Αβραμόπουλος: Οι δύο αγωγοί ΤΑΡ και ΙΑΡ πλατφόρμα περιφερειακής συνεργασίας
Δηλώσεις ΥΠΕΞ, Δ. Αβραμόπουλου μετά την ολοκλήρωση της Υπουργικής Συνάντησης στο Ντουμπρόβνικ για την υποστήριξη των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και ΙΑΡ (12.6.13)
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ : Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στην όμορφη πόλη του Ντουμπρόβνικ, κατόπιν της πρόσκλησης που μου απηύθυνε η πολύ καλή φίλη και συνάδελφος Vesna Pusic, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία να με καλέσει εδώ μαζί με τους άλλους καλούς συναδέλφους από τις γειτονικές χώρες.
Συναντιόμαστε σήμερα εδώ ως γείτονες με ένα κοινό όραμα για το ενεργειακό μας μέλλον, αλλά και ως εταίροι που εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στους αγωγούς ΤΑΡ και ΙΑΡ.
Επαναδιατύπωσαμε την ισχυρή κοινή πολιτική μας θέληση να στηρίξουμε αυτά τα δύο σημαντικά ενεργειακά έργα που θα διαδραματίσουν στο μέλλον ρόλο ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο.
Τα ενεργειακά ζητήματα επηρεάζουν τις χώρες και τις κοινωνίες μας σε κάθε επίπεδο.
Είναι μείζονος σημασίας για τις οικονομίες μας, αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξής τους.
Και για τα επόμενα 100 χρόνια, η ενέργεια θα καθορίζει τη φύση και τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.
H ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού καθιστά τις οικονομίες μας πιο σταθερές, ανεξάρτητες και πιο ανταγωνιστικές.
Ως εκ τούτου, οι δύο αγωγοί ΤΑΡ και ΙΑΡ, μπορούν να ωφελήσουν την περιοχή μας με πάρα πολλούς τρόπους.
Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούν να θεωρηθούν ως πλατφόρμα περιφερειακής συνεργασίας.
Θα δημιουργήσουν κοινά συμφέροντα.
Θα καλύψουν περιφερειακές ανάγκες.
Θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη.
Για αυτό το λόγο η Ελλάδα, όλο το τελευταίο διάστημα, έχει υποστηρίξει με πολύ ενεργό τρόπο το σχέδιο κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ. Μέσα στο διάστημα μόνο των δύο τελευταίων μηνών επισκέφθηκα το Μπακού δύο φορές, τη δεύτερη φορά συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Και με την ηγεσία αυτής της σημαντικής χώρας είχαμε εξαιρετικές συζητήσεις.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, στην Αθήνα, υπογράψαμε με τους Αλβανούς και Ιταλούς εταίρους μας, μια τριμερή συμφωνία που έχει ήδη κυρωθεί από τα Κοινοβούλια μας.
Και δύο μήνες αργότερα, στη Ρώμη, δημιουργήσαμε μια τριμερή Επιτροπή Συνεργασίας, της οποίας η αποστολή είναι ο συντονισμός των προσπαθειών προώθησης του έργου ΤΑΡ.
Έτσι, από κοινού, ως ενεργειακοί εταίροι, εργαζόμαστε υπέρ της ενίσχυσης του κύρους αλλά και της γεωπολιτικής θέσης μας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Διότι όλοι οι εταίροι των έργων ΤΑΡ-ΙΑΡ θα καταστούν αναπόσπαστο μέρος του νοτίου ενεργειακού διαδρόμου που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές.
Και αυτό σημαίνει ότι εμείς, ως ενεργειακοί εταίροι, θα αναλάβουμε το ρόλο να βοηθήσουμε την ΕΕ να εφαρμόσει μία στρατηγική διαφοροποίησης των πηγών, συμβάλλοντας έτσι στην ακόμα μεγαλύτερη προσέγγιση της περιοχής μας με την Ευρώπη.
Ταυτοχρόνως, αυτοί οι δύο αγωγοί θα συνδυαστούν ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή διαφοροποίηση στη γειτονιά μας.
Τομείς που παλιότερα ήταν εξαρτημένοι από άλλες ενεργειακές πηγές, τώρα θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλή εφοδιασμό καθαρής και φθηνής ενέργειας.
Και η περιφερειακή μας συνεργασία θα ενισχυθεί, καθώς οι οικονομίες μας θα είναι ολοένα και πιο διασυνδεδεμένες.
Και η δημιουργία και η ανάπτυξη τοπικών δικτύων και αγορών φυσικού αερίου θα συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη.
Στην Ελλάδα μόνο, το έργο ΤΑΡ θα δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα με τον αγωγό.
Θα δημιουργηθούν, επίσης, περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, στις τοπικές αγορές.
Αυτό σημαίνει μαζικές ξένες επενδύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες στην περιοχή μας.
Και όλοι οι εταίροι σε αυτά τα έργα μπορούν να προσβλέπουν σε παρόμοια οφέλη.
Θα ήθελα ακόμη μια φορά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους Κροάτες φίλους μου, και πολύ σύντομα, Ευρωπαίους εταίρους – θα είμαστε εδώ για να μοιραστούμε μαζί σας αυτή τη μεγάλη στιγμή της ένταξής σας στην ΕΕ– για αυτή την πολύ εποικοδομητική περιφερειακή πρωτοβουλία.
Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου που κάθονται γύρω από αυτό το τραπέζι. Δεν μας ενώνει μόνο η κοινή μας αποφασιστικότητα για την προώθηση αυτού του έργου, αλλά και η νέα ιδέα μίας μελλοντικής πολιτικής συνεργασίας που θα φέρει τις χώρες μας ακόμα πιο κοντά.
Μια οραματική πρωτοβουλία που δίνει νέα ώθηση στην ενεργειακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τοποθετεί την περιοχή μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Σχόλια Facebook