Άρση της αντίθεσης Σαμαρά στο αντιρατσιστικό βλέπει το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η μεταβολή της περασμένης Πέμπτης οφείλεται, κατά τα φαινόμενα, στην ευρεία καταδίκη της στάσης του κόμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές και παγκόσμιες εβραϊκές οργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο (ΠΕΣ), το οποίο είχε ζητήσει από την Αθήνα να λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΠΕΣ Ρόναλντ Λόντερ δήλωσε ότι «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τα κυρίαρχα κόμματα στην Αθήνα είναι, κατά τα φαινόμενα, ανίκανα να έρθουν σε συμβιβασμό ως προς αυτό το σπουδαίο ζήτημα», προσθέτοντας ότι «οι καπηλευτές του μίσους και οι εξτρεμιστές, όπως οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, δεν αποτελούν μόνο απειλή για μειονότητες, όπως οι Εβραίοι, αλλά απειλή για τη Δημοκρατία συνολικά. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα από τις δημοκρατικές δυνάμεις και με την πλήρη δύναμη του Νόμου».
Στην ίδια αναφορά της ιστοσελίδας του ΠΕΣ διατυπώνεται η άποψη ότι η ΝΔ είχε αρνηθεί να στηρίξει το νομοσχέδιο που πρότειναν τα δύο μικρά αριστερά κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, υποστηρίζοντας ότι η υπάρχουσα νομοθεσία επαρκεί για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων.
Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση της περιόδου φυλάκισης και των προστίμων για την προτροπή και τη διενέργεια ρατσιστικών επιθέσεων, τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ για πρώτη φορά καθιστά «την υιοθέτηση ή την υποτίμηση της σοβαρότητας των ναζιστικών εγκλημάτων,του εβραϊκού Ολοκαυτώματος και άλλων γενοκτονιών» εγκλήματα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Πολιτικοί ή πολιτικά κόμματα με μέλη που θα έχουν καταδικαστεί, βάσει του νέου νόμου, θα αποκλείονται από την κρατική χρηματοδότηση. Κρατικές, ωστόσο, υπηρεσίες και η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία θα εξαιρούνται από το νομοσχέδιο.
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι η κεντρική επιτροπή της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα κάλεσε «όλες της δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να υπερψηφίσουν νομοσχέδιο που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο στη ρατσιστική βία, στην ξενοφοβία, στον αντισημιτισμό και στην άρνηση του Ολοκαυτώματος».
Τέλος, αναφέρεται ότι η ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή δικό της νομοσχέδιο, που επιχειρεί να ενισχύσει την υπάρχουσα νομοθεσία. Και σύμφωνα με την ΝΔ, το νομοσχέδιο «ενώνει την δημοκρατική κοινωνία, χωρίς να παρουσιάζει συνταγματικά προβλήματα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook