Περισσότεροι φοιτητές λιγότεροι μετανάστες από Ελλάδα στην Αυστραλία
Αυξήθηκε ο αριθμός των Έλλήνων που πάνε στην Αυστραλία για σπουδές, μειώθηκε, όμως ο αριθμός των Ελλήνων που αποκτούν άδεια εγκατάστασης και εργασίας στην Αυστραλία, το έτος 2012. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας.
Ειδικότερα, όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”, η αύξηση σε επίπεδο ποσοστών των Ελλήνων φοιτητών στην Αυστραλία την χρονιά που πέρασε, είναι εντυπωσιακή. Σύμφωνα με Τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, ενώ την προηγούμενη χρονιά (2010-2011) μονάχα 102 νέοι από την Ελλάδα απέκτησαν τη φοιτητική βίζα, πέρυσι, δηλαδή την περίοδο 2011-12, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 587 άτομα.
Σύμφωνα με το Δρ Bob Birrell, από το Κέντρο Πληθυσμού και Αστικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Monash (Centre for Population and Urban Research), η αύξηση αυτή αντανακλά όχι μόνο το εργασιακό αδιέξοδο των νέων στην Ελλάδα, αλλά και πρόσφατες αλλαγές στη χορήγηση της φοιτητικής βίζας που κάνουν την απόκτησή της πιο εύκολη.
«Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει αφήσει τις σχετικές αποφάσεις στα Πανεπιστήμια και αυτοί/ές που κατορθώνουν να πάρουν φοιτητική βίζα αποκτούν το δικαίωμα μετά την αποφοίτησή τους να μπορούν να εργαστούν για δυο χρόνια. Αυτό γίνεται ανεξάρτητα από τη φύση των σπουδών, μπορεί να είναι ακόμη και Ελληνική Ιστορία. Ο προγενέστερος κανόνας για τη χορήγηση της σχετικής βίζας ήταν πως χρειαζόταν να έχεις ένα προσόν που κάλυπτε εργασιακή ανάγκη, αλλά αυτό δεν ισχύει τώρα».
Ο Δρ. Birrell λέει πως, ενώ οι κυβερνητικές αλλαγές δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τους ξένους φοιτητές να αποκτήσουν δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης στην Αυστραλία, κάθε πρόγραμμα προσωρινής εισόδου στη χώρα επηρεάζεται από τις ανάγκες της οικονομίας για εργατικό δυναμικό.
Η κ. Ρούλα Τσιόλα, διευθύντρια του Australian Industrial Systems Institute (AISI) -ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς εκπαίδευσης ξένων φοιτητών- δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ότι η αύξηση του αριθμού χορήγησης φοιτητικής βίζας σε άτομα από την Ελλάδα αντανακλάται και στο δικό της Ίδρυμα, όπου η σχετική αύξηση είναι της τάξης του 75%.
Η κ. Τσιόλα δήλωσε πως αυτό που διαπίστωσε, ευρισκόμενη πρόσφατα σε σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Ελλάδα είναι πως πολλά από τα ενδιαφερόμενα άτομα που συνάντησε εκεί ήθελαν να αποκτήσουν προσόντα στην Αυστραλία έτσι ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εργαστούν μετά σε πολυεθνικές εταιρείες που εκτιμούν ότι θα επενδύσουν μελλοντικά στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παιδεία είναι μια σημαντική εξαγωγική «βιομηχανία» για την Αυστραλία, όπου σχεδόν το 20% όσων σπουδάζουν στα διάφορα τριτοβάθμια ιδρύματά της, αλλά και σε άλλα κολέγια, είναι ξένοι φοιτητές που πληρώνουν δίδακτρα, έχοντας την προσδοκία όχι μόνο της αποφοίτησης αλλά και της εύρεσης εργασίας στη χώρα.
Επίσης, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για σπουδές και για εργασία στην Αυστραλία, έχουν ήδη παρατηρηθεί εδώ και καιρό σύμφωνα με δημοσιεύματα μεγάλων ΜΜΕ της χώρας, αλλά και σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Αυστραλίας (Australian Council of Trade Unions) φαινόμενα εργασιακής ομηρίας και εκμετάλλευσης αυτών των ανθρώπων από χώρες όπως η Ινδία και οι Φιλιππίνες.
Ενώ όμως ο αριθμός χορήγησης βίζας για σπουδές στην Αυστραλία έχει αυξηθεί σημαντικά, ο αριθμός χορήγησης αδειών μόνιμης εγκατάστασης σε Έλληνες μειώθηκε από 325 άτομα που ήταν την περίοδο 2010-11 σε 134 άτομα για την περίοδο 2011-2012, ίσως γιατί έχουν γίνει πιο αυστηροί οι σχετικοί κανονισμοί.
Οι βίζες που χορηγήθηκαν σε Έλληνες για απλές επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 14%, φτάνοντας την περίοδο 2011-12 στις 7.938.
Οι Έλληνες που παρέμειναν παράνομα στη χώρα μετά την ημερομηνία λήξης της βίζας τους ήταν 440. Στην κατηγορία της παράνομης παραμονής πρωτεύουν οι Κινέζοι με 7.800 παράνομους, ενώ οι παράνομοι Αμερικανοί πολίτες για την αντίστοιχη περίοδο ανέρχονταν σε 5.000.
Πάντως, πληροφορίες θέλουν να παρουσιάζεται αύξηση στην κίνηση Ελλήνων που επιθυμούν να μεταναστεύουν στην Αυστραλία φέτος. Ασχέτως του τελικού αριθμού που μετακινήθηκε ή θα μετακινηθεί μέσα στο 2013 για μόνιμη διαμονή και εργασία στην Αυστραλία, είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο αριθμός εκείνων που ζητούν πληροφορίες και ενημέρωση γύρω από τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται είτε στην πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα, είτε απευθείας σε αρμόδια υπηρεσία στην Αυστραλία ή ακόμη και σε ελληνικούς συλλόγους, φίλους και συγγενείς που κατοικούν στην Ωκεανία.
Πηγή: Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook