σημείο της, έχοντας μάλιστα να διαλέξετε ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά προγράμματα ανάβασης. Εάν το λέει η καρδιά σας, οι εμπειρίες της αυγής και του ηλιοβασιλέματος είναι, φυσικά, οι καλύτερες. Σε περίπτωση που όλα αυτά δεν σας καλύπτουν, να ξέρετε ότι στη γέφυρα Harbour υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να… χορέψετε τον χορό του Ησαΐα (www.bridgeclimb.com).

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Ομοίως, τον φουτουριστικό «Πύργο του Σίδνεϊ» (Sydney Tower) θα τον επισκεφθείτε όχι μόνο επειδή είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Αυστραλίας, αλλά και για να πάρετε μέρος στη 45λεπτη εξωτερική περιήγηση («skywalk»): όποιος δεν πάσχει από υψοφοβία, καταλαβαίνει ότι η ευκαιρία να περπατήσει σε γυάλινο δάπεδο, σε ύψος 268 μέτρων, με όλη την πόλη στα πόδια του είναι μοναδική (www.sydneytowereye.com.au).

Ο Πύργος βρίσκεται, εξάλλου, στην κεντρική επιχειρηματική ζώνη της πόλης, όπου συνωστίζονται τράπεζες και εταιρείες και το τοπίο φαντάζει πιο… νεοϋορκέζικο. Οι μεγάλοι πολιτιστικοί φορείς συγκεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στην πολύβουη George Street στεγάζεται και το δημοφιλές εμπορικό κέντρο Queen Victoria (www.qvb.com.au).

Για στιγμές χαλάρωσης ή νωχελικού περιπάτου, η περιοχή διαθέτει δύο από τα υπέροχα πάρκα του Σίδνεϊ: το Χάιντ Παρκ και τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ «ON THE ROCKS»

Το βράδυ, η θέα στη φωταγωγημένη επιχειρηματική ζώνη της πόλης είναι πανέμορφη από το Darling Harbour, την άλλοτε υποβαθμισμένη γειτονιά του λιμανιού η οποία με ένα αστικό λίφτινγκ μετατράπηκε σε σημείο συνάντησης για καφέ και φαγητό μπροστά σε ένα μαγευτικά φωτισμένο υδάτινο τοπίο.
Στη «χαριτωμένη» συνοικία του λιμανιού θα βρεθείτε και την ημέρα είτε για να επισκεφθείτε το «Sydney Aquarium–Oceanworld», ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία του κόσμου (www.sydneyaquarium.com.au), είτε για να πάρετε ένα από τα πλοιάρια προς τον ζωολογικό κήπο «Taronga» (taronga.org.au) για τις πρώτες συστάσεις με, μεταξύ άλλων, ασιατικούς ελέφαντες, κροκόδειλους του Νείλου και –φυσικά– κοάλα και καγκουρό.

Αντίστοιχα, για φαγητό, ποτό και αγορές (ιδίως το Σαββατοκύριακο) θα κατευθυνθείτε στη γειτονιά The Rocks, εκεί όπου αρχικά εγκαταστάθηκαν οι Ευρωπαίοι. Η «γειτονιά των βράχων» έχει ούτως ή άλλως τη δική της χαρακτηριστική ατμόσφαιρα, αλλά κάτι τέτοιες μέρες (ως τις 10 Ιουνίου φιλοξενείται εκεί το φεστιβάλ Vivid Sydney) γίνεται πραγματικά η φωλιά της μουσικής, του φωτός, της διασκέδασης και των αγορών.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino