Αβραμόπουλος: Ιστορική η φιλία Ελλάδας, ΗΠΑ, Ισραήλ
Στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του American Jewish Committee ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σχολίασε «Ευρισκόμενος εδώ, σε αυτή την εξαιρετική εκδήλωση, αισθάνομαι ότι είμαι με την οικογένειά μου. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν σας έλεγα ότι δεν έρχομαι από την Αθήνα, αλλά απευθείας από την Ιερουσαλήμ, όπου βρισκόμουν πριν τρεις ημέρες και φέρνω μαζί μου την εγκαρδιότητα και τα συναισθήματα φιλίας του ισραηλινού λαού.
Κύριε Πρόεδρε και εκτελεστικέ Διευθυντά της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, αγαπητέ φίλε, κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης και διαπραγματευτή για την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, Tzipi Livni, διακεκριμένα μέλη, διακεκριμένοι καλεσμένοι της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Απευθύνομαι σήμερα σε αυτή τη συνέλευση με βαθιά συναισθήματα σεβασμού και φιλίας. Είναι μεγάλη μου τιμή να ομιλώ ενώπιον σημαντικών προσωπικοτήτων της αμερικανικής κοινωνίας που φέρουν βαρυσήμαντα ονόματα. Ονόματα που είναι σύμβολα ιστοριών επιτυχίας.
Ονόματα ανθρώπων που διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν ρόλο ζωτικής σημασίας στην οικονομική, επιστημονική, πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική ζωή αυτού του μεγάλου έθνους που είναι οι ΗΠΑ, μιας χώρας φίλης και συμμάχου της Ελλάδας. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ πολέμησαν από κοινού για τις ίδιες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οφείλουμε στις Ηνωμένες Πολιτείας και τον Πρόεδρο Τρούμαν την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μετά τη ναζιστική κατοχή και τον δικό μας εμφύλιο πόλεμο που είχε καταστροφικές συνέπειες για την χώρα μας. Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας σήμερα, στην Ουάσινγκτον, για να απευθύνω ένα μήνυμα στο σημαντικό φίλο και σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Παρά τις συνεχείς ανακατατάξεις που επέφεραν οι περιφερειακές και παγκόσμιες στρατηγικές εξελίξεις, η Ελλάδα ήταν, συνεχίζει και θα συνεχίζει να είναι ο πιο αξιόπιστος, ισχυρός και σταθερός παράγοντας σταθερότητας ολόκληρης της γειτονιάς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Και όπως το έχει αποδείξει η σύγχρονη ιστορία, η Ελλάδα είναι το προπύργιο των κοινών μας αξιών, κυρίως της δημοκρατίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Αξίες που σήμερα ο κόσμος, σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Αναγνωρίζουμε επίσης τα σημαντικά επιτεύγματα της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, όταν, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προσέφερε καταφύγιο σε χιλιάδες θύματα των ναζιστικών διώξεων. Μια κοινότητα μεταξύ των μελών της οποίας βρίσκονται επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, πραγματικοί μάρτυρες του πιο αποτρόπαιου εγκλήματος που έχει διαπραχθεί ποτέ στην ιστορία του ανθρώπινου είδους.
Ξέρουμε πως να προσαρμοζόμαστε οπουδήποτε μας φέρνει η ζωή, εμπλουτίζοντας παράλληλα τα έθνη και τις κοινωνίες στις οποίες ενσωματωνόμαστε. Οι ΗΠΑ αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα. Αγαπητοί φίλοι, Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, είχα προσκληθεί να παραστώ σ’ αυτό το Φόρουμ. Δυστυχώς, λόγω των πρόωρων εκλογών δεν μπόρεσα να έρθω. Τότε, είχα υποσχεθεί στον καλό μου φίλο Ντέιβιντ Χάρις ότι θα έρθω, αλλά αυτό που με έφερε εδώ δεν είναι η δέσμευση, είναι η καρδιά μου. Κομίζω ένα μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης. Η επίσκεψή μου συμπίπτει με τα γεγονότα που προκαλούν και μας προκαλούν. Και αναφέρομαι στην επιστροφή του αντισημιτισμού στην Ευρώπη.
Φαίνεται ότι κάποιοι Ευρωπαίοι έχουν ξεχάσει το παρελθόν. Αυτή είναι η στιγμή να υψώσουμε τη φωνή μας, να προσφέρουμε αμοιβαία στήριξη και να δώσουμε ένα οριστικό τέλος σε μια απειλή που υπονομεύει το οικοδόμημα της ειρήνης και της δημοκρατίας που χτίσαμε όλοι μαζί. Αποτελεί προσβολή για τον πολιτισμό μας. Στην κυριακάτικη έκδοση της ελληνικής εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», ο Ντέιβιντ Χάρις υπογράμμισε την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη: «Η ιστορία μάς διδάσκει ότι ο αντισημιτισμός μπορεί να αρχίσει με τους Εβραίους, αλλά τελικά απειλεί την ευημερία ολόκληρων χωρών». Όπως γνωρίζετε ήδη, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις και με πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν ντροπή για τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές παραδόσεις μας.
Επιτρέψτε μου να δηλώσω από το βήμα αυτού του φόρουμ, με τον πιο αποφασιστικό και πειστικό τρόπο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει ποτέ το μίσος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί. Θα αντιμετωπίσουμε και θα σταματήσουμε το μίσος. Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο, κάτι που πρέπει να γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τους κοινωνικούς παράγοντες που επέτρεψαν να συμβεί αυτό. Η άγνοια, η απόγνωση, ο θυμός, η απογοήτευση απέναντι στο πολιτικό σύστημα είναι μερικοί από αυτούς τους παράγοντες. Είμαι σίγουρος ότι με το τέλος της κρίσης θα εκλείψουν και οι αντισημίτες.
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η οικονομική κρίση παρήγαγε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο που δεν ταιριάζει στη δημοκρατική κουλτούρα του ελληνικού λαού. Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και τον σεβασμό απέναντι στο άνθρωπο, η οποία έχει αποτελέσει και το καλύτερο παράδειγμα αντίστασης ενάντια στον ναζισμό, θα μπορούσε ποτέ να ανεχθεί και να επιτρέψει την αναβίωση του μίσους και του ρατσισμού. Εγγύηση όμως είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και η ισχυρή βούληση του λαού. Αγαπητοί φίλοι, Είμαι παλιός και καλός φίλος του εβραϊκού λαού. Η μνήμη μου πηγαίνει πίσω, στα πρώτα μου βήματα στη διπλωματία και στην πολιτική, όταν εργάστηκα για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς ήταν Υπουργός Εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Είμαστε δύο μοναδικές χώρες στις περιοχές μας: οι χώρες μας είναι μικρές, αλλά μεγάλες στην ιστορία, τον πολιτισμό, την ποιότητα των ανθρώπινων πόρων και των δυνατοτήτων μας. Έχουμε την υποστήριξη της Διασποράς μας και τώρα πρέπει να οικοδομήσουμε τη φιλία μας και τα κοινά συμφέροντα. Αγαπητοί φίλοι, Η Ελλάδα εξακολουθεί να διέρχεται μια δύσκολη περίοδο κάτι που όλοι γνωρίζετε…Αλλά, όπως είχε πει και ο Winston Churchill « Εάν προχωράς μέσα στην κόλαση, συνέχισε να προχωράς». Και είχε πει επίσης ότι: « Ο απαισιόδοξος βλέπει τη δυσκολία σε κάθε ευκαιρία, ο αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία». Και έτσι βλέπουμε εμείς τα πράγματα στην Ελλάδα. Εργαζόμαστε σκληρά, μέσω των πολιτικών που εφαρμόζουμε με ξεκάθαρη αποφασιστικότητα. Κάποιες από τις πολιτικές έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί και εκτός του πλαισίου της κρίσης: η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, οι αποκρατικοποιήσεις, τα μέτρα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων. Κάποιες άλλες πολιτικές επιβάλλονται λόγω ανάγκης. Αλλά παρόλα αυτά, τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα. Η εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος και η δημιουργία πλεονάσματος στο ισοζύγιο πληρωμών, που αναμένονται φέτος είναι ελπιδοφόρα στοιχεία και μπορούμε τώρα να δούμε μια ακτίνα φωτός στο τέλος του τούνελ. Οι θυσίες του λαού μας θα φέρουν τελικά αποτελέσματα, πάνω από όλα για τον λαό μας.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε πρόσφατα ότι η Ελλάδα είναι μια από τις 12 οικονομίες που καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση παγκοσμίως. Θα το φανταζόμασταν αυτό πριν 12 μήνες; Πριν έναν χρόνο, όλοι στοιχημάτιζαν εναντίον της Ελλάδας. Σήμερα, σύμφωνα με τους Financial Times τουλάχιστον, « Τα επενδυτικά κεφάλαια στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα θα ανθίσει και θα επιβιώσει». Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Standard and Poors, οι πολυάριθμες θετικές δηλώσεις και πολλά άρθρα, επιβεβαιώνουν το θετικό κλίμα. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας έχει βελτιωθεί δραστικά. Ιδιωτικές και δημόσιες επενδυτικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε στρατηγικά έργα στην Ελλάδα. Σας προσκαλώ ενθέρμως να επισκεφτείτε την Ελλάδα και να επενδύσετε σε αυτή.
Η ιστορική φιλία μεταξύ Αμερικανών, Ελλήνων και Ισραηλινών, όπως ανέφερα πριν, έχει βαθιές ρίζες. Αλλά είμαι σίγουρος ότι το παρελθόν μας δεν αποτελεί έναν τόσο δυνατό ενοποιητικό παράγοντα όσο θα αποτελέσει το μέλλον που θα οικοδομήσουμε από κοινού. Και αυτή η νέα περίοδος θα διαρκέσει και θα αντέξει στον χρόνο, ενώ οι σχέσεις μας θα εμβαθύνονται, θα ενισχύονται τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετείς. Μία περίοδος ονείρου και ισχύος, αλληλεγγύης και ενότητας»!
Σχόλια Facebook